Što biste sve trebali znati ako počinjete biciklirati

Ako do sada niste, krajnje je vrijeme da krenete biciklom na posao, fakultet ili samo da se uključite biciklom u promet. Opća percepcija javnosti jest da je bicikl sprava za rekreiranje. Istina, no prva i osnovna njegova funkcija je prijevoz što se tek zadnjih nekoliko godina počinje ponovno (i nanovo) percipirati.

Svakodnevna vožnja bicikla na posao, fakultet ili do bilo koje druge destinacije osigurat će vam danas toliko potrebnu rekreaciju tijela, neometanu vožnju gužvom, bukom, nervoznim ljudima u javnom prijevozu i možda najvažnije – uvijek isto vrijeme vožnje od točke A do točke B. Kada ste na biciklu, nema kašnjenja uzrokovanim gužvama u prometu, vječnog čekanja u koloni na semaforu i sl.

No, hajdemo redom. Kupili ste bicikl. Prvo što biste trebali učiniti jest registrirati svoj bicikl na prvom regionalnom Registru bicikala. Registracija je jednostavna i brza, a korisna. Uz sve veće korištenje bicikala kao prijevozno sredstvo, raste i stopa krađa bicikala. Ovim putem svakako pridonosite suzbijanju kriminala te lakšem identificiranju ukradenih bicikala. Na žalost, vjerovatno nikada nećemo stati na kraj krađama, no ovim putem ih svakako možemo smanjiti i nadležnima pomoći prilikom istrage.

Namjerno smo prvo naveli da ste već kupili bicikl. To je najčešća pogreška. Ljudi koji tek kreću s bicikliranjem obično kupe bicikl i tek onda shvate da su pogriješili. Prvo, i to prije našeg navedenog prvog koraka, trebate osvijestiti za što vam bicikl treba i pod time ne mislimo treba li vam za vožnju na posao ili sl. To je skoro pa zanemarivo. Trebate vidjeti u koju svrhu ćete ga koristiti i na kakvom terenu ćete ga voziti. Jer ako ćete ga koristiti za odlazak na posao, no vožnja do posla je po makadamu, šumarcima, parkovima i sl – nećete kupiti gradski bicikl.

Nakon tog prvog koraka, trebate vidjeti koja veličina bicikla vam odgovara. Nema gorega kada na cesti vidimo premali ili preveliki bicikl u usporedbi s vozačem. S razlogom ih rade u veličinama, odstupanje od njih vam samo otežava vožnju te šanse za ometano pedaliranje, padove i nespretno ponašanje u prometu rastu s većim odstupanjem veličine bicikl. Svaka specijalizirana prodavaonica bicikala ima obučene prodavače, koji su skoro pa uvijek i sami strastveni vozači bicikala, tako da će vam oni najbolje pomoći oko odabira veličine i modela bicikla. Bez obzira što se radi o trgovcima, skoro pa uvijek se radi o ljudima kojima je bicikliranje strast tako da njihove procjene i sugestije nemojte uvijek povezivati s njihovim poslom, činjenicom da moraju prodati bicikl, poslušajte ih, procijenite te tek onda kupite bicikl. Ponekad par sto kuna čini veliku razliku.

Ako se odlučite za bicikl kao svakodnevno prijevozno sredstvo, a žena ste koja se voli dotjerivati te često nositi potpetice i suknje, ne očajavajte, velika većina modela gradskih bicikala ima prilagođenu ramu tako da je njezin zaobljeni kraj dosta pri dnu što olakšava vožnju u suknji. Što se potpetica tiče, to sami morate procijeniti, no ne bi trebale ometati u vožnji, ionako prednji dio stopala stavljate na pedalu prilikom pedaliranja.

Krećete li se često biciklom po gradu koji ima tramvaje za javni prijevoz, razmislite o gradskom biciklu sa širim gumama. Često se dešavaju nezgode kada u slučaju nedostatka biciklističke staze biciklisti regularno voze bicikl po kolniku uz nogostup da su gume bicikala dovoljno uske i u trenutku nepažnje upadnu u tračnice. U tom slučaju je pad skoro pa i neizbježan te takvim zaustavljanjem može biti i opasan u prometu. Imajte na umu da se iza vas nalaze ne samo drugi biciklisti, već i auti čiji  vozači često ne odobravaju kulturu bicikliranja u gradu te zanemaruju i te sudionike u prometu. Svakako se ne bi smjeli voziti po nogostupu, posebno ako postoji iscrtana biciklistička staza. U suprotnom, vožnja se odvija na kolniku uz desni rub nogostupa.

Bicikl

Što se održavanja bicikala tiče, na skoro svakoj autobusnoj benzinskoj postaji možete napumpati gume (provjeravajte ih često!), servis bicikala možete učiniti u svakom mjestu ili gradu u Hrvatskoj, učinite to svako proljeće prije nego biciklom krenete u svakodnevnu avanturu. Ukoliko ste čvrsto odlučili bicikl koristiti kao svakodnevno prijevozno sredstvo u torbi (nešto i na biciklu) bi svakako trebali imati: kabanicu, bljeskalicu – svijetlo za vožnju po noći, trake za nogavice u svjetlećoj boji te jako dobar lanac, preporučujemo U-lock, posebno iz prvog navedenog savjeta. U slučaju da imate neke nedoumice i da tražite savijet oko određenog problema ili nedoumice preporučujemo da posjetite biciklopopravljaona.zelena-akcija.hr u Zagrebu ili im možete poslati upit emailom. Također je korisna web stranica sindikatbiciklista.hr gdje možete saznati sve o dostupnosti biciklističkih staza te odgovore na mnoga pitanja.

Foto: Shutterstock

0