Amika Tomčić: Astrologija je prekrasan alat za življenje sretnijeg i ispunjenijeg života
Amika Tomčić: Astrologija je prekrasan alat za življenje sretnijeg i ispunjenijeg života

Amika Tomčić: Astrologija je prekrasan alat za življenje sretnijeg i ispunjenijeg života

Kada upoznate Amiku Tomčić na njoj odmah uočite kako je riječ o svestranoj osobi koja zrači zaraznom energijom. Bavi se astrologijom, savjetovanjem, poduzetništvom, fitnessom, rehabilitacijom… Upravo zato je ona idealna žena za ovogodišnju konferenciju Women’s Weekend, koja će se održati od 7. do 10. ožujka u Rijeci. Povodom toga nas je Amika ugostila u svom Studiju za vježbanje i rehabilitaciju CLASS gdje nam je ispričala sve o tome kako nam astrologija zapravo može pomoći, kako poboljšati kvalitetu života, kako je biti uspješna poslovna žena i još puno toga.

Amika Tomčić
  • Imate zaista impresivnu karijeru i stručni ste u raznim područjima. Kako biste se predstavili našim čitateljima te, bitnije, kako usklađujete sve vaše uloge?

Točno, iako sam aktivna na brojnim područjima, ipak se najviše identificiram sa svojom savjetodavnom ulogom i djelatnošću kroz sistemske konstelacije, coaching i astrologiju, jer to okupira najveći dio mog radnog vremena. Uz to sam poduzetnica na području fitnesa i rehabilitacije, edukatorica i doktorica znanosti kineziologije. Paralelno predajem u Školi sistemskih konstelacija i na Učilištu za osposobljavanje odraslih u fitnesu, pilatesu i jogi, a imam i svoju Školu astrologije. Sve su to moje uloge i one predstavljaju mene u cjelini, ono što ja jesam, pa nemam dojam da usklađujem uloge, kako kažete. Usklađivanje je jedino potrebno na razini vremena, ali tu, srećom, nisam sama. Imam nevjerojatno predane i lojalne suradnike i poslovne partnere koji me prate i podržavaju u mom dinamičnom ritmu izmjena tako da svoju mogućnost uživanja u svim ulogama zahvaljujem i njima.

Amika Tomčić
Amika Tomčić
  • Astrologija je područje koje je mnogima zanimljivo, no često nepoznato. Zašto ste se odlučili baviti upravo time te kako nam astrologija može pomoći u svakodnevnom životu?

Astrologija je vrlo stara i nevjerojatno duboka i, rekla bih, vrlo korisna disciplina nastala na mitološkim i arhetipskim motivima. Nekada je to bila disciplina dostupna kraljevima, a danas je, na žalost, profanizirana i zloupotrebljavana. Zbog toga i ne čudi generalna negativna percepcija nastala pretežno na osnovu medijskih horoskopa koje zapravo ne bih ni nazvala astrologijom nego prije zabavom s astrološkim motivima. Često čujemo i da se u astrologiju vjeruje ili ne vjeruje, što je posve pogrešan koncept jer astrologija nije sustav vjerovanja. Sumnjam da bi itko nakon razgovora sa mnom razmišljao o tome treba li u to vjerovati ili ne.

Na moj interes za astrologiju najviše su utjecale moje dvije prijateljice, još u djetinjstvu, koje su neprestano pričale o tome. I iako mi je na prvu to išlo jako na živce, kada sam došla do godina kada malo dublje promišljamo sebe i svoj život, oko 18., 19. godine, astrologija me snažno uvukla i od tada traje naš ples. Često kažem kako danas ne bih bila to što jesam da se nisam razvijala uz astrologiju koju sam na početku izučavala sama, a kasnije sam završila američku školu jednog od najvećih i najplodnijih autora suvremene astrologije, Noela Tyla, koji me smatrao (sada je na žalost pokojan) vrlo talentiranom i snažno poticao moje bavljenje astrologijom u profesionalnom smislu…

U svakodnevnom životu i u rukama kvalitetnog stručnjaka, astrologija nam može pomoći da se upoznamo, prihvatimo i pomirimo sa sobom; da razumijemo svoje potrebe, talente, kapacitete, mogućnosti, obrasce, kao i potrebe drugih ljudi. Ona otkriva pozadinu različitih odnosa, pomaže nam na putu samoostvarenja te usklađivanju naših planova, ciljeva i akcija sa životnim ciklusima. I još mnogo, mnogo toga. Astrologija je prekrasan alat za življenje sretnijeg i ispunjenijeg života jer nam poručuje kako, ne samo da imamo pravo biti to što jesmo, nego nam je to i dužnost.

Amika Tomčić
Amika Tomčić
  • Bavite se i sistemskim konstelacijama. Što je to točno i možete li podijeliti neki konkretan primjer kako ste svojim klijentima pomogli kroz njih?

Sistemske konstelacije nije lako ni objasniti ni razumjeti. Njih se zapravo mora doživjeti. Sistemske konstelacije su iskustvena, doživljajna metoda bazirana na sistemskom načinu promišljanja života. Možda je jednostavnije pojasniti ovako. Svaki čovjek živi u sistemima. Svatko od nas je jedan sistem sastavljen od više podsistema, kako onih organskih, tako i onih dijelova našeg bića koja nadilaze anatomiju. Naše obitelji su sistemi, baš kao i naše radne organizacije, klubovi, crkve, zgrade, ulice, nacije… U sistemima postoje određena pravila koja su gotovo biološka, a radi se o principima koji se mogu svesti na tri osnovna: pripadanje, redoslijed i ravnoteža.

Upravo narušavanje tih pravila u sistemu stvara disbalans i svojevrsne energetske zapetljaje koji na nesvjesnoj razini utječu na naš život. Svaki sistem teži ravnoteži te ako mu se da prilika, on pronalazi načine da se vrati u takvo stanje. Tijekom procesa sistemskih konstelacija voditelj nizom intervencija može sistemu ponuditi svojevrsne smjerove za rješenje. Važno je znati da u konstelacijama nismo usmjereni na probleme, iako ih naravno registriramo, već smo usmjereni na rješenja. Jednom kada klijent uvidi svoj sistem iznutra i doživi njegovu moguću ravnotežu, to mijenja živote.

Amika Tomčić
Amika Tomčić
Amika Tomčić
Amika Tomčić
  • Mnogi od nas teže samorazvoju i poboljšanju kvalitete života. Preporučujete li neke tehnike ili alate kako bi to postigli?

Živimo u doba kada smijemo i možemo promišljati o životu kroz samoostvarenje, samorazvoj i unaprjeđenje njegove kvalitete. Na žalost, u isto vrijeme termini povezani sa samorazvojem postaju poštapalice i marketinški alati bez dubljeg značenja i istinskih kroničnih životnih promjena pa često ostaju na razini akutnog efekta koji traje koliko i neko motivacijsko predavanje ili radionica samorazvoja. Tako danas imamo serijske tragače za sobom i smislom života kroz bezbroj tehnika i pripadajućih im gurua. Rezultat je zbrka raznih koncepata, priklanjanje različitim ideologijama kao štakama, a zapravo udaljavanje od sebe. Što bih ja preporučila? Osobno svakodnevno svjedočim kako su sistemske konstelacije i astrologija izvrsne tehnike i alati, kao i jedna posebna coaching tehnika kojom se bavim a zove se Solution Focused Brief Therapy. Vjerujem da to nisu jedine učinkovite tehnike no ja ih svakako preporučujem iz vlastitog iskustva rada s ljudima.

Amika Tomčić
Amika Tomčić
  • Ove godine ste i jedna od govornica na konferenciji Women’s Weekend. Što želite podijeliti s drugim ženama na tom događaju?

Izuzetno me veseli sudjelovanje na Women’s Weekendu! S kolegicom Gordanom Kastrapeli, koja je također voditeljica sistemskih konstelacija, ali i vrhunski NLP coach, upoznat ću publiku sa sistemskim konstelacijama, prvenstveno kroz prizmu poslovnih organizacija. Naime, sistemske konstelacije su veliki trend u svijetu biznisa i velikih kompanija na zapadu te polako ulaze u mainstream u razvoju upravljanja i leadershipa. Rezultati koji se njima postižu su zapanjujući, a Goga i ja ćemo prikazati kako su sistemi povezani i kako sistemski principi utječu na naš poslovni život, ali i sposobnost zarađivanja.

Amika Tomčić
Amika Tomčić
Amika Tomčić
  • Women’s Weekend u fokus stavlja podršku ženama i njihovo osnaživanje. Što biste Vi, kao uspješna poslovna žena, savjetovali drugima koji imaju ambicije osnovati vlastiti biznis?

Prije svega bih rekla da nismo svi za sve. Prije započinjanja vlastitog biznisa treba biti brutalno iskren prema sebi i razmotriti jesmo li spremni na proaktivnost bez prekida, imamo li dovoljno samodiscipline, kako se nosimo s porazima, znamo li odustajati, želimo li se uopće izlagati tolikoj količini stresa koju nosi poduzetništvo i posao koji podrazumijeva rad 24h na dan. I naravno – neograničenost strasti i autentičnosti. Bez toga ništa. U isto vrijeme, imati svoj posao je najljepša stvar na svijetu – biti kreator svojeg poslovnog života i doprinositi svijetu na neki svoj način je divan osjećaj slobode i smisla.

Amika Tomčić
Amika Tomčić
Amika Tomčić
Amika Tomčić
  • Već smo ustanovili da se bavite raznim područjima, no postoji li nešto što još niste istražili, a želite?

U ovom razgovoru nemamo dovoljno vremena ni prostora za obuhvaćanje svega onoga što mene zanima i što bih voljela istraživati, zbog čega mi se čini kako mi je život prekratak za sve! Često kažem kako bi moj idealan posao bio kada bi me netko plaćao da učim. Odgovorili su me od toga da upišem još jedan fakultet u pedesetima, ali nisam sigurna da to ipak neću učiniti. Do tada, hodam svijetom širom otvorenih očiju i čekam da nešto zatitra u mom tijelu. To je obično znak da je vrijeme za neka nova istraživanja života.

Amika Tomčić
Učitati još
Zatvori