Baš nam se pije čokoladno mlijeko

Baš nam se pije čokoladno mlijeko

Prvi jesenski dani uvode nas u sezonu omiljenih pića u kojima ćemo uživati sve do kraja zime. Čokolada je integralni sastojak mnogih od njih, kao i alkohol. Kakao s rumom, o kojem smo nedavno pisali, jedno je od tih pića, a na njegovom tragu sjetili smo se i čokoladnog mlijeka.

Čokoladno mlijeko vraća u djetinjstvo

Obožavali smo ga kao klinci u malim tetrapacima, no moguće ga je lako napraviti i kod kuće, u još boljoj domaćoj varijanti. Od kakaa i vruće čokolade razlikuje se samo po iskorištenoj vrsti čokolade – umjesto kakao praha ili tamne čokolade, ovdje glavnu riječ ima čokoladni sirup koji daje kremasti mliječni rezultat.

Možete ga piti hladnog, ali uživati u čokoladnom okusu na sobnoj temperaturi. Čokoladni sirup možete pripremiti u većoj količini pa čuvati u frižideru do 2 tjedna. Recept je u nastavku:

135 ml vode
30 ml javorovog sirupa (ili manje ako ne želite da je preslatko)
55 g nezaslađenog kakaa u prahu
25 g tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije

U jednom lončiću zagrijte vodu, javorov sirup, kakao u prahu i sitno naribanu tamnu čokoladu. Kad zakuha i čokolada se otopi smanjite vatru i umiješajte ekstrakt vanilije. Promiješajte da nema grudica i ostavite da se hladi.

Kad se zaželite čokoladnog mlijeka u čašu mlijeka umiješajte 2-3 žličice čokoladnog sirupa i uživajte!

cokoladno-mlijeko

Foto: Instagram, Erol Ahmed/Unsplash

Učitati još
Zatvori