Uskoro počinje Viška regata koja okuplja sve ljubitelje mora i vjetra
Uskoro počinje Viška regata koja okuplja sve ljubitelje mora i vjetra

Uskoro počinje Viška regata koja okuplja
sve ljubitelje mora i vjetra

Snažna hrvatska jedriličarska tradicija doživljava svoju godišnju kulminaciju 14. listopada kada preko tisuću jedriličara kreće na najprestižniju pa i najzahtjevniju hrvatsku  regatu – popularnu Višku.

Viška regata

Ova regata koja  okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, bilo da se radi o ljudima željnima sportskog nadmetanja ili onima koji naprosto uživaju u suživotu s prirodom, a vozi se punih 28 nautičkih milja i to dva puta – od Splita do Visa i – nakon dana odmora ispunjenog revijalnim jedrenjem i tradicionalnim druženjem u Visu – nazad prema Splitu.

I ove će se godine, u 78. izdanju Viške, okušati mnoga poznata lica poput glumca Vedrana Mlikote, te uglednih poslovnih ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Zvonka Kotarca, dalmatinskog građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića,  vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion i Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057.

Sve je veći interes profesionalnih posada

Ove godine vidljiv je i sve veći broj prijava profesionalnih posada, a povećava se i interes međunarodnih natjecatelja, te se očekuju posade iz desetak država. Kakvi će vremenski uvjeti pratiti jedriličare za sad je nezahvalno prognozirati, ali sigurno je da će ova najveća jadranska odobalna regata tražiti maksimum znanja i iskustva od posada.

„Viška regata popularna je među profesionalnim posadama zbog zahtjevnih uvjeta na moru, a među rekreativcima zbog i zbog mediteranskog šarma kojim obiluje. Oni koji jednom dođu i dožive taj fantastičan spoj – uvijek se vraćaju, a popularnost regate raste, što vidimo i na broju prijava“, rekao je Toni Mlikota, direktor regate.

Viška regata

Sport i zabava za sudionike, ali i promatrače

Na samom startu u Splitu, u petak 14.10., lukobrani Splitske luke i ACI-a, te Sustipan ponovno će biti prekrasan prirodni amfiteatar za praćenje starta regate, a  Višani će na svoje doći u subotu kada će moći uživati u regati u Viškoj vali i mnogim drugim zabavnim programima koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa. U petak će sve jedriličare u Visu dočekati „fažol na brujet“ dok  subota u Visu starta “Regatom u Viškom portu”, koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, dodjelom pokala pobjednicima regate u luci Vis, te domjenka za koje brinu učenici Ugostiteljske škole. Događanja u Visu nastavljaju se prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta.

U nedjelju 16.10. regata iz Visa kreće u 9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 13 sati, na velikom molu ACI marine.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori