Ana Cvitaš: Muška igra moći

Ana Cvitaš: Muška igra moći

Što više razmišljam o jednoj situaciji svjesnija sam činjenice da se gotovo svaka žena u životu suoči s njom. U jednom trenutku u karijeri žena, bez obzira na uspjeh i stav, mora ostati sabrana i pristojna dok joj muškarac na „jačoj“ ili barem ukorijenjenoj poziciji ulijeće s prijedlogom škakljive naravi. U muškom svijetu takva se igra zove, da se fino izrazim: mjerenje alata. U muško – ženskoj interakciji ti alati po defaultu su nemjerljivi. Moć se pozicionira i naglašava drugačije, mnogo suptilnije, kroz masku erotike.

Muškarac, koji uistinu to jest, nikada se ne bi našao u situaciji da traži aferu u odnosu s kolegicama kroz prizmu njegovanja njihova rasta. Muškarac ne mora opravdavati svoju afekciju prema ženi suradnici idejom da će joj uvijek moći biti oslonac u karijeri, uskoči li ona u krevet s njim. Muškarac koji to je, svjestan je svog izgrađenog života i uspjeha i svoje znanje dijeli sa suradnicima jer u tome vidi motivaciju za stvaranje novih kreativnih i poslovnih sinergija. On u svom znanju vidi mogućnosti vlastitog rasta ponudi li ga nesebično onima koji prolaze preko istih stepenica uz koje se i sam morao penjati. Tom muškarcu vjerojatno u jednom trenutku nije pristupila moćnija i iskusnija žena koja mu je ponudila pomoć ako on njoj ponudi i svoje mlado tijelo uz vlastitu percepciju svijeta i interesa. Ali možda mu je pristupio pravi muškarac koji je u njemu vidio potencijal za profesionalni rast i pružio mu ruku.

Dogode se ti „nezgodni“ trenutci i puno češće nego što mislimo. O tome se rijetko priča. Ako se priča, onda je to u društvu uz neobavezan razgovor koji završi s nešto kritiziranja i podsmijehom. Ok je dok se možemo smijati na to, ali nerijetko ćemo naići na pitanje koje je, koliko god bilo logično, zapravo alarmantno. Što ako je žena svojim ponašanjem navela muškarca na takvu ponudu? Što ako je pristojno i profesionalno ponašanje, uvažavanje profesionalnog kredibiliteta uz poneki smiješak poticaj da se netko odvaži na to? Je li to zaista razlog za prebacivanje loptice? Mora li se krivac za to nalaziti baš u toj zavodljivoj, vragolastoj Evi koja u nečijoj glavi biva bićem fantazije na koju misli da ima pravo samo zbog svoje pozicije koja je jedini adut?

Život je nepredvidiv; dogode nam se nezamislivi scenariji; afere se događaju svakodnevno oko nas, ali one se ne ugovaraju. Njima se ne nudi napredak i rast u karijeri. One se dogode jer ljudi kliknu. Postavlja se pitanje, što bi žena trebala napraviti u tom trenutku? Reagirati iskreno i reći mu da je takva ponuda ne neprihvatljiva nego patetična i gnjusna? U koju poziciju se ona stavlja? Moći? Možda, samo na trenutak. Jer takav odgovor više joj garantira jednog muškarca na poziciji povrijeđenog ega. A to nije nikad pozicija moći za ženu. Samo je osjećaj intenzivan, ali kao i sve intenzivno, kratkog vijeka.

Što ako se odluči biti sabrana, pristojna i zahvaliti se uljudno na ponudi koja je kao kompliment? Onda se stavlja u poziciju da guši svoje ja, da nikada zaista ne pusti glas, ali si ipak tako osigurava neki opstanak koji ju ne ugrožava, ali ju degradira u vlastitim očima. Za ženu u tom trenutku nema pobjedničkog izbora. Oba su pogrešna. I o tome se ne govori. Ne govori se o osjećaju prljavosti koji žena bespotrebno preuzima na sebe i nosi ga. Dok šeta ulicama na putu kući, ona je okaljana. Dok je on, sa svoje pozicije isti. Ona se mora nositi sa svojim izborom, kojeg uistinu nije imala. I ona je kriva što snosi krivnju za vlastitu nemogućnost borbe.

Sljedeći put kad upoznate ženu na poziciji u bilo kojoj profesiji; budite svjesni toga da njen put nije bio jednostavan. Većinu je prohodala sama, osjećajući se ponekad nesposobno, usamljeno, a nažalost i uprljano jer se morala smješkati kad nije željela i biti pristojna kad to nije htjela, jer nema isti alat za mjerenje uspjeha kao muškarci.

Upoznala sam nedavno jednog muškarca koji je izgradio zavidnu karijeru. Toliko zavidnu da sam bila šokirana što sam se uopće našla u njegovom društvu. U pozamašnim je godinama. Znate što mi je rekao? Da misli da je njegovoj kćeri puno teže u njegovoj profesiji bez obzira na sve što joj je omogućio i koliko god joj pomagao. Jer je žena.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori