Proljeće i ljeto idealna su godišnja doba za čišćenje organizma sokovima i smoothiejima. Takav način detoksikacije ukorijenjen je u ayurvedskoj tradiciji dugoj nekoliko tisućljeća, a danas je popularan diljem svijeta. Uravnotežen sok trebao bi biti poput čaše vina – nešto što ćete pijuckati s radošću i užitkom! No pritom ne zaboravite da sokovi od sirovih sastojaka mogu opteretiti probavu, pa ih ne treba piti navečer jer mogu fermentirati u želucu. Sirova hrana strogo je rezervirana za dan, upozorava dr. Stephan Domenig u novom izdanju Školske knjige Alkalni sokovi & smoothieji, ističući da je navečer dobro piti čajeve, uvarke ili domaće juhe.
Kako biste osjetili maksimalnu dobrobit alkalne detoksikacije, svaki dan popijte dvije litre vode, a ako između obroka ogladnite, pijte povrtni čaj. Iskoristite obilje voća i povrća koje se može nabaviti na tržnicama, uvijek dajući prednost organski uzgojenoj hrani. Vodite brigu o tome da je voće alkalno tek kad postane zrelo, a da neke vrste voća koje su naizgled kisele, poput limuna, limete i grejpa, zapravo alkaliziraju tijelo!
SOK ZA DOBRO JUTRO
Za prvi dan potreban nam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažit će gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok slatkog povrća za hranjiv početak dana.
Potrebni sastojci:
1/2 grejpa
1 limun
2 stabljike celera listaša
1/2 krastavca
3 rotkvice
1 crvena jabuka
2 cm đumbira
Ogulite grejp i limun – ostavite malo bijele kožice pod korom jer je bogatija mineralima i vlaknima od samog voća. Iscijedite grejp i limun. pripremite sok od celera. Ogulite krastavac (osobito ako je bio premazan voskom) te i njega stavite u sokovnik.
Potom dodajte rotkvice, a ako im je lišće svježe, i njega dodajte soku. Jabuku narežite na četvrtine, dodajte ih soku. Ogulite đumbir, pa i njega stavite u sokovnik. Soko dobro promiješajte i ulijte u čašu.
SOK OD LUBENICE, KRASTAVCA I METVICE
Sjajan sok za toplo ljetno jutro. Budući da mekana lubenica i krastavac imaju puno vode, lako ih je izmiksati i dobiti osvježavajući napitak pun vlakana. Zbog njihove teksture, koštice lubenice nemojte vaditi.
Potrebni sastojci:
kriška lubenice (oko 1/8)
1/2 krastavca
1 limeta
1 stabljika metvice
Lubenicu tanko narežite. Krastavac ogulite. Limetu ogulite i rukom iscijedite sok. Otrgnite oko 15 listića metvice i sve stavite u blender. Miksajte dok sok ne bude gladak.
ZELENI SMOOTHIE KLINIKE THE ORIGINAL FX MAYR
Ovo je slavni smoothie koji se poslužuje u Klinici Mayr u Austriji. Sadrži mnogo sjajnih alkalnih namirnica poput peršina i špinata kao i bogat koktel hranjivih tvari iz sjemenki i ulja. Možda će vam biti dovoljno sladak i bez listova stevije – ako želite, kušajte prije nego što ih stavite.
Potrebni sastojci:
1/2 krastavca
1 šaka špinata
5 stabljika metvice
5 stabljika peršina
1 cm đumbira
1 avokado
400 ml kokosove vode
1 limeta
2 žlice lanenog, bučinog ili maslinovog ulja
2 žlice konopljinih sjemenki
3 lista stevije, po želji
Ogulite krastavac i stavite ga u sokovnik, zajedno sa špinatom. Otrgnite listiće metvice i peršina, pa i njih dodajte. Zatim dodajte oguljeni đumbir. Zatim sok prebacite u blender. Avokado ogulite i otkoštite, žlicom izvadite meso i stavite ga u blender zajedno s kokosovom vodom. Iscijedite limetu i dodajte sok. Zatim u blender stavite ulje, konopljine sjemenke i, ako želite, steviju. Miksajte dok ne dobijete gladak napitak. Ulijte ga u čašu.
LEDENI NAPITAK OD SALATE I BOBICA
Ovo je savršena zamjena za gotove napitke prepune šećera i umjetnih boja i okusa. Naš ledeni napitak pripremljen je od ukusne hrskave salate i ljetnih bobica. Bobice neka budu vrlo zrele. Kupite više nego što vam je potrebno, a ostatak zamrznite kako bi vam uvijek bile pri ruci. Napitak možete pripremiti od zamrznutog voća ili od svježeg voća s dodatkom leda.
Potrebni sastojci:
4 lista salate romane
1/2 malog krastavca
2 stabljike celera listaša
75 g miješanog bobičastog voća, npr. jagoda, malina i kupina
125 ml hladne vode
Listove salate stavite u blender. Krastavac ogulite i krupnije narežite te dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i miksajte minutu dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u čašu.
Osim ova četiri recepta, još mnogo njih možete isprobati iz knjige Alkalni sokovi & smoothieji, a koju možete naći na svim prodajnim mjestima Školske knjige.
Dvije sretnice ili sretnika imat će priliku osvojiti knjigu Alkalni sokovi & smoothieji! Pošaljite svoje ime i prezime na e-mail ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Alkalni sokovi & smoothieji do 1. srpnja u podne.
Čestitamo Valentini Nemet i Draženki Miličević Horvat na osvojenim knjigama! Informacije o preuzimanju knjige su poslane e-mailom.
Foto: Instagram, Shutterstock