Umjetničke skulpture od pompona za svaki dan

Umjetničke skulpture od
pompona za svaki dan

MYK (2)

Ugledavši prije pet godina na stranicama španjolskog časopisa za arhitekturu i dizajn interijera ‘ARQUITECTURA’ prvi put stolicu sa šarenim pomponima osmišljenu i izrađenu u berlinskom studiju za dizajn interijera i ujedno modnom studiju MYK, nisam ju mogla prestati gledati čini mi se barem pola sata. Malo je reći da sam bila oduševljena. Odmah sam počela istraživati sve u vezi sa tim zanimljivim njemačkim brendom iza kojega stoji dizajnerica Myra Klose. Što sam više doznavala o njezinom zadivljujućem dizajnerskom radu, moj prvi zaključak je ukratko bio da nitko na dizajnerskoj i modnoj sceni koju poznajem (a usuđujem se reći da ju ipak dobro poznajem) nije tako umjetnički i dizajnerski vrlo kvalitetno, promišljeno i efikasno, razradio priču sa pomponima kao Myra Klose.

Već godinama neprestano pratim njezin dizajnerski rad i ne prestaje me oduševljavati. Na berlinskoj adresi njezinog umjetničkog studija u Bergmannstr. 68 u Kreuzbergu, nastaju prave skulpture od pompona u raznim bojama u vidu stolica sa i bez naslonjača, podnih prostirki, jastučića, a od prošle godine Myra je u asortiman MYK-a dodala i kožne torbe sa pomponima, privjeske za ključeve, broševe…Njezina dizajnerska priča stalno se proširuje i postaje sve bolja i zanimljivija, a MYK je već svjetski poznati brend i vrlo cijenjen.

MYK (7)

Koliko god da se radi o udobnom namještaju i drugim dizajnerskim predmetima, MYK dizajn su zapravo prave mekane skulpture i umjetničke instalacije. Svi predmeti su ručno izrađeni u Njemačkoj i izrada im je vrhunska. Myra je s ovim projektom počela 2010. godine, a studirala je modni dizajn na sveučilištima u njemačkom Trieru i u Madridu. Neki od njezinih dizajnerskih predmeta poput saga u obliku crnog medvjeda imaju više od 1200 pompona, dok je u okrugli tepih od bijelih pompona utkano više od 1000 mekanih vunenih kuglica. Razne predmete kupci mogu naručiti u niz zabavnih boja i veličina.

Promatrajući ih i zamišljajući ih u prostoru, prvo što vam padne napamet je da vas moraju učiniti sretnima i unijeti živost u baš svaki prostor u kojemu se nalaze. Prostirke za pod ili sagovi u obliku životinja poput snježnog leoparda i crnog medvjeda nastali su u prirodnim bojama njihovog krzna što dočaravaju pomno odabrane boje pompona od kvalitetne merino vune baš kao i svaki drugi MYK proizvod. Posebno zanimljiv je i ružičasti pudl od kože i pompona. On je zapravo ukrasni predmet, svojevrsna umjetnička instalacija. Može biti i u drugim bojama.

MYK (3)

Myra sve predmete izrađuje po narudžbama i šalje ih u bilo koji dio svijeta. Kupci mogu birati veličine i boje pompona, a na neke narudžbe poput sagova u obliku životinja čeka se od 10 do 14 tjedana zbog složenosti izrade. Nazvali smo Myru Klose u Berlin da porazgovaramo ekskluzivno za Journal.hr o njezinom radu.

Koje su trenutno novosti u radu brenda MYK?

Budući da je MYK skraćenica od mog imena, za MYK volim uvijek reći da to nije brend, već sam to ja. Budući da sam po struci modni dizajner, u svom radu pokušavam povezati modu, umjetnost i dizajn interijera, sve su to moje velike strasti i stalno se prožimaju. Moji radovi u sebi sadrže humor i sreću, upakirane u boje i forme. Trenutno radim na dizajnu i ilustracijama kao što su životinjski oblici i krzno koje preoblikujem u mekane skulpture i konkretne forme. I dalje sam jako zaljubljena u modu, što je zapravo moje obrazovanje i izvornost u dizajnu. Radim na novom projektu koji obuhvaća modne detalje poput torbi, broševa i ogrlica. Pronalazim nove raspone boja u pomponima. Uskoro ćete sve vidjeti. Svi MYK predmeti su ručno izrađeni u Njemačkoj. Vaš moderan koncept za tradicionalne predmete koristi sada već prepoznatljive, jedinstvene i šarene pompone.

Rezultati su vrlo impresivan, inteligentan i funkcionalan dizajn! Zašto ste odabrali baš pompone kao glavni materijal s kojim radite?

Mislim da su pomponi zapravo izabrali mene . Sa njima sam počela slučajno raditi na fuziji interijera i mode. I nekako sam se zaljubila u pompone, jer su baš duhoviti i pružaju puno mogućnosti u dizajnu. Zbog svoje mekanosti i prirodnog porijekla mogu odlično dočarati životinjske oblike i njihove boje. Svatko je od nas napravio sigurno barem nekoliko pompona u djetinjstvu.

MYK (4)

Koji proizvodi imaju najzahtjevniju izradu i zašto?

Predmeti u obliku životinja su vrlo složeni, jer im je koncept razvijen kao kod skulpture, oblikovani su malo po malo, vrlo detaljno i precizno, kako bi se dobila njihova izvorna forma. Kada radim na uzorku, poput krzna snježnog leoparda, to je nekako najzahtjevnije, jer se najprije radi sa pomponima koji su tek u paketu, zamršeni i svakome treba posvetiti posebnu pažnju. Ti sagovi i prostirke u obliku životinja su suština mog umjetničkog djelovanja, jer ih većina sadrži više od 1300 pompona i sve je ručni rad.

Što se najviše prodaje?

To su svakako prostirke u obliku životinja i stolice, jer su postali nekako prepoznatljivi za moj rad.

MYK (6)

Što vas čini najviše sretnima u vašem radu?

Moj posao je moja velika strast. Mislim da se svaki posao treba raditi sa strašću. Ali i entuzijazmom. Puno mi znače i radost i oduševljenje na licima mojih kupaca.

Ako želite kupiti neki od predivnih predmeta sa dizajnerskim potpisom Myre Klose, možete ju kontaktirati putem službene web stranice www.myk-berlin.com.

MYK (5)

Fotografije: PR MYK Berlin (Nico Hesselmann, Jan Illmann, Monique Wüstenhagen)

Učitati još
Zatvori