Održana adidasova inicijativa With Women We Run
Održana adidasova inicijativa With Women We Run

Održana adidasova inicijativa
With Women We Run

 U sklopu adidasove inicijative trenerice najpoznatije trkačke zajednice na svijetu pripremile su ukupno 150 žena iz Zagreba, Osijeka, Beograda i Ljubljane za njihovu prvu utrku

Velika kampanja adidas Runnersa u sklopu globalne inicijative With Women We Run održana je sa ciljem zaustavljanja zlostavljanja i bilo koje druge vrste nasilja nad ženama te osigurati sigurnije trčanje za sve. Adidas Runnersi vjeruju da kroz trčanje imaju moć mijenjati živote, a kroz zajednicu mijenjaju i svijet u kojem živimo.

Mi nismo samo trkački tim. Mi smo međunarodna zajednica trkača, pokret koji uključuje pojedince različitih vještina i mogućnosti koji su ujedinjeni u ambiciji da postanu bolji sportaši i da rezultat našeg bavljenja sportom bude, uz osobni rast i promjenu, i promjena u društvu. Mi želimo poticati promjene u kulturi trčanja, u kulturi sporta i zato smo u prvoj fazi kampanje educirali ljude o tome što je rodna nejednakost i kako utječe na kulturu trčanja, a u drugoj fazi smo se fokusirali na suradnje i konkretne akcije koje kapetani adidas Runnersa i treneri mogu poduzeti u lokalnim, nacionalnim i međunarodnim zajednicama da naš utjecaj bude zaista vidljiv i da ima neki konkretan rezultat”, ispričao je Frane Boban, senior manager Running communities u adidasu.

Frane Boban

Društvene nejednakosti i nasilje ograničavaju živote žena, djevojčica i rodno indiferentnih osoba, a seksizam i seksualno zlostavljanje često idu ruku pod ruku s rasizmom i homofobijom te mnogim drugim oblicima nasilja.

Prema globalnim statistikama, čak 45,8 posto trkačica tvrdi da je doživjelo neku vrstu uznemiravanja, dok kod muških trkača ta brojka iznosi 17,4 posto, dakle vjerojatnost da žene budu napadnute tijekom trčanja je gotovo tri puta veća nego da se isto dogodi muškarcima. Osim toga, samo 3 posto žena koje su doživjele uznemiravanje su isto i prijavile, dok je 48 posto njih ignoriralo uznemiravanje tijekom trčanja.

U sklopu adidasove With Women We Run kampanje, trenerice najpoznatije globalne trkačke zajednice, adidas Runners, međunarodnom suradnjom pripremile su 150 žena za njihov prvi maraton od deset kilometara. Ova je akcija osim u Zagrebu održana i u Osijeku, Beogradu te Ljubljani. Osim treninga, održano je i 5 radionica koje omogućavaju holistički pristup trčanju adidas Runnersa.

Kao odgovor na seksualno rodno nasilje, adidas Runnersi odlučili su podržati 40 žena iz četiri grada i tri države te su ih pripremili za njihovu prvu utrku u sigurnom okruženju pod vodstvom adidas Runners kapetanica. Potvrda da je ovo tema koju je važno isticati je odaziv koji smo dobili na otvoreni poziv, naime, više od 200 žena bilo je prijavljeno za sudjelovanje, a adidas Runnersi i adidas su podržali sve zainteresirane žene besplatnom startninom. U sklopu maratonskog vikenda, održala se i panel rasprava za sve članove naših zajednica iz četiri grada na kojima su naše sudionice pričale o temi spolnog uznemiravanja i važnosti osiguravanja sigurnog prostora za žene kako bi se mogle nesmetano baviti tjelesnom aktivnošću”, rekao je Boban.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori