#allaboutchange: Olivia Green Camping za svaku rezervaciju posadit će drvo u vaše ime

#allaboutchange: Olivia Green Camping za svaku rezervaciju posadit će drvo u vaše ime

Olivia Green Camping jedan je od najzanimljivijih projekata koji uspješno spaja turizam i ugostiteljstvo s održivim načinom funkcioniranja. Divan obiteljski eco-friendly kamp, smješten u Tisnom pruža jedan sasvim drugačiji tip odmora koji je u skladu s prirodom, a pružit će vam sve za idealan godišnji. Promjene koje se događaju na svim razinama nisu zaobišle ni ovaj sektor tako da se sve više ugostitelja odlučuju na kreiranje ponude koja će zadovoljiti sve potrebe modernog gosta uz poseban naglasak na očuvanje prirode. Tako je jedna od akcija koju provode i sadnja drveta za svaku rezervaciju u ovom predivnom kampu. U sklopu naše platforme #allaboutchange razgovarali smo s braćom Pereković koji stoje iza projekta, a koji su nam pobliže objasnili kakve se promjene moraju uvesti kako bi ovakav način funkcioniranja postao uobičajeniji.

Domagoj Pereković
  • Tko stoji iza projekta Olivia Green Camping? I kada je sve počelo?

Iza projekta stoje braća Mislav i Domagoj Pereković koji su u veljači 2019. započeli s investicijom i razvojem projekta Olivia Green Camping. Dugogodišnje iskustvo poslovanja naše obitelji u kamping turizmu u Hrvatskoj pružilo nam je znanje i iskustvo da izgradimo novi, potpuno drugačiji tip kampa. Mislav je specijalizirao održivi razvoj turizma i vodio je hotel do 2010., a Domagoj je ekonomist po struci. Ideja je bila izgraditi ovaj projekt u samom srcu maslinika u Tisnom s naglaskom na održivost, trend koji je aktualan u kamping turizmu zadnjih nekoliko godina, a mi bismo se usudili reći i standard koji se očekuje. Olivia se nalazi na mjestu nekadašnjeg kampa Dalmacija, 2 kilometra udaljenog od gradića Tisno na kopnenoj strani. Od malena smo ljetovali u kampovima, okrenuti smo prirodi i razumijemo važnost zaštite okoliša. Olivia Green Camping pruža smještaj i netaknutu prirodu. Pored parcela za kampere nudimo 60-tak kamping vila terasasto postavljenih, od kojih svaka vila nudi prekrasan otvoren pogled na more. Izgrađene su od prirodnih i recikliranih materijala. Spajanjem naših udobnih kamping vila sa živopisnom, netaknutom prirodom Dalmacije, nudimo iskustvo ekološkog odmora za cijelu obitelj.

  • Kako ste došli na ideju pokretanja Olivia Green Campinga i koliko je bilo teško ili lako krenuti u takvo poslovanje?

Kako se početkom 2020. dogodila pandemija zapravo ovo je već druga sezona da poslujemo u vrlo izazovnim vremenima. Ne postoji više tipična pred i post sezona kao u pred pandemijskom razdoblju, gosti više ne rade dugoročne planove nego se više impulzivno odlučuju za odmor. Zbog toga moramo biti agilni i na dnevnoj bazi pratiti vijesti i osluškivati tržište jer u jednom trenutku možemo biti maksimalno popunjeni, a već sljedeći dan ne. U ovim izazovnim vremenima gosti traže privatnost, sigurnost, visoke higijenske standarde, odvojenost od drugih gostiju kada to požele, uz sav komfor luksuznog smještaja. Naše kamping vile imaju 50-tak kvadrata terase s prekrasnim pogledom koja ima omogućuje da uopće ne napuštaju svoje vile. Posebno nas veseli sve veći trend gostiju koji imaju mogućnost working remotely i koji rade iz našeg kampa. Kažu nam da imamo najbolji office view. Aktualna pandemija nam je malo usporila planiranja ulaganja. Cilj nam svakako produžiti sezonu i da Olivia Green Camping bude izbor za obiteljski odmor, poslovna putovanje, mjesto u kojem ćemo održavati razne evente, promocije i vjenčanja.

  • Olivia Green Camping je divan obiteljski eco-friendly kamp, na koje načine podržavate održivost i koliko je to zahtjevno u poslovanju?

Naše kamping vile napravljene su od materijala karakterističnih za eko održivi sustav, a dizajnerski i funkcionalno pružaju luksuznu udobnost. Svaka od parcela u kampu je veličine 160 metara četvornih s popratnom infrastrukturom. Trenutno naš ekokamp ima četiri zvjezdice, a raspon cijena varira. Moguće je rezervirati smještaj već za stotinjak eura, pa do nešto više od petsto ako poželite uživati u udobnosti luksuzne kamping vile s infinity bazenom i pogledom na more. U sljedeće dvije godine planiramo steći i petu zvjezdicu. Svaka mobilna kućica je luksuzno opremljena i pruža sav komfor vlastitog doma, uz razliku da neprestano gledate u veliko plavetnilo ispred vas. Realizirali smo kompletno ekološki osviještenu priču, sve kućice imaju Bio Green i Bio Green plus certifikate što znači da su ili napravljene od recikliranih materijala ili se mogu reciklirati. Iz fondova smo 2019. povukli sredstva za solarnu elektranu, a i jedna smo od rijetkih privatnih tvrtki u Hrvatskoj koja ima vodeni pročistač trećeg stupnja. To znači da se sva voda, koja se koristi u kampu, pročišćava i može se i dalje koristiti, a mi je koristimo za navodnjavanje svog zelenila unutar kampa. U svrhu poštivanja najviših ekoloških standarda u kampu smo izbacili korištenje plastike za jednokratnu uporabu. Proizvodimo vlastito maslinovo ulje koje koristimo u restoranu u sklopu kampa, a sve namirnice koje koristimo nabavljamo iz okolice kampa u radijusu 30-ak kilometara. Takvo poslovanje je skuplje i zahtjevnije, a naši gosti to svakako prepoznaju.

  • Za svaku rezervaciju u kampu Olivia Green Camping posadit ćete jedno stablo u suradnji s neprofitnom organizacijom Eden Reforestation Projects, recite nam kako je došlo do te suradnje i opišite nam malo više ovu inicijativu?

S obzirom na naš eko koncept cijelog kampa, do suradnje s Eden Reforestation Projects-om došlo je sasvim prirodno. Znali smo za njih još ranije i čim nam se pružila prilika da se na ovaj način povežemo, to smo i učinili. Drago nam je da naši gosti čak i kada su na odmoru, mogu pozitivno utjecati na okoliš kroz ovu inicijativu. Vjerujemo da putovanje može život i planet promijeniti na bolje te razumijemo i njegujemo važnost održivosti. Eden Reforestation Projects je neprofitna organizacija koja podupire lokalno stanovništvo u manje razvijenim i nerazvijenim zemljama koje se suočavaju s ekstremnim siromaštvom, pružajući im plaćene poslove uzgoja, sadnje i njegovanja šumskih biljaka i drveća te tako doprinose borbi protiv krčenja šuma. Do srpnja 2021. godine posadili su više od 633 milijuna stabala diljem svijeta i taj broj neprestano raste, a mi smo u ovo kratko vrijeme dali svoj mali doprinos i posadili preko 7.300 stabala te su osigurane plaće za 73 radna sata lokalnom stanovništvu, kojemu je to od životne važnosti.

  • Kako će to izgledati u praksi? Gdje će se drveće saditi i koliko je već sada mladica spremno za sadnju?

Lokaciju sadnje drveća prepustili smo organizaciji, s obzirom na to da se time bave i stručni su u tom dijelu te znaju gdje je, u trenutku naše donacije, najpotrebnije posaditi drveće. Do sada se drveće naših gostiju posadilo u Mozambiku, Hondurasu, Nepalu te na Madagascaru. Mi svakako i u našem kampu, nevezano za ovu inicijativu, svake godine sadimo novo bilje karakteristično za ove podneblje te nam je u planu napraviti i manji Mediteranski vrt u kojem bi gosti također mogli uživati, ali i naučiti ponešto o različitim vrstama bilja koje ih okružuje.

  • Koje su glavne karakteristike ekološkog odmora koje pruža Olivia Green Camping?

Kamp se nalazi na prostoru staroga maslinika i cijela vizura kampa arhitektonski je prilagođena tome, trudili smo se minimalno intervenirati u netaknutu prirodu i izgled kampa prilagoditi situaciji na terenu, a ne obrnuto. Stoga ne čudi da je kod nas stara maslina dio terase ili hladovine uz bazen, što svakako daje jedan poseban šarm. Kamp je tip smještaja u turizmu koji je najviše okrenut prirodi. Kampiranje je jednostavno stil života. Kod nas dolaze gosti koji vole boraviti na otvorenom i u prirodi, ali ujedno traže luksuzan smještaj. Naš kamp pruža gostu sve što pruža i hotel s 5 zvjezdica, luksuzan smještaj i uslugu visoke razine, room service i concierge, ali u jednoj mnogo ležernijoj verziji koja je moguća jedino u kampu.

  • Objasnite nam Eko-Luxe koncept?

Naše kamping vile imaju Bio Green certifikat, koriste se prirodni materijali i tkanine koje pružaju čist i elegantan ugođaj. Koristimo solarnu energiju, imamo sustave za uštedu energije i napredni, održivi sustavi za pročišćavanje vode što dovodi do čistog i pametnog upravljanja energijom, koje je ekološki prihvatljivo i održivo. Sve navedeno nam daje oznaku zelenog eko kampa.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori