Šarenim Zagrebom i ove godine vozit će Pride Ride

Šarenim Zagrebom i ove godine
vozit će Pride Ride

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije, interfobije i bifobije koji se obilježio 17. svibnja, zagrebački trgovi i ulice osvanuli obojeni zastavama duginih boja, lezbijskim, trans, biseksualnim, interspolnim i panseksualnim zastavama, simbolima LGBTIQ pokreta, zastavama Zagreb Pridea. Sve je to dio programa Mjeseca Ponosa 2021. u sklopu kojeg se održavaju razne radionice i filmske projekcije.

Novi Pride Ride

Prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa organiziran je prvi Pride Ride u nadi da će ove godine ipak biti nešto bolje. Nažalost to se ipak nije dogodilo, jer kako kažu iz inicijative građana Ponosni Zagreb “rješavanje temeljnih životnih pitanja građana Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke.” Upravo zato ove godine organizira se novi Pride Ride.

Proslava povijesnog trenutka

Ove godine proslavit će se i nedavna presuda koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojiteljice i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi. Ovim putem izrazit će se i zabrinutost zbog stava hrvatske Vlade, koja se na tu povijesnu odluku odlučila – žaliti. Prvu godinu postojanja kolektiva Ponosni Zagreb u javnom je prostoru nažalost obilježilo i propitivanje prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba na samoodređenje – ove godine zato će posebni naglasak staviti na potrebu za sustavnim prepoznavanjem i ostvarivanjem njihovih prava.

Rezervirajte 5. lipanj za bicikliranje i druženje uživo

Za kraj, s obzirom na situaciju i manje mogućnosti za druženje uživo, organizatori će se potruditi organizirati što više aktivnosti na otvorenom. “Vrijeme je za izlazak iz naših korona-brloga i šareno zauzimanje novih dijelova grada!” Okupljanje je u 17:00, 05.06.2021. na lokaciji Park Stara Trešnjevka.

  • Vozi se ruta:

Park stara Trešnjevka – Ozaljska – Tratinska – Savska – Žerjavićeva – Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Vukovarska – Trešnjevački trg – Ozaljska (povratak u park).
Za detalje o programu pratite event!

Ponosni Zagreb

Inicijativa “Ponosni Zagreb” okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava (LGBTIQ+ osoba), a upravo su oni u ovom mjesecu ponosa odlučili na svojim društvenim mrežama objavljivati stvarne priče ljudi i njihovo nošenje s izolacijom koja nam je svima promijenila živote zadnjih godinu dana. Zapratite ih na Facebooku i Instagramu.

Foto: Zagreb Pride, Ponosni Zagreb

Učitati još
Zatvori