Karlovac dobiva fantastičnu atrakciju – veliki slatkovodni akvarij

3lhd_224_karlovac_aquarium_render_by_boris_goreta_07

Interdisciplinarni arhitektonski ured 3LHD, zaslužan za neke od atraktivnih, uspješnih i nagrađivanih projekata, o kojima smo već pisali, autori su arhitekture Karlovačkog slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka – projekta jedinstvenog u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Upravo u izgradnji, Karlovački slatkovodni akvarij, smješten je na lokaciji planiranog autokampa uz obalu rijeke Korane. Inspiracija za oblikovanje projekta karlovačka je zvijezda koja je okružena šancima – obrambenim zemljanim nasipima. Cilj je bio ostvariti novo gradsko žarište na desnoj obali Korane, afirmirati šetnicu, oblikovati mjesto zaustavljanja i turističku atrakciju.

3lhd_224_karlovac_aquarium_render_by_boris_goreta_aerial_view_02

U centru objekta formiran je javni prostor trga iz kojeg se šire tri glavna pješačka pravca: zapadno prema centru grada i šetnici uz rijeku, južno prema polivalentnoj površini na kojoj se održavaju koncerti i istočno prema glavnom pristupu s prometnice i stadionu. Oko trga, ne narušavajući prirodni izgled doline Korane, skriveni su sadržaji akvarija.

S trga se ulazi u tri zanimljiva dijela objekta – izložbu, čitaonicu s caffe barom i uredske prostore. Svaki dio ima samo jedno pročelje i to ono koje je orijentirano prema trgu. No, objekti su skoro pa nevidljivi, njihove stražnje strane i krovovi nasuti su zemljanim materijalom i djeluju kao prirodni dio parka, igrališta odnosno šetnice. Zeleni krovni vrtovi skrivaju objekt i čuvaju krajolik uz desnu obalu Korane. Svaki od tih dijelova može se koristiti kao odvojeni dio akvarija ili kao integralni dio akvarijskog postava. Na trgu je početna točka akvarijskog postava; vodena površina koja simbolizira izvor krške rijeke.

3lhd_224_karlovac_aquarium_render_by_boris_goreta_06

Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Postav prikazuje tok krške rijeke – riječnu floru i faunu te njezinu bioraznolikost. Izložbeni dio akvarija počinje na trgu, a zatim se u objektu pomoću rampe koja vijuga kao rijeka spušta u podrumsku etažu radi specifičnosti biljnog i životinjskog svijeta kojima treba prostor s potpunom kontrolom rasvjete. Posjetiteljima izuzetno zanimljiv postav bit će baš postav akvarija – oni su postavljeni uzduž, iznad i ispod putanje posjetitelja. Uz pješačku rampu ribe se u vodi promatra odozgo kao prilikom šetnji uz rijeku, zatim sa strane – tako da se vidi sve i ispod vodene površine!

3lhd_224_karlovac_aquarium_render_by_boris_goreta_05

Posjetitelji tim kretanjem slušaju zvukove rijeke kako teče, a istovremeno se sustavom rampi spuštaju prateći njezin tok. Nakon gornjeg toka rijeke, zvukovi se stišavaju, posjetitelji poniru u špilje u kojima su izloženi endemi koji se u prirodi često nalaze u ponornicama. Prostor se proširuje, svijetlo dopire iz akvarija, a u središnjem dijelu prostora može se zastati, ležati na jastucima, slušati zvuk snimljen u spilji i gledati izložene endemske vrste.

Nakon špilje, posjetitelji dolaze pred akvarij sa većim primjercima rijetkih vrsta koje su iščezle iz hrvatskih staništa, a prikazana rijeka simbolički izvire ponovo u svom donjem toku. Vide se ribe zajedno s vodenim biljem koje žive u toplijim dijelovima rijeke. Akvarij se gleda hodajući pored njega, zatim se prolazi ispod tunela koji dočarava uranjanje u rijeku. Nakon prolaska kroz tunel posjetitelji prolaze kroz akvarije s lopočima i šašem kao što je to u donjem toku rijeke, u močvarnim staništima. Kraj izložbe sastoji se od sustava nekoliko akvarija koji se prelijevaju jedan u drugi, a čiji biotop prikazuje slapove i sedrenu barijeru.

3lhd_224_karlovac_aquarium_render_by_boris_goreta_02

Karlovački slatkovodni akvarij turistička je atrakcija koja se temelji na bio-raznolikosti karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz rijeke Kupu, Koranu, Mrežnicu i Dobru. Sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Njegova ukupna vrijednost iznosi 36.691.939,28 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 36.222.282,45 kn. Namijenjen je prvenstveno edukativnom turizmu – učenicima, studentima, hobistima i znanstvenicima. Produžit će turističku sezonu lokalne zajednice na cijelu godinu uz snažan doprinos raznolikosti ponude, razvoju uslužnih djelatnosti i proizvodnje.

Foto: 3LHD

0