#allaboutchange: Humana Nova pravi je primjer održivog poslovanja u Hrvatskoj

#allaboutchange: Humana Nova pravi je primjer
održivog poslovanja u Hrvatskoj

Kada govorimo o promjenama i od kuda krenuti, često zaboravljamo činjenicu da upravo od nas samih i naših jednostavnih dnevnih aktivnosti kreće stvaranje navike koja u konačnici može potaknuti i velike promjene na globalnoj razini. Održiv način života, pametno raspolaganje resursima, pametno kupovanje odjeće, recikliranje, ekološki uzgoj – sve su to sastavnice kojima svatko od nas može pridonijeti velikim akcijama u svijetu koji nas okružuje. Posebno nas veseli kada se upoznamo s radom određenih kompanija koji su cijelu svoju politiku usmjerili upravo u tim smjerovima. Jedna od njih je i Humana Nova. Ona je vodeći primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu, prepoznat i u široj regiji. Svojim djelovanjem doprinosi izgradnji tolerantnih društvenih odnosa i uravnoteženom korištenju resursa. Koliko je to jednostavno i kako poslovanje uskladiti sa svim ovim ciljevima razgovarali smo u sklopu naše platforme #allaboutchange s upraviteljem Humana Nove, Ivanom Božićem.

  • Objasnite nam koncept Humana Nove i kako je krenula Zadruga?

Socijalna zadruga Humana Nova je neprofitno društveno poduzeće koje djeluje na tri područja: društvenom, ekološkom i ekonomskom. Misija je zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode od novih, certificiranih materijala. Počeci Humane Nove, vraćaju nas 10 godina unatrag kad je dolaskom jeftinije inozemne tekstilne robe na naše tržište, došlo do kolapsa tekstilne industrije i velik broj radnica preko noći ostalo je bez posla. U to vrijeme u Međimurskoj županiji zabilježen je i velik broj nezaposlenih osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi ali i velik broj nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine. Odgovor na goruća društvena pitanja u tom trenutku dao je projekt ESCO – „edukacija za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti za osobe s invaliditetom“ kojeg je provodio Autonomni centar -ACT. Glavni cilj projekta bio je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati društvenu integraciju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvojem održivih modela na lokalnoj i nacionalnoj razini. Po završetku projekta, Socijalna zadruga Humana Nova započela je s radom. Od svog osnutka, 2011. godine Zadruga kontinuirano bilježi porast zaposlenih (uglavnom OSI i/ili drugih osoba iz društveno marginaliziranih skupina) te porast prihoda i broja poslovnih partnera (kupaca i dobavljača).

  • Humana nova pojam je održivosti kada govorimo o ekološki održivoj tekstilnoj industriji, koja je glavna okosnica vašeg rada?

Humana Nova u svom radu ima zaokružen proces gospodarenja tekstilnim otpadom. Sav tekstil koji sakupimo, možemo ponovno upotrijebiti ili reciklirati, tako da ništa ne završava na odlagalištima. Taj model priznat je i od strane krovne neprofitne mreže koja okuplja društvena poduzeća aktivna na području ponovne uporabe i reciklaže – REUSE. Od našeg osnutka 2011. godine do danas uspjeli smo zbrinuti preko 2000 tona tekstila. Zbrinjavanjem i recikliranjem tekstilnog otpada direktno utječemo na klimatske promjene i smanjujemo emisiju štetnih plinova u atmosferu. Također, svi viškovi/otpad iz našeg šivaćeg pogona na isti način ide u proces reciklaže, a to je proizvodnja filca u suradnji s Regeneracijom Zabok.

  • Što točno radite?

Bavimo se zbrinjavanjem tekstilnih viškova, ponovnom upotrebom i reciklažom otpadnog tekstila te izradom novih kvalitetnih i inovativnih proizvoda s eko certifikatom. U suradnji s lokalnim komunalnim poduzećima i kroz donacije građana Humana Nova sakuplja tekstil. Naše radnice i radnici sakupljeni tekstil sortiraju na upotrebljiv i neupotrebljiv. Upotrebljiv tekstil prodavali smo u našem second-hand dućanu, no isti je s početkom korona krize privremeno zatvoren. Danas veći dio koristimo kao repromaterijal za reciklirane proizvode poput torbi, papuča, pregača, ruksaka, pernica i drugih inovativnih proizvoda koji su plod mašte i djelo spretnih ruku naših radnica.

Iz neupotrebljivog tekstila izdvajamo pamuk koji režemo na industrijske krpe i plasiramo ih na tržište za industrijski sektor. Tekstil koji ostaje neiskorišten, reciklira se u suradnji s Regeneracijom Zabok i tako postaje vrijedna sirovina za izradu filca. Tehnički filc u balama ponovno se vraća u naš pogon na uslužno pakiranje, nakon čega ga Regeneracija Zabok izvozi u Europsku uniju. Tako iskorištavamo sav sakupljeni tekstil i zatvaramo krug zbrinjavanja tekstilnog otpada. U procesu pakiranja osam naših radnika i radnica dostojanstveno zarađuje za svoj život.

U našoj krojačnici i šivaonici šivaju se novi proizvodi od eko certificiranih i lokalno nabavljenih materijala. Naš program sastoji se od platnenih vrećica, torbi, etuija, pamučnih majica (T-shirt, Polo, Dux i Hoodie), radnih odijela, jakni i dr. koji možemo ponuditi širokom spektru kupaca. Na svaki proizvod možemo staviti logo sukladno zahtjevima i potrebama tvrtke. Ostvarili smo mnoge suradnje na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom tržištu, a neke od poznatijih suradnika su definitivno Ikea, Dechatlon, Erste Banka, Elfs, Dubioza Kolektiv, Belupo, Phillip Morris Zagreb, A1 i dr.

  • Tko su zaposlenici Humana Nove i koliko vas ima?

Danas se naš tim sastoji od 45 radnika i radnica. Prema strukturi zaposlenih, 25 je osoba s invaliditetom, a još 13 njih pripada skupini društveno isključenih osoba. U Humani Novoj svoje mjesto pod suncem pronašle su osobe s intelektualnim poteškoćama, dvije gluhe osobe, dvije slabovidne osobe, osoba s multiplom sklerozom, osoba s cerebralnom paralizom te invalidi rada, ali i osobe s nižom razinom obrazovanja, pripadnici Romske nacionalne manjine, samohrane majke i dugotrajno nezaposlene osobe. U zapošljavanju osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba prepoznati smo kao primjer dobre prakse od strane ENSIE mreže, europske krovne organizacije koja okuplja društvena poduzeća za radnu integraciju.

  • Koliko vaše poslovanje unosi promjene općenito u tekstilnoj industriji?

Ono zbog čega se Humana Nova razlikuje od drugih tekstilnih industrija jest pristup radu i pristup našim radnicima. U proizvodnim procesima nema norme, što potiče osobna odgovornost svake radnice i radnika do svog radnog mjesta i radnog procesa. Uvjeti rada uvelike utječu na zadovoljstvo naših ljudi, koji svoj posao obavljaju korektno, bez stresa i pritiska. Kao zadruga uključujemo radnike u upravljanje, njegujemo zajedničke vrijednosti poput tolerancije, poštovanja, zajedništva, brinemo o našoj organizacijskoj kulturi i doprinosimo zadovoljstvu i motivaciji. Kao neprofitno i društveno odgovorno poduzeće svu svoju dobit, ulažemo u očuvanje radnih mjesta, stvaranje novih, daljnji razvoj i širenje poslovanja, odnosno u dobrobit zajednice. Humana Nova vodeći je primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. Poruka koju Humana Nova nosi jest da se usprkos zahtjevima i izazovima tržišta ipak može raditi drugačije, tolerantnije i pravednije. To nas čini prepoznatljivima u društvu i daje poticaj drugim tvrtkama da posluju društveno odgovornije.

  • Zašto je po vama važno reciklirati i kako najlakše možemo reciklirati odjeću? Savjeti za svaki dan kojima svatko od nas može mijenjati svoje navike.

Recikliranjem doprinosimo održivom načinu življenja, brinemo o okolišu, smanjujemo emisiju štetnih plinova u atmosferu i čuvamo planet za buduće naraštaje. Briga o tekstilnom otpadu kreće već pri kupovini odjeće, kad umjesto u stranim dućanima brze mode kupujemo odjeću u dućanu lokalne proizvodnje i odabiremo stvari koje možemo nositi više sezona. Ponekad to znači da uložimo i koju kunu više, no znamo tko je našu odjeću proizveo. Tako podupiremo rad naših lokalnih proizvođača. Održavanje ormara urednim, redovitim čišćenjem i izdvajanjem stvari koje nam više ne služe, te adekvatnim zbrinjavanjem, također možemo utjecati da taj tekstil ne završi na odlagalištu. Obično znamo čuvati stare stvari za svaki slučaj ako ponovno dođe u modu, ali se to obično rijetko desi, stoga bi ipak bilo bolje te stvari nekom pokloniti ili donirati odjeću nekoj organizaciji. S malo truda i mašte odjeću koju više ne nosimo možemo iskoristiti za izradu različitih kreativnih proizvoda poput torbica, ukrasa, ogrlica, prekrivača, dječjih igračaka, a pregršt ideja vjerojatno možemo pronaći i na internetu. Ako vam i nedostaje kreativnosti, možete stare pamučne majice odlično iskoristiti kao krpe za čišćenje.

  • Vodeći ste primjer društvenog poduzeća, planirate li neke nove projekte?

Itekako planiramo nadogradnju postojećeg poslovanja, ali i nove projekte, poput centra za radnu integraciju, no o tome ipak više informacija u budućem razdoblju. Ideja, volje, ali i znanja ne manjka.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Humana Nova

Učitati još
Zatvori