#allaboutchange: Projekt O2 kroz inovativne proizvode krenuo u pošumljavanje Hrvatske

#allaboutchange: Projekt O2 kroz inovativne proizvode krenuo u pošumljavanje Hrvatske

Vrijeme je za promjene, a upravo je godina koja se polako, ali sigurno bliži svom kraju pokazala kako pojedinci, ali i velike kompanije mogu učiniti mnogo za naš planet i za njegov pokret u neku bolju i svjetliju budućnost. Na našoj platformi #allaboutchange okupljamo pozitivne priče, upravo te iskorake, pojedince i skupine koji svojim primjerom pokazuju kako ništa nije nemoguće i kako samo jedna ideja može pokrenuti lavinu događaja koji doslovno mijenjaju naličje svijeta u kojem živimo. Jedna takva ideja zaslužna je za nastajanje startupa Projekt O2. Razgovarali smo s Goranom Ladišićem, jednim od troje entuzijasta koji stoje iza ovog zanimljivog projekta. Što proizvode, rade, kakve ideje imaju i kakve to direktne utjecaje ima na pošumljavanje Hrvatske saznajte u ovom zanimljivom razgovoru.

Goran Ladišić
  • Što je Projekt O2?

Projekt O₂ je projekt razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma putem socijalno potaknute sadnje stabala odnosno šuma, kroz inovativne proizvode prilagođene amaterskoj sadnji, jednostavne inovativne sisteme pošumljavanja, te edukacijske programe. U posljednjih nekoliko godina razmišljanje o ekologiji postalo je dnevna rutina, ne samo kod ekološki osviještenih i aktivnih ljudi već kod šire populacije. Više se ne radi o trendu, već o svjesnosti o opasno narušenom balansu između ljudi, planete i čitavog ekosustava. Današnji se svijet uistinu kreće prema potencijalno katastrofalnim scenarijima ako ne uspijemo brzo zaustaviti i preokrenuti negativne trendove deforestacije i ispuštanja stakleničkih plinova.

  • Tko ga sve čini i koja je generalna ideja iza svega?

Projekt O2 čine Dušan Jelić doktor znanosti iz polja biologije, osnivač i direktor BIOTAGROUP-e i predsjednik Hrvatskog instituta za biološku raznolikost, Matko Zurak suosnivač i direktor tvrtke Brain Information Technologies d.o.o. te moja malenkost – zaljubljenik u prirodu u misiji njenog očuvanja koristeći se 20-godišnjim iskustvom na vodećim pozicijama većih tvrtki, a i osnivač sam projekta Freewa za promicanje korištenja i dostupnosti besplatne pitke vode. Naša generalna ideja, odnosno cilj je udruživanje i pokretanje najšire javnosti, privatne i poslovne, te svih dobnih skupina, u smjeru zaštite i obnove šuma na prostoru Hrvatske pa onda i šire. Zato smo kroz Projekt O₂ osmislili proizvode koji olakšavaju sadnju stabala i pošumljavanje – inovativne, poticajne i dovoljno jednostavne za aktivno uključivanje svakog pojedinca, obitelji ili kompanije. Radi se o suvremeno dizajniranim proizvodima sa sjemenom ili već izniklim mladicama drveća: Koogle Earth, Forest in the Box i Seed Bombs.

  • Kako ste došli na ideju i zašto ste smatrali da trebate ulaziti u tako nešto?

Do ideje je došlo u Gajnicama u kvartovskom kafiću u razgovoru s vlasnicom branda Koogle, Martinom, na temu kako njezin proizvod napraviti interesantan tržištu tijekom cijele godine, a ne samo u blagdanskom periodu, tu dolazim na ideju da u Kooglei raste malo stablo. Nakon toga nailazim na intervju Dušana koji me zaintrigirao, pa sam potražio info s čime se on bavi, stupili smo u kontakt te sam mu prezentirao ideju i tako je krenula jedna lijepa suradnja Dušana i mene na Projekt O2.

  • Osmislili ste prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta, opišite nam malo Seed Bombs

Kako više godina radim na još jednom ekološkom projektu, dostupno mi je puno informacija iz eko svijeta, problem šuma traje već (pre)dugo pa sam razmišljao što i kako se uključiti i u taj eko problem. Svi mi trebamo ući u te eko probleme ako želimo spasiti ili možda samo odgoditi one crne scenarije po pitanju ekologije i budućnosti.
Seed bombs ili bi ih ja radije zvao balls, su loptice od gline gdje se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Naime, za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Isto tako velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju i u drugim živim bićima). Mi u Projekt O2 uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m2 obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla.

  • Upravo ste s ovim proizvodom nedavno sudjelovali u akciji pošumljavanja Grubišnog polja, kako je to izgledalo?

Da baš smo na Svjetski dan zaštite ozonskog omotača, 16. rujna održali veliku akciju pošumljavanja u Grubišnom Polju pomoću bespilotne letjelice. To je prva takva akcija pošumljavanja u Hrvatskoj ali i u Europi koliko je nama poznato. Nešto slično postoji u SAD-u, ali opet smo mi drugačiji jer cijeli projekt prati aplikacija koja pokazuje gdje su zasađena stabla, od naših podržavatelja koji kupe naše proizvode i sami uzgoje stablo te ga presade u prirodu ili se radi o sadnji dronom većih površina šuma u suradnji s kompanijama. Ovdje bi se zahvalili GRAWE osiguranju koja nam je ukazao povjerenje dok je još ova ideja o sadnji s bespilotnim letjelicama bila samo ideja.

  • Što su Koogle Earth i Forest in the Box?

Koogle Earth su ručno izrađene, puhane staklene kugle koje služe kao mini staklenici tj. inkubatori za rast sjemena i mladica. U kugli dolazi mali hrast, odnosno mladica iznikla iz žira, a na korisniku je potom da svoje mini drvo posadi u prirodi. Stalak za Koogle Earth je izrađen od opožarenog drva, te se tako Projekt O₂ uključuje i u čišćenje opožarenih područja kakvih je u Hrvatskoj, nažalost, mnogo i svake godine sve više.
Forest in the Box je drvena kutija s pripremljenim materijalom za uzgoj više sadnica stabala u posudi od recikliranog papira. Izrađena je od 100 % biorazgradivih materijala i edukativnog je karaktera. Namijenjena je obiteljima s djecom, vrtićima i školama kao dio kurikuluma o klijanju bilja. Sjeme drveta ima certifikat porijekla, a radi se o autohtonim i neinvazivnim vrstama.

  • Kako Projekt O2 donosi inovacije na tržište i unosi promjene u akcijama koje su ključne za očuvanje našeg okoliša?

Projekt O2 donosi inovacije na području biotehnologije i sektora šumarstva, kroz razvoj prve autonomne flote dronova za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava. Inovativna i patentirana formula za izradu zaštitnih sjemenskih bombica garantira visoku učinkovitost klijanja sadnica iz sjemenskog materijala, te potpomaže njihov brz i uspješniji razvoj u prvim godinama života. Dosadašnjim načinom sadnje tzv. manualnim, gdje čovjek kopa rupu i sadi stablo zasigurno ne može biti dovoljno za ostvarenje zadanih ciljeva EK o sadnji 3.5 mld. stabala do kraja 2030. s ciljem smanjenja CO2. No nisu samo ti ciljevi najvažniji, svakim dan ako želimo, možemo pronaći neki moment koji nam ukazuje na klimatske promjene koje nisu dobre za ovu jedinu nam planetu Zemlju.

  • Koji su vam daljnji planovi i projekti?

Daljnjih je planova mnogo…. Kao prvo odraditi još nekoliko velikih sadnji do kraja godine s našim partnerima odnosno kompanijama. Također do kraja godine planiramo finalizirati započete razgovore o suradnji s partnerima u SAD-u, Ukrajini i Crnoj Gori. Paralelno s time vodim razgovore s nekolicinom zainteresiranih kompanija, ali i pojedinaca o zajedničkoj nabavi flote dronova ili više flota, izradi softwarea koji će povezivati dronove u floti, razvoju još jednog novog proizvoda…. Ma planova je mnogo, no pitanje je što se može kvalitetno planirati u ovim zahtjevnim vremenima u kojima živimo, ali mi planiramo, maštamo, želimo i odustati nećemo!

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Projekt O2, Unsplash

Učitati još
Zatvori