Lista novih stvari koje trebate probati u životu – i zašto baš sada

Lista novih stvari koje trebate probati u
životu – i zašto baš sada

Kraj godine uvijek je idealno vrijeme za promišljanje o vlastitim ciljevima i osobnom razvoju, a osobito godine kakva je bila 2020. Stoga je poznati pivski brend Beck’s lansirao novu kampanju pod nazivom Pobijedi svako “što ako”.

U svoju novu kampanju ponovno je uključio svoje potrošače tako što je pokrenuo nagradni natječaj za najbolju “Što ako” priču. Time želi nadahnuti svoje potrošače na inspirativne priče koje izlaze iz zone komfora i koje mijenjaju stvari – na bolje.

Sigurno je da svatko od nas ima neku bucket listu stvari koje želi napraviti u životu. Vjerovali ili ne, jednako je teško naučiti meditirati i biti sa svojim mislima kao i popeti se na planinu. Uz sve to, ova nas je godina naučila da pomicanje granica počinje s našim stavovima. Stoga pred vas stavljamo izazov – usudite se na ove stvari koje ne samo da će vas izbaciti iz zone komfora, nego će vam donijeti i koristi i uz to – usrećiti i nekog drugog.

Pranayama

Sto puta ste sigurno čuli da treba disati da se smirite, pobijedite strah i dođete k sebi. Pranayama znači svjesno i voljno upravljanje dahom. Uz pomoć tehnika pranayame možete doći do stanja smirenosti i balansa.

Prana znači vitalna energija, ‘ayama’ proširiti ili yama ‘kontrolirati’. Drugim riječima, pranayamom se osposobljavamo da po vlastitoj volji usmjeravamo i širimo vitalnu energiju po cijelom tijelu ili izvan njega. Ako ste dovoljno uporni, ujutro će vam trebati samo pravilna tehnika disanja da se osjetite dovoljno energičnim za dan pred sobom. Zvuči ludo, je li tako?

Ništa manje ludo nego uspeti se na Mount Everest ili otići u Amazonu vidjeti kako izgleda prašuma. Jedino što za pranayamu ne morate ići nikuda – dovoljno je da se udobono smjestite u svom domu. Za početnike se preporučuje da uzmu tečaj, a danas ih ima dovoljno online. Znajte da se pranayamom služe vrhunski sportaši koji žele poboljšati svoje rezultate poput, primjerice, Novaka Đokovića.  

Novi jezik

Nije neki izlazak iz zone komfora? Koliko ste najdulje proveli učeći neki jezik, a da niste odustali ili našli izgovor? Svi rado krenu, ali onaj drugi korak je još teži – da ne odustanu.

U doba globalne pandemije kad je jako teško putovati, zašto ne biste naučili osnove jezika zemlje u koju prvo planirate otići kad ovo sve završi i avioni ponovo budu slobodno letjeli? Želite na Bali – savladajte indonežanski. Zanzibar? Swahili. Ili možda Iran? Farsi. Aplikacija Duolingo ima gomilu opcija za učenje jezika, a postoje i Memrise, LinguaLift, HelloTalk, Mindsnacks, Busuu… Samo klik prsta dovoljan je da otpujete već sada.

Noćno planinarenje

Planinarska društva organiziraju neprestano razna penjanja, ali je ono po noći nešto posebno. Dovoljni su vam planinarski štapovi, lampa na glavi i malo dobre volje. Noću se, naime, stvari vide u potpuno drugom svijetlu.

Nije svejedno kad ne vidite sasvim dobro u što ste to udarili gojzericom, ali je isto tako oslobađajuće pobijediti strah. I vidjeti na vrhu svjetla u dolini koja trepere.

Ples

Što ljude najčešće sprječava da se prepuste i plešu kao da sutra ne postoji? Sram. Joj, što ako nemam ritma, što ako me netko vidi, što ako nisam dobar, što ako… Ali što ako plešete kao medvjed, ali se pritom osjećate fantastično? Onda je to prava stvar!

Ples nije samo za mlade i vitalne, ples je za sve i ples liječi. Izaberite onaj za koji vam stvarno treba hrabrosti. Primjerice, kubansku salsu – brzu, matematički preciznu, a opet divno opuštajuću i gracioznu. Naučit ćete kako gibati bokovima, kako slušati ritam i plesati opušteno u paru s nekim koga niste do tada niti poznavali. Apsolutan skok u nepoznato! S ogromnim benefitima. Usudite se!

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori