5 ‘grešnih’ namirnica koje su u stvari sasvim ok

tekst2

Koliko puta smo čuli da neke namirnice ne bi trebali jesti i koliko puta smo u to povjerovali? Širenje dezinformacija određenu hranu dovelo je na lošu reputaciju i mnogi ljudi ju upravo iz tog razloga izbjegavaju. Istina je da nam namirnice na ‘lošem’ glasu zapravo mogu pomoći u očuvanju općeg zdravlja i pospješiti gubitak kilograma. U nastavku vam donosimo 5 namirnica koje biste trebali konzumirati unatoč tome što se smatraju ‘lošima’.

BIJELA RIŽA
Japan, jedna od najzdravijih nacija, rižu konzumira gotovo svaki dan. Bogata je ugljikohidratima i djeluje na tijelo kroz način da ga pokreće i daje mu potrebnu energiju za funkcioniranje. Riža ne sadrži štetne masti, izvrstan je izvor vitamina i minerala te potječe razvoj dobrih bakterija koje doprinose reguliranoj stolici.

TJESTENINA
Tjestenina je prva namirnica za koju će vam savjetovati da je izbjegavate, no istina je ponešto drugačija. Ugljikohidrati su neophodni za organizam i uz pravilnu pripremu i umjereno konzumiranje itekako može biti korisna. Sadrži vitamine B1 i B2, dok je udio proteina i masti nizak.

tekst1

MASLAC OD KIKIRIKIJA
Maslac od kikirikija je kaloričan, ali ne bi ga trebalo u potpunosti izbjegavati jer je odličan u kontroliranju gladi. Sadrži vlakna koja omogućuju nesmetano funkcioniranje stolice, smanjuje rizik raka debelog crijeva i stvaranja žučnih kamenaca. Izvrstan je i za osobe koje se bave fizičkom aktivnošću jer je izvor zdravih proteina, ugljikohidrata i masti.

KRUMPIR
Krumpir ne samo što je jedna od najukusnijih namirnica već ima i velike nutritivne prednosti. Izvor je vitamina C koji je iznimno važan za zdravlje zuba, prevenciju prehlade i gripe, također je izvor i vitamina D koji ima ključnu ulogu za imunološki sustav, pomaže u podizanju energije i raspoloženja. Krumpir je namirnica o čijoj bi se nutritivnoj vrijednosti još mnogo toga moglo napisati i nikako ga ne smijete izbaciti iz prehrane.

@mija_mija

@mija_mija

KOKICE
Ako kokice jedete samo u kinu, propuštate jednu vrlo zdravu namirnicu. Napravljene su od zrna kukuruza i to im je jedna od najvećih prednosti . Istraživanjima je otkriveno da kokice sadrže polifenole što je antioksidans puno jači od vitamina C i E. Bogate su neotopivim vlaknima pa se lako probavljaju i grickalica su koju bez grižnje savjesti možete konzumirati.

M.S.
Foto: Shutterstock/Instagram

0