#allaboutchange: O promjenama koje nas očekuju u medijima u 2021. razgovarali smo s Anom Radišić

#allaboutchange: O promjenama koje nas očekuju u medijima u 2021. razgovarali smo s Anom Radišić

Ana-Radisic_allaboutchange_1

Ana Radišić uspješna je mlada novinarka, glazbena urednica, voditeljica i kreativka koja svojim svježim pristupom, ali i marljivim radom definitivno donosi promjene na hrvatskom medijskom nebu. Angažiran rad na nekoliko područja, ubrzan tempo i popunjenost rasporeda, Anu ne uspijeva prebaciti na negativu, već potpuno suprotno. Njezina dobra energija i šarm ne čude zašto je omiljena među publikom, ali i kolegama. Kako TOP.HR Music awards pomaže glazbenicima koje je prethodna godina bacila na koljena? Koje nas promjene očekuju u medijima u budućnosti? Kako balansirati između privatnog i poslovnog života? Sve to otkrila nam je Ana u zanimljivom razgovoru, trećem po redu u našoj seriji #allaboutchange članaka. Platforma je to koja je na Journalu zaživjela prije nekoliko godina, a ponovo smo ju oživjeli u ovoj 2021. s ciljem da širimo pozitivne priče i fokusiramo se na ljude koji doista donose bitne promjene u društvu.

Ana-Radisic_allaboutchange_2
 • Prošlogodišnji TOP.HR Music awards spojio je nespojivo te samim time izazvao veliki interes javnosti i struke, a manje od toga se ne očekuje ni ove godine, zašto je ova glazbena nagrada ove godine toliko važna?

Iznimno teška godina je iza nas. Glazbenu branšu je pogodila i doslovno bacila na koljena u svakom pogledu. Izvođači su izgubili ono za što dišu. Koncerti, nastupi i susreti s publikom, koja nadahnuta glazbom korača kroz svaki životni i emotivni trenutak. Unatoč golemim egzistencijalnim udarcima glazbenici su i dalje stvarali, pisali, pjevali, snimali i zatvarali tu istu kružnicu sa svojom publikom. Najmanje što možemo je nagraditi te iste glazbenike za njihov rad. Iako je 90% našeg normalnog života otkazano, glazba nije. Tu se javlja HDU kao čuvar glazbe i moment RTL-a koji je uvijek više od televizije i dodjela nagrada te večer emocija i glazbe jednostavno ne može biti otkazana.

Ana-Radisic_allaboutchange_5
 • Kako će cijeli projekt ove godine izgledati?

Projekt je moram priznati nešto najizazovnije što sam do sada radila. Posljednjih mjeseci prilagođavamo se situaciji, osluškujemo, mijenjamo planove sukladno promjenama koje se događaju, međutim to nas ne sprječava da idemo korak dalje u svakom televizijskom i produkcijskom smislu. Nemamo publiku, no zato smo istovremeno na dva mjesta, u najsuvremenijem televizijskom studiju na RTL-u te u studiju u Jadran filmu. Putem društvenih mreža naša publika je prisutna cijelo vrijeme, a glazbenici su zahvaljujući modernoj tehnologiji, sjajnom timu ljudi koji stoji iza projekta istovremeno glazbom, glasom i stasom na dva mjesta, a paralelno u domovima gledatelja.

Ana-Radisic_allaboutchange_3
 • Ove godine zamislili ste spajanje nekoliko zanimljivih stvari, a cijeli program održat će se bez publike, kako će to izgledati?

Nagradit ćemo najslušanije, najprodavanije, najstremanije. Povezati sve regije u Hrvatskoj, imati goste koji su svojom karijerom obilježili i zadužili diskografiju. Radojka Šverko, Zorica Kondža, Damir Urban, Massimo, Pero Galić, Marko Tolja i Ivana Kindl samo su neka od imena u čijim ćemo nastupima uživati. Širimo se i izvan granica, imamo veliko inozemno ime koje čuvamo za iznenađenje te nam stiže i veliko regionalno ime Dino Merlin te dobitnici čija imena skrivamo do same dodjele.

Ana-Radisic_allaboutchange_4
 • Glazba je sastavni dio tvog života još od djetinjstva, koliko je i kako utjecala na tebe?

Uz glazbu sam se doslovno rodila. Zahvaljujući tati, velikom ljubitelju glazbe pjevušila sam od malih nogu Dire Straitse, Led Zeppelin, Erica Claptona, Diannu Krall. Zavoljela klasiku u glazbenoj školi, a jazz zbog brata glazbenika. Glazba je za mene soundtrack života. Živim i prolazim baš svaki moment i fazu života uz nju, ona je moj oslonac, sreća, podstreh i velika ljubav.

Ana-Radisic_allaboutchange_6
 • Kako je neobična godina iza nas utjecala na tebe i tvoj privatni i poslovni život?

Promijenila me. Kada se osvrnem na nju, sve što sam prošla i podnijela najiskrenije-ponosna sam. Imam neki nevjerojatni dalmatinski inat unutar sebe kad su takvi trenuci u pitanju i ove godine baš je došao do izražaja ‘Hodala’ sam kroz sve, odustajanje nije bila opcija u niti jednom trenutku. Dapače, svaki šok, udarac motivirao me da pronađem dodatnu snagu i motivaciju za naprijed. Da naučim, da narastem, savladam lekciju i energiju akumuliram te pretvorim u dobro.

Ana-Radisic_allaboutchange_8
 • Pokrenula si podcast, radiš na televiziji, a vodiš i projekt TOP-hr Music awards, kako to sve stigneš?

Najprije, volim sve to. Zapravo obožavam. Izrazito sam organizirana i energiju u sve to usmjeravam isključivo pod premisom uspjeha i tada ništa drugo nije i ne može biti opcija. Sve je potkrijepljeno dobrim i štreberskim planom, puno rada te ljudima koje želim blizu i najbolji su tim, odnosno suradnici. Kako da onda ne budem onda u oblacima, doslovno?

Ana-Radisic_allaboutchange_9
 • Koje su po tebi promjene koje su se dogodile u 2020., a koje su utjecale na cjelokupan rad medija?

Dogodio se kompletan preobrat koji nismo mogli niti sanjati. Međutim, novinarstvo? Prilagodili smo se u svim granama medija, dočekali na nogama i nastavili raditi i stvarati, funkcionirati i egzistirati. Mislim da smo sjajno to izveli. Svi zajedno te da su određene promjene koje smo uveli, zapravo sjajne.

 • Koliko je bilo lako/teško prilagoditi se na novonastalu situaciju?

Bilo je u početku teško. Međutim osnovni postulat u novinarstvu, medijima koji sam naučila kao devetnaestogodišnjakinja kad sam zagazila u svijet medija jest to da nema i ne postoji „ne“. Ne postoji nemoguće i jednostavno moraš plivati, moraš funkcionirati i nastaviti stvarati. Donositi informaciju, prilagoditi se, prenijeti je, kako god znaš i umiješ. To je naša dužnost i svrha.

Ana-Radisic_allaboutchange_7
 • Vidiš li neke nove načine u radu medija prilagođene “novom normalnom”? Neke nove formate?

Sigurno. Brojni su se vrlo brzo prilagodili. Neki su bez obzira na situaciju promjene počeli i ranije uvoditi. Svijest ‘konzumenta’ i publike se mijenja stalno. Mislim da sam osobni iskorak napravila podcastom. Formatom koji je generalno već neko vrijeme vani pokazatelj koliko su promjene nužne i koliko je on medij budućnosti. Jesu li to moji oblaci? Ne znam ali sigurna sam da će donijeti puno motivacije za naprijed, inspiracije i ‘otvaranja’ očiju te želje za napretkom i promjenom!

 • Kako se opuštaš i gdje pronalaziš balans između privatnog i poslovnog života?

Iskrenošću prema samoj sebi. Bivanjem sa samom sobom i onima s kojima iskreno to želim biti. Tišinom, samoćom, knjigama, prirodom, sportom, filmom ili društvom onih koji su moji iskreni punjači baterija. Radom na sebi, opuštanjem i nekim sitnim nagradama koje me usrećuju. Odmorom, snom te nekim osobnim pomacima koji na životnom putovanju znače iskorak.

Ana-Radisic_allaboutchange_10
 • Što misliš da je najvažnije u ovim teškim vremenima kako bi ostali stabilni i sačuvali fokus?

Iz moje osobne perspektive najbolje mi se kroz život, inače, a pogotovo sada pokazalo prihvaćati realno ono što se događa. Staviti sve u širi kontekst, prilagoditi trezveno datoj situaciji te s pozitivnim stavom i sviješću, najboljim namjerama ići kroz sve što se događa. Hodati kroz sve. Fokus održavati konstantnim radom na njemu koliko god distrakcija bilo te vjerovati, imati to zrno nade i pozitivne energije koja će se zasigurno poput bumeranga vratiti kada nam najviše bude trebala, na pravom mjestu i u pravom trenutku!

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Sanja Tušek

Šminka: TB make up
Frizura: Evelin
Lokacija: Bloc outdoor

Učitati još
Zatvori