#allaboutchange: PlantON aplikacija predstavlja apsolutnu promjenu u načinu uzgoja hrane

#allaboutchange: PlantON aplikacija predstavlja apsolutnu promjenu u načinu uzgoja hrane

U želji za očuvanjem plodnih slavonskih polja, dvojica prijatelja, Goran Markovanović i Mario Salai osmislili su aplikaciju PlantOn, koja malim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima pruža siguran i pristojan život, a kupcima kvalitetno i zdravo povrće. Korisnik aplikacije izravno je povezan s proizvođačem, od kojeg je zakupio vrt, a koji za njega uzgaja povrće te mu šalje sav urod iz tog vrta na kućnu adresu. Kupac uplatom usluge, koja obuhvaća sve troškove održavanja vrta, osigurava poljoprivrednicima fiksna mjesečna primanja tijekom cijele godine, a OPG više ne treba brinuti o plasmanu i prodaji svoga povrća. Sve aktivnosti s polja dostupne su zakupcima vrtova putem PlantOn aplikacije pa mogu u svakom trenutku vidjeti svoj vrt. Na ovaj način kupac dobiva zdrave, lokalno uzgojene namirnice, za koje zna točno kako su uzgojene. Dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske. Ovaj projekt otvara nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika i predstavlja apsolutnu promjenu u načinu gledanja uzgoja hrane. Potičući ljude da kupuju lokalno, a istovremeno se poboljšava ekonomija ruralnih područja hrvatske, ovaj projekt definitivno nagoviješta neku svjetliju budućnost. Svatko od nas svojim sudjelovanjem može biti mala, ali ključna karika u promjeni koja je nužna kako bi se hrvatska poljoprivreda i gospodarstvo krenulo razvijati u pozitivnom smjeru koji je prijeko potreban. PlantOn sustav omogućava da se prihod zadrži u rukama “malih” ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske. Uzgojem lokalnih namirnica, činimo naš život održivijim i zdravijim što je definitivno najvažnija stavka u globalnoj promjeni koja čeka cijeli svijet. Upravo zbog hvale vrijedne ideje, ekipa koja stoji iza ovog projekta dio je naše platforme, tj. sada možemo već slobodno reći pokreta #allaboutchange koji na jednom mjestu okuplja sve koji svojim djelovanjem čine dio promjena koje su nužne za bolju i sretniju budućnost.

  • Tko stoji iza projekta PlantOn i kako ste došli na ideju?

Iza projekta stoje dva prijatelja Goran Markovanović i Mario Salai, koji su na ideju došli prije mnogo godina, a posljednje dvije godine su započeli s realizacijom projekta PlantOn. Na ideju su došli spojem dviju sličnih ideja, a potaknuti činjenicom da u srcu Slavonije u supermarketu kupuju bijeli luk iz Kine i rajčicu iz Španjolske.

  • Objasnite nam koncept projekta?

Glavni koncept projekta je da svatko može imati svoj vrt i upravljati s njim preko mobilne aplikacije. Aplikacija nudi direktnu komunikaciju s proizvođačem, sezonske nutricionističke savjete i recepte te video prijenos vrta 24 sata dnevno tijekom čitave godine. PlantOn nije proizvođač, nego ima povezivačku i organizacijsku ulogu koja omogućava i osigurava zdravo i ukusno povrće kupcima, a s druge strane proizvođačima osigurava zajamčena primanja. Takvim poslovnim modelom postiže se ravnopravna raspodjela novčanih prihoda umjesto da se sve gomila u jednoj tvrtki. Također, projekt nudi i mogućnost za poslovne korisnike u smislu osiguravanja zdrave hrane zaposlenicima ili restoranima i hotelima. Po prvi puta postoji jednostavan način povezivanja plave i zelene hrvatske i to na inovativan način gdje se ne plaća po kilogramu nego je sav urod vlasništvo kupca. Tehnologija razvijena u PlantOn-u osigurava kvalitetan i kontinuirani nadzor vrtova što jamči potvrdu kvalitete, dokazuje porijeklo proizvoda i praćenje sljednosti.

  • Kako PlantON unosi promjene u poljoprivrednom sektoru?

PlantOn je prvi projekt koji uklanja neizvjesnost, strah, nesigurnost koju donosi sam uzgoj i osobito plasman vlastitih proizvoda. Projektom se poljoprivrednicima osigurava stalni fiksni mjesečni prihod, koji im omogućava bezbrižna ulaganja bez potrebe za različitim oblicima zaduživanja. Budući da u Slavoniji propadaju plodna zemljišta od kojih poljoprivrednici odustaju zbog neisplativosti, PlantOn svojim poslovnim modelom zasigurno može motivirati mlade poljoprivrednike koji će se prilagoditi novim tehnologijama i osigurati im dostojanstven život kakav i zaslužuju. Još jedna od bitnih promjena koje PlantOn donosi je ta da se proizvođači ne moraju brinuti o plasmanu i prodaji svojih proizvoda nego sav fokus mogu staviti na samu proizvodnju, što zasigurno povećava kvalitetu proizvoda i zadovoljstvo samog proizvođača. Velika prednost je i sam način distribucije proizvoda jer je fokus na kratkim lancima, odnosno preskakanje trgovačkih lanaca i prekupaca. Dostava ide direktno od proizvođača do kupca, što povećava higijensku ispravnost samih proizvoda, a ujedno osigurava svježije i zdravije proizvode.

  • To je prilika za zapošljavanje i poljoprivrednih radnika zar ne?

Naravno! Ako se zapuštena zemljišta preurede u vrtove, postojat će potreba i za ljudima koje će ta zemljišta morati obrađivati. Već sada imamo nekoliko primjera gdje mladi ljudi zakupljuju zapuštena zemljišta i kreću u proizvodnju s vlastitim vrtovima.

  • Po vama, kako pojedinci mogu utjecati i biti pokretači promjena u svijetu oko nas?

Pojedinac je izuzetno bitan kao pokretač ili nositelj ideje, ali je presudna i potpora i prepoznavanje dobre ideje od strane okoline, kako bi promjena zaživjela.

  • Kako ovaj projekt nagoviješta budućnost i promjene?

Budućnost je svakako u pametnom iskorištavanju naprednih tehnologija pri spajanju tradicionalnog i modernog. Ako tehnologiju iskoristimo na pravi način, možemo ostvariti velike benefite poput povećane zdravstvene ispravnosti hrane, povećanja kvalitete, količine prinosa, zadržavanje svježine, uzgoj bez štetnih zaštitnih sredstava, očuvanja voda i slično. Poljoprivreda je grana koja užurbano prihvaća moderne tehnologije, ali pomalo kasni za drugim segmentima. Stoga su nove, inovativne ideje izuzetno bitne i otvaraju mogućnost brojnim tvrtkama za ulazak na ovo područje. Ovaj projekt, iako tek u prvoj fazi, pokazuje koliko se značajno može promijeniti perspektiva proizvodnje uz pomoć moderne tehnologije. U idućim koracima planiramo našim proizvođačima osigurati besplatnu infrastrukturu, kako bi ostvarili navedene benefite. S obzirom na brzinu kojom se tehnologija razvija, za očekivati je da će poljoprivreda doživjeti izuzetno velike promjene u vrlo bliskoj budućnosti.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: PR, Unsplash

Učitati još
Zatvori