Advent u Beču počinje već ovaj vikend

Advent u Beču počinje već ovaj vikend

Advent u Beču

U Beču će ove godine biti otvoreno 20 božićnih sajmova s čak 982 štanda

Beč je nadaleko poznat po svojim božićnim sajmovima, a pripreme za postavljanje ovogodišnjih 20 sajmova s 982 štanda u punom su jeku. Prva dva sajma otvorit će se na Spittelbergu i na trgu Franza Jonasa u četvrti Florisdorf.

Goste očekuju različiti kulinarski specijaliteti, svijeće od pčelinjeg voska, božićni ukrasi i mnogo kreativnih ideja za blagdanske darove. Službeno otvorenje bečke adventske priče održat će se 17. studenog na već tradicionalno najvećem bečkom božićnom sajmu ispred gradske vijećnice.

Sajmovi u centru grada i carski ugođaj ispred dvorca Schönbrunn

Pored sajmova u samom centru grada tj. u bečkom Hofburgu te na Rathaus- i Stephansplatzu, zanimljiv je i onaj u staroj gradskoj jezgri Spittelberg, gdje čak 130 umjetničkih obrta predstavlja svoje rukotvorine. Prave umjetničke radove možete pak naći na božićnom sajmu na Karlsplatzu, gdje 70-ak umjetnika izlaže i prodaje svoje najnovije uratke. Jedan od najposjećenijih sajmova je dakako i onaj koji se već tradicionalno nalazi između bečkog Prirodoslovnog muzeja i Muzeja Povijesti umjetnosti na trgu Maria-Theresien-Platz.

Advent u Beču

Bečki će dvorac Schönbrunn i ove godine poslužiti kao kulisa za takozvani kulturni božićni sajam koji između ostalog nudi i vođene ture kroz dvorac u okviru kojih će posjetitelji moći saznati sve o božićnim običajima carske obitelji Habsburg. Osim toga veliki broj izlagača ponudit će božićne specijalitete te ručno rađene rezbarije, svijeće i božićne čestitke, a bina ispred velikog božićnog drvca bit će mjesto održavanja mnogobrojnih božićnih koncerta.

Reciklirani Božić

No, u Beču se pored mnogobrojnih božićnih sajmova koji turistima iz cijelog svijeta nude uobičajene suvenire, hranu i piće svake godine održava i jedan pomalo drugačiji sajam. Riječ je o božićnom sajmu bečke službe za čistoću (MA48) na kojem se prodaju rabljeni božićni ukrasi koje su građani ostavili na nekom od 19 bečkih reciklažnih dvorišta. Tamo se po iznimno pristupačnim cijenama mogu nabaviti ukrasi za bor, rabljena umjetna božićna drvca, jaslice, posuđe, salvete i stolnjaci s božićnim motiva i sl.

Na ovaj se način grad Beč ujedno svjesno bori s problemom zbrinjavanja glomaznog otpada. U Beču se naime iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju na buvljacima poput ovog.

 

Učitati još
Zatvori