Ideja za proljetni izlet u Istru: Našli smo pravo mjesto za opuštanje i uživanje
Ideja za proljetni izlet u Istru: Našli smo pravo mjesto za opuštanje i uživanje

Ideja za proljetni izlet u Istru: Našli smo pravo mjesto za opuštanje i uživanje

Dolaskom sunčanog vremena i buđenjem proljeća u zraku se osjeća polet, želja za uživanjem u mirisima i okusima koje nam priroda pruža. Proljeće nas zove na istraživanje, otkrivanje i putovanje. A najljepši i najuzbudljiviji bijeg od užurbane svakodnevice i savršeno stapanje s prirodom je zasigurno u čarobnoj Istri.

Otkrivanje tajni starih kamenih gradića, opuštajuće šetnje uz branje šparoga, medvjeđeg luka ili mladih izdanaka maslačka i naravno kušanje neodoljivih delicija lokalnih proizvođača, od kojih se oni istarski, po raznovrsnosti ponude, kvaliteti svojih proizvoda i kreativnosti u samoj prezentaciji, svrstavaju u sam vrh hrvatske gastronomije.

aura
aura
FOTO: Alessia Stelko

Tajne Buzeta i Aura destilerije

U želji da napunimo baterije i počastimo se nakon napornog tjedna uputili smo se u unutrašnjost Istre, u Buzet, koji je osim po tartufima, poznat i po najboljim rakijama i ginovima koje se proizvode u obiteljskoj destileriji Aura. Čim uđete u dvorište destilerije očarani ste pogledom na prekrasno uređeni park u kojem je u prezentacijske svrhe zasađeno ljekovito i samoniklo bilje koje se upotrebljava u pripremi Aurinih rakija i likera. Taj skladni spoj bujnog zelenila, opojnih mirisa i razigranog cvijeća otvara nam apetit za isprobavanje svega što Aura nudi. A nudi zadivljujući, do svakog detalja istančanim ukusom uređeni interijer svoje destilerije. Destilerija je smještena u stoljetnom podrumu buzetskog Narodnog doma. Obitelj Sirotić uselila je svoju destileriju 2014. godine, sačuvavši sve čari samog prostora. Tako se u destileriji i danas nalaze drvene bačve koje su postavljene u temelje zgrade 1907. godine kada je zgrada izgrađena.

Vrlo ljubazno osoblje provelo nas je po destileriji i upoznalo nas sa cijelim postupkom izrade Aurinih proizvoda od maceracije, kuhanja pa do etiketiranja i pakiranja. Smješten je tu bakreni destilacijski kotao, napravljen posebno za Auru, u kojem se pred vama kuha jedna od nekoliko vrsta gina koje Aura proizvodi: Gina Karbuna koji priča priču o posljednjim karbunarama s Ćićarije, područja na kojem rastu gotovo svi sastojci koji se koriste u pripremi Gina Karbun i njegovih inačica Gina Karbun Sea limited edition s dodatkom borovih iglica, te Gina Karbun Navy Strength koji impresionira svojom iznimnom snagom s postotkom alkohola od 58,5%.

aura
aura

Kako nastaju hrvatski likeri?

Do kotla u kojem se priprema gin, dočekuje vas manji kotao iz kojega izlazi prava raskoš mirisa najpoznatijeg Aurinog proizvoda Teranina. Do sada je okrunjen s 10 zlatnih odličja sa najznačajnijih svjetskih natjecanja, što samo za sebe govori o kako se spektakularnom likeru radi. Preporučamo da ga isprobate samoga, ali i u kombinaciji s Gin Karbun tonicom, kojemu Teranino daje posebnu slatkoću i prekrasnu crvenu boju.

Osoblje destilerije pokazati će vam i ljekovito i samoniklo bilje u maceraciji koje se priprema za daljnji postupak proizvodnje rakija. Tu su i barrique bačve u kojima dvije godine odležava eksluzivna rakija Millefrutti, pripremljena od petnaest vrsta divljeg voća, te drvene bačve u kojima se čuva Biska extra, koju jedino Aura ima u ponudi, a njena posebnost je što se, za razliku od biske koja se proizvodi od žute imele, Biska extra proizvodi od pomno odabranih listića bijele imele koja raste isključivo na stablu divlje jabuke, a krase je odlike iznimne ljekovitosti.

aura
aura

U sklopu destilerije nalazi se i trgovina sa svim njihovim proizvodima rakijama, likerima, ginovima, džemovima i čokoladama te degustacijski dio u kojemu možete isprobati baš sve Aurine proizvode.

aura
FOTO: Alessia Stelko
aura
FOTO: Alessia Stelko
aura
FOTO: Alessia Stelko

Put do najmanjeg grada na svijetu

Nakon destilerije put vas prirodno navodi u najmanji grad na svijetu Hum gdje je otvoren Museum of Hum Aura. Kada uđete u predvorje muzeja odmah vas obuzme njegov šarm. Iako pravi muzej koji u svojih 11 tematskih prostorija čuva 1500 eksponata, po mnogočemu je neobičan i jedinstven. Prije svega svaka prostrija vjerno dočarava život stanovništva Huma prije stotinjak godina. Baš kao da je vrijeme u jednom trenutku stalo, a vi ste se neobjašnjivo našli u tom dijelu prošlosti. Vidjeti ćete kako je izgledala stara apoteka, kakve su nekada bile učionice, pošta, stolarska i postolarska radionica, krojačnica, stara trgovina mješovitom robom, a dvije su prostorije posvećene glagoljici i freskama po kojima je Hum nadaleko poznat. Tu je i stari mlin koji i danas melje žito i, naravno, destilerija u kojoj se kuha rakija.

Oduševit će vas i mogućnost kreiranja originalnih suvenira. Možete tako izraditi vlastitu kremu, napisati razglednicu na glagoljici i poslati je na odredište u starom sandučiću u pošti. Imate priliku napuniti i etiketirati svoju bočicu biske, pržiti i mlijeti kavu ili pakirati svoj džem. Obilazak ovog muzeja pruža nesvakidašnji doživljaj jednako zanimljiv djeci i odraslima. Osobitu draž pruža posjet Distillery baru Aura koji je smješten u prizemlju muzeja. Nagradite svoja osjetila Aurinim proizvodima. Prepustite se zamanom okusu Aurinih koktela, osvježite se spritzevima s limoncellom, orancellom ili prvim hrvatskim aperitivom Ora d’ Oro. I ne propustite u najmanjem gradu na svijetu kušati najmanji menu na svijetu!

aura
aura
FOTO: Alessia Stelko
aura
aura
FOTO: Alessia Stelko

Prirodni sastojci i recepture

A još kada istaknemo da su baš svi Aurini proizvodi stvarani od isključivo prirodnih sastojaka, ubranih u netaknutoj prirodi s puno ljubavi i pažnje, sigurni smo da ćete prihvatiti našu preporuku i ovoga proljeća prepustiti se opuštanju u Humu i Buzetu te Aurinoj neodoljivoj ponudi!

FOTO: FOTO: Alessia Stelko, Privatni album

Učitati još
Zatvori