Bakalar na sto načina u bistrou Bulldog

Bliži se vrijeme Božića pa tako bakalar dolazi u prvi plan kao tradicionalno blagdansko jelo koje se nerijetko i više puta u prosincu priprema, a ne samo za Badnjak. Navikli smo već na klasične varijante bakalara na bijelo ili namaza, ali što kažete na souffle ili krokete od ove bijele ribe? U bistrou Bulldog u Bogovićevoj ulici 6 koji se nalazi u sklopu uvijek krcatog Bulldog Puba možete pronaći to i još nekoliko finih jela s bakalarom u glavnoj ulozi.

bulldogbakalar4

Mi smo isprobali juhu od bakalara, krokete od bakalara s aioli umakom, souffle od bakalara i kozjeg sira, namaz od bakalara, bakalar s češnjakom i maslinovim uljem u glinenoj posudi te zapečeni bakalar s bešamelom, a sve delicije već danas možete početi isprobavati u Bistrou Bulldog i nastaviti s degustacijom kroz cijeli prosinac. Cijela priča inspirirana je putovanjem u Portugal gdje je bakalar (odnosno, ‘bacalhau’), pripremljen na više različitih načina, nacionalni specijalitet. Nakon dugo razmišljanja odlučili smo kako nam je favorit ove blagdanske ponude bistroa neobični, pjenasti i vrlo lagani souffle od bakalara za koji vam recept donosimo u nastavku.

bulldogbakalar3

Souffle od bakalara i kozjeg sira:

Za bešamel:
80 g maslaca
80 g brašna
500 ml mlijeka

4 jaja
100 g bakalara
100 g kozjeg sira
sol, timjan

bulldogbakalar8

Skuhajte bešamel, a kada se ohladi dodajte 4 žumanjka, bakalar, kozji sir i timjan koji ste prethodno smiksali. Pomiješajte sve skupa da se poveže. Istucite snijeg od bjelanjaka s malo soli i nježno umješajte u smjesu. Stavite u namašćene keramičke posude (idealno one za souffle) i pecite na 170 °C, 15 minuta. Servirajte toplo, idealno uz čašu šampanjca.

bulldogbakalar9

Souffle od bakalara

bulldogbakalar2

Juha od bakalara s domaćim kruhom

Namaz od bakalara

Namaz od bakalara

Zapečeni bakalar s bešamelom

Zapečeni bakalar s bešamelom

bulldogbakalar14

Kroketi od bakalara

Bakalar s češnjakom i maslinovim uljem

Bakalar s češnjakom i maslinovim uljem

bulldogbakalar1

Bistro Bulldog

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

0