8 ideja za uštediti vrijeme ovog prosinca

Ako se svrstavate u dio statistike, prosinac je za vas vrlo vjerojatno mjesec trčanja po dućanima, kupovine poklona, pripremanja hrane i obilaženja božićnih partyja. Na kraju godine neizbježan je osjećaj umora i nevoljkosti, što ne čudi s obzirom na količinu naoko neodgodivih privatnih i poslovnih obaveza koje vas snađu u ovo doba godine. Ipak, u blagdanskoj sezoni još uvijek je moguće uživati punim plućima, a u racionalizaciji vremena koje imate na raspolaganju pomoći će vam ovih osam savjeta.

4681d7d35b5f8f2f4e8a0e65d3161cbd

Preskočite pojedine zabave

U vaš e-mail sandučić stigao je popriličan broj pozivnica na božićna druženja i zabave, a vi biste se ovih blagdana za promjenu voljeli odmoriti? Nemojte osjećati grižnju savjesti i ljubazno odbijte pozive na partyje koji vam nisu prioritet. Umjesto toga, u raspored ubilježite susrete s ljudima koji su vam najbitniji. Kvaliteta je važnija od kvantitete.

dree-hemingway-stuns-in-free-peoples-holiday-lookbook-1517290.640x0c

Koncipirajte blagdansku garderobu

Pitate se što odjenuti za prigode na koje ste pozvani u prosincu? Pokušajte izbjeći padanje u očaj pred nepreglednim hrpama odjeće u ormaru za koju vam se čini da je nespojiva s ičim. Koncipirajte garderobu na način da iz nje istaknete univerzalnu haljinu (malu crnu ili neke druge prigodne boje), elegantni kombinezon ili kombinaciju jeansa i svjetlucavog pulovera za neko ležernije druženje. Te tri kombinacije neka vam budu baza koju ćete moći ponavljati kroz mjesec i unaprijeđivati styling svaki puta iznova drugačijim asesoarima, cipelama, frizurom, make upom…

AW15_Lookbook_Bk4_HH_1

Smanjite doživljaj s ukrašavanjem doma

Kako biste ukrasili dom i okitili jelku, ne bi vam trebalo više od dva do tri sata, a isto toliko vremena bilo bi idealno da potrošite na raspremanje božićnih ukrasa. Ako vam taj proces oduzima mnogo više vremena, pojednostavite život i sebi i ukućanima. Višak ukrasa s kojima čak i nemate gdje, uvijek možete spakirati i donirati onima manje sretnima te im na taj način uljepšati blagdane.

kako ustedjeti vrijeme

Delegirajte zaduženja

Pripremate li veliku blagdansku večeru i sav ste teret stavili na vlastita leđa, to može biti izuzetno stresno i frustrirajuće. Ove godine umjesto toga okrenite ploču: zamolite sve goste da donesu nešto sa sobom i doprinesu blagdanskom stolu vlastitim jelima, prilozima ili desertima, što će cijelu večeru učiniti raznovrsnijom i utoliko posebnijom. Pripremanje stola povjerite partneru ili djeci.

kako ustedjeti vrijeme2

Riješite se stvari iz kuće koje vam kompliciraju život

Iskoristite jedan vikend u prosincu kako biste se riješili stvari koje ne koristite, a samo vam smetaju. Nemojte se bacati u velike ‘generalke’, jer za njih je rezerviran siječanj, ali tijekom priprema za Božić obratite pozornost na one predmete koji samo stoje, skupljaju prašinu i nepotrebno vam kompliciraju život. Skupite ih u kutiju i donirajte. Nećete se spoticati na stvari koje vam smetaju, dom će vam prodisati, a vi ćete se odmah osjećati bolje i zadovoljnije.

AW15_Lookbook_Bk4_HH_12

Što pokloniti partneru?

Umjesto da razbijate glavu nedoumicom što pokloniti partneru, pogotovo u situacijama kada ste iscrpili sve ideje, priuštite si umjesto klasičnih poklona nešto drugačije: provedite zajedničke trenutke na specijalan način: otputujte za vikend, posjetite wellness i opustite se.

Što pokloniti djeci?

Svoju djecu volimo tetošiti i nema nam ništa draže od iskrenog veselja kada ih pod borom dočeka obilje poklona. No, uštedite si trud, vrijeme, energiju i novac – odaberite jedan, ali pravi poklon u kojem će uživati.

AW15_Lookbook_Bk4_HH_6

Prekinite s perfekcionizmom

Svake godine forsirate vlastite granice jer želite da sve bude savršeno. Kuća čista od poda do stropova, gosti zadovoljni gozbom koju ste im pripremili, a djeca poklonima koje su dobili… No, sjetite se da ne mora sve biti savršeno i prestanite brinuti o tome što će drugi misliti o vama; kuća će se ponovno zamazati, gosti teško da će i primijetiti papir u koji ste im pedantno zamotali poklon…

Foto: Anthropologie, Toast

0