5 stvari koje vrijedi izbjegavati za bezbrižno uživanje u blagdanima

5 stvari koje vrijedi izbjegavati za
bezbrižno uživanje u blagdanima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viktoria Dahlberg (@viktoria.dahlberg) on

Blagdansko raspoloženje već je u zraku, a od Božićne groznice dijeli nas tek koji tjedan. Ovo je vrijeme veselja i darivanja, druženja i fine hrane. No unatoč svim lijepim stvarima koje blagdani nose, stres i nervoza koji dolaze s njima često su neizbježni. U vrtlogu užurbanih priprema za, mnogima najdraži praznik u godini, sama bit i smisao tako pada u drugi plan. Kako se prigrliti prazničke čari i bezbrižno uživati u zimskom odmoru? U nastavku donosimo 5 stvari koje vrijedi izbjegavati kako bi blagdani bili opuštajuće iskustvo bez anksioznosti i nepotrebnog stresa.

Netradicionalni blagdani

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?????? ?. (@stefiereads) on

Tradicije su tu da nas podsjete na lijepe stare običaje. No s dolaskom novih vremena i promjenama u načinu života, mnoge od njih više se ne uklapaju u moderne blagdane. Iako ova dva pojma često idu zajedno, ustvari nemaju puno zajedničkoga kada se malo dublje prouči smisao svakog od njih. Zašto točno slavimo blagdane? Koje tradicije su se s vremenom razvile, a originalno nemaju veze s njima? Unatoč opće prihvaćenim ritualima i pravilima, prigrlite blagdane onakvima kakvi jesu. Napustite sve one tradicije koje vam više ne služe ili vas umaraju. Vrijeme je za kreiranje nekih novih blagdanskih pravila u kojima ćete uživati i skrojiti ih po mjeri koja odgovara vama. Sve one tradicije koje vas ostavljaju iscrpljenima, bacaju u pretjerano trošenje ili jednostavno ne ispunjavaju i ne obogaćuju ovo divno razdoblje bez grižnje savjesti zamijenite nekim ljepšim ritualima koje ćete s užitkom njegovati.

Pretjerivanje s darovima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ketevan Giorgadze (@katie.one) on

Nadovezujući se na tradiciju, darovi su neizostavan dio blagdana. Svi volimo poklanjati i vidjeti osmijehe na licu najmilijih. Konzumerizam se uvukao u sve sfere života i gotovo ga je nemoguće izbjeći, pogotovo u ovo vrijeme. Shopping groznica i blagdanska sniženja mnoge će privući u mallove kako bi pronašli savršeni poklon za svakog člana obitelji, prijatelje i kolege. Darivanje je samo po sebi lijep i plemenit čin, no kada se prisjetimo kako je izgledalo unazad nekoliko desetljeća, perspektiva gledanja bila je potpuno drugačija. Poklon je predstavljao znak pažnje, a namjera je bila važnija od materijalne vrijednosti. Neka vas ova misao vodi ove godine, jer na posljetku, ushićenje oko darova brzo prođe, dok one nematerijalne uspomene žive još dugo u nama.

Prekoračenje budžeta

Teško je odoljeti šarenim pakiranjima, putovanjima i blagdanskim ponudama koje nas vrebaju na svakom uglu. Krajem godine normalno je da se svi malo više opuste i bace u trošak kako bi si ispunili želje. Mnogo je načina da blagdani budu jednako veseli i bez pretjeranog trošenja na hranu, okupljanja, dekoracije i poklone. Izvor anksioznosti i stresa često je upravo onaj osjećaj ‘stiskavca’ s novcem koji nemilosrdno pokuca na vrata uoči blagdana. Stoga je pametno na vrijeme razmišljati o svim planovima i obavezama i uštedjeti nešto novaca prije praznika kako u novu godinu ne biste zakoračili s minusima na računu.

Neumjerenost u hrani i piću

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea ? (@miffyandrea) on

Kao i svake godine priča već ima dobro uhodani tijek. Dijeta prije blagdana, neumjerenost u jelu i piću za vrijeme blagdana (što nema nikakve veze s istinskim guštanjem) te novogodišnje odluke s restriktivnim promjena koje ne zažive niti do kraja siječnja. Začarani krug tako se sezonski ponavlja i unosi nervozu u doba godine kada bi ustvari trebalo zaista uživati u svakom trenutku. Zimski specijaliteti, tople čokolade i božićni keksi stvoreni su za guštanje u svakom zalogaju, a kako u njima uživati bez grižnje savjesti već smo pisali.

Perfekcionizam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julie Denby (@julesdenby) on

Ako želite imati lijepe i ispunjene praznike, zaboravite na ‘savršene blagdane’ kakve gledate na filmovima. Perfekcionizam nije nužno loša stvar, ali kad se u njemu pretjeruje, izvor je napetosti koja nas odvraća od uživanja u svim onim sitnicama koje ustvari i čine blagdane blagdanima. Nerealna očekivanja od druženja, poklona, drugih ali i samih sebe ne donose ništa drugo nego okus razočarenja i frustracije. Uhvatite li se u bilo kojem trenutku kako bezglavo pokušavate sve osposobiti ‘po crti’ zastanite i osvrnite se oko sebe, jer sve što trebate za idilične blagdane već imate.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori