Savršena ideja za jednodnevni obiteljski izlet u blizini Zagreb

Savršena ideja za jednodnevni
obiteljski izlet u blizini Zagreb

2020. je po mnogočemu bila prekretnička i drugačija. Drugačije razmišljamo o putovanjima, izlascima, slobodnom vremenu, prilagođavamo i mijenjamo naše navike i privikavamo se na neke nove uvjete. Možda smo u i u toj izolaciji naučili koliko nam je dragocjeno provoditi vrijeme s našim najmilijima i koliko to zapravo možemo činiti na mnogo originalnih načina. Iako je ljeto u punoj snazi i godišnji odmori već su isplanirani, uvijek ima mjesta za organizaciju dobrog vikenda provedenog s našom obitelji u edukativnoj zabavi. Jedno takvo mjesto čeka vas u Karlovcu, a to je Aquatika – slatkovodni akvarij. Smješten uz desnu obalu rijeke Korane, karlovački slatkovodni akvarij je ukopan, a s vanjskih strana nasut zemljanim nasipima. Inspiracija za njegovo oblikovanje je povijesna jezgra grada: karlovačka zvijezda okružena „bedemima“, obrambenim zemljanim nasipima. Ovo mjesto vrlo brzo od otvaranja postalo je omiljena turistička destinacija kako domaćim tako i stranim turistima. Ako ovo mjesto još niste posjetili, učinite to već ovoga vikenda, jer vam Aquatika u suradnji s Mastercardom na platformi priceless.com nudi nezaboravno iskustvo koje će oduševiti vaše ukućane. U ovom posebnom obiteljskom iskustvu imat ćete priliku družiti se s akvaristima, uživati u obilasku akvarija uz stručne vodiče te sudjelovati u interaktivnom lovu na blago – poučnoj avanturi osmišljenoj u formi kviza u kojemu točni odgovori na postavljena pitanja vode do tajnog blaga Aquatike i posebne nagrade. 

Projekt od velike važnosti

Aquatika je otvorena krajem listopada 2016.godine, a ubrzo nakon otvorenja ispunila je sva očekivanja te se našla na popisu atrakcija mnogih putnika i izletnika – obitelji, ali i škola te svih ljubitelja prirode i ekologije i osvojila mnogobrojne arhitektonske i turističke nagrade. “Aquatika je namijenjena djeci i mladima, učenicima i studentima, znanstvenicima, ljubiteljima akvarija, ljubiteljima prirode i lokalnom stanovništvu, kako bi podigla svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti naših slatkovodnih ekosustava i educirala posjetitelje kako izuzetno prirodno bogatstvo Hrvatske može koristiti u funkciji turizma na održiv način”, rekla nam je Ivana Kaleb Vuletić, voditeljica marketinga Aquatike.

„Osim što je Aquatika turistička atrakcija, ona ima veliku ekološku, obrazovnu i znanstvenu vrijednost, a pritom je i velika potpora lokalnom gospodarstvu i razvoju cijeloga grada“, kaže Ivana te dodaje kako zbog toga Aquatika nudi iskorak te od samog otvaranja potiče rad lokalnih umjetnika, obrtnika i dizajnera, njihove proizvode prodaje u suvenirnici, a surađuje i s lokalnim dobavljačima, udrugama, poduzetnicima. Uz sve to, stalno radi na osmišljavanju novih programa pa je tako u vlastitoj nakladi objavljena knjiga Slatkovodne ribe Aquatike, slikovnica i bojanka, Riječne zagonetke, ugostili su mnoga događanja lokalnog civilnog sektora, a redovito organiziraju i vlastite manifestacije… Time je otvoren prostor za nova radna mjesta u Aquatici, ali posredno i u drugim tvrtkama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kućnim radinostima. Upravo bogatstvom ponude osigurava se stalna zainteresiranost javnosti za Aquatiku i grad Karlovac, a razvijanje novih ideja rezultiralo je time da je danas je Aquatika prepoznata kao nezaobilazna adresa sa snažnom pozicijom u turističkom, gospodarskom, obrazovnom i ekološkom značenju za grad, ali i za njegovu okolicu.

Treba reći da je potencijal i važnost ovoga projekta za karlovačko područje, ali i širu lokalnu i nacionalnu zajednicu, prepoznat u začetku time što je Europska unija prepoznala projekt, uvrstila ga u 15 odabranih od ukupno 144 pristigle prijave na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova i sufinancirala projekt izgradnje Aquatike iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013 u iznosu od 36,2 milijuna kuna. Time je Aquatika postala i odličan primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. Aquatika tako daje svoj doprinos u očuvanju prirodnih bogatstava Republike Hrvatske i na kreativan i edukativan način predstavlja važnost očuvanja života koji se skriva ispod površina naših rijeka.

Aquatika – obiteljska avantura dostupna na priceless.com

Obiteljski izlet u Aquatiku idealan je za cijelu obitelj, prvenstveno zbog svog zabavno i edukativnog karaktera. “Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijom florom i faunom. Zavirimo li ispod površina mnogobrojnih rijeka u Hrvatskoj otkrit ćemo da skrivaju tisuće priča i tisuće života – od izvora do ušća. Ovakvo prirodno bogatstvo zaslužuje posebnu pažnju, stoga se u Karlovcu, gradu na četiri rijeke i rodila ideja Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac, kao jedinog potpuno slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj i regiji”, zaključuje Ivana. Upravo sve to možete doživjeti tako da svoje fizičko iskustvo rezervirate i preuzmete na platformi priceless.com. Okupite svoje prijatelje ili članove obitelji, uputite se na jednodnevni izlet u Karlovac, poznati hrvatski grad na četiri rijeke, i posjetite Aquatiku. Ovo posebno zabavno edukativno iskustvo za cijelu obitelj traje između dva i tri sata, a uključuje:

  • pet ulaznica za Aquatiku
  • vođeni obilazak akvarija
  • druženje s akvaristima
  • interaktivnu potragu za blagom Aquatike
  • posebne nagrade iznenađenja

Iskustvo je dostupno samo za korisnike Mastercard® kartica na platformi priceless.com.

Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posjetitelji mogu vidjeti više od 80 vrsta riba, uključujući 30 endemskih vrsta. “Raspored 25 akvarijskih bazena u karlovačkom akvariju prati tok tipične krške rijeke, pružajući detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u čudesan slatkovodni svijet. Svaki posjetitelj može doživjeti riječni tok od izvora do ušća, s određenim vrstama riba koje obitavaju u određenom dijelu rijeke. Najveća atrakcija su naravno najveći primjerci riba koji se nalaze u velikom akvariju s tunelom, pa ribe plivaju iznad posjetitelja u drugi dio akvarija. U ovom akvariju prikazane su ribe iz porodice jesetri: kečiga, ruska jesetra, bijela jesetra, atlantska jesetra, sibirska jesetra, moruna i sim. Inače, jesetre su jedna od najstarijih ribljih vrsta i potječu još iz doba dinosaura. U vrijeme mrijesta neke forme kreću na dug put iz mora prema slatkim vodama. Nekada je ruska jesetra plivala i našim Dunavom, Dravom i Savom, a nakon pregradnje Dunava u Đerdapu izumrla je u tim rijekama. Isto tako, kečiga se nekada nalazila u nizinskom toku rijeke Kupe, niže od Kamenskog kraj Karlovca, dok danas u Hrvatskoj nastanjuje Dunav, Savu, Dravu i Muru.

Također, možete vidjeti i dva iznimno velika primjerka sivog glavaša koji je poseban po tome što se hrani isključivo planktonom koristeći filtracijski aparat koji ima velik broj češljastih izdanaka što omogućava zaustavljanje organizama veličine od 40 do 60 mikrona”, kaže Ivana.

Dodatna izložba

U sklopu posjeta akvariju možete pogledati i dodatnu izložbu, napominje Ivana. “Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti novu izložbu Aquatike pod nazivom PLANKTON – divovi u kapljici vode koju poklanjamo našem gradu Karlovcu za 442. rođendan u sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto”. Za sve posjetitelje Aquatike izložba će biti otvorena od 23. lipnja 2021. godine do 31. siječnja 2022. godine. Izložba je podijeljena u dvije cjeline prezentirane na 12 plakata u dvojezičnoj formi hrvatskog i engleskog jezika. U prvom dijelu izložbe prezentirano je što plankton predstavlja, od kuda potječe, kako se kreće, kako ga dijelimo i koja mu je važnost. Drugi dio odnosi se na specifične i zanimljive vrste planktona. Izložba završava porukom koliko je zapravo plankton važan, jer on na svojim leđima nosi život na Zemlji, daje mu temelj i osnova je za hranidbeni lanac. Većina plakata su zapravo odvojene cjeline i na njima se nalaze slike popraćene ilustracijama i raznim zanimljivostima.

Glavni cilj izložbe je ukazati na važnost planktona koji je danas uglavnom nepoznanica većini ljudi, a glavna poruka govori o osnovnoj biologiji, ekologiji, bioraznolikosti i sistematici te se u drugom dijelu pretvara u približavanje zanimljivih i specifičnih vrsta posjetitelju na nešto intimniji način. Iako je tema izložbe globalna i aktualna u kontekstu problema klimatskih promjena i značaja planktona za ekosustav, detalji izložbe povezuju grad Karlovac i Aquatiku s ovom svjetski zanimljivom temom. Autori izložbe su Juraj Petravić i Ivana Kaleb Vuletić iz Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac. Za dizajn vizualnog identiteta zaslužni su Sandra i Mladen Bolfek iz Bolkefi art & graphic design studio. Posjetite ovu vrijednu izložbu te naučite nešto novo o najvažnijim organizmima koji život znače.

Ako niste u mogućnosti doći u Karlovac, Aquatiku možete upoznati i virtualno

Uz obiteljsku avanturu dostupnu na priceless.com/hrvatska, suradnja Aquatike i Mastercarda rezultirala je i posebnim virtualnim iskustvom dostupnim potpuno besplatno za korisnike Mastercard kartica. Tako je upoznavanje s ovim jedinstvenim akvarijem, u posebnom aranžmanu, dostupno i onima koji nisu u mogućnosti uputiti se na jednodnevni izlet u grad na četiri rijeke. U digitalnom iskustvu posjetitelji će saznati sve tajne jedinog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj te dobiti uvid u dio „iza kulisa“, odnosno u način na koji funkcionira akvarijska tehnologija. Poseban dodatak je i nekoliko minuta virtualnog druženja s roniocem zaduženim za brigu o akvariju i njegovim stanovnicima koji su se s njim zbližili do te mjere da mu prilaze bez straha i uživaju u njegovom društvu.

Nova iskustva na platformi priceless.com

Digitalni hub priceless.com/hrvatska otvara vam vrata prema jedinstvenim iskustvima u kojima možete uživati iz udobnosti vlastitoga doma, ali i čitavom nizu posebnih avantura kreiranih kako biste otkrili ljepote Lijepe Naše na drugačiji način, a pritom podržali domaći turizam i male poduzetnike. Tako se već danas možete odlučiti na gastro iskustvo u kojem ćete razmaziti svoje nepce u samom srcu Dalmacije, nezaboravno iskustvo lova na tune s kvarnerskim ribarima, adrenalinsko windsurfing iskustvo u Opatiji, istraživanje ljepota i tradicije Slavonije u obliku dvodnevne pustolovine ili brojna druga posebno osmišljena iskustva. Stoga, posjetite ovaj jedinstveni hub i uputite se na svoju sljedeću avanturu i prepustite se uživanju, učenju te otkrivanju novog svijeta oko vas.

Foto: Denis Stošić

Učitati još
Zatvori