2 uzbudljiva tjedna na Baliju s ograničenim budžetom

2 uzbudljiva tjedna na Baliju s
ograničenim budžetom

bali13

Ubud je tropska džungla u kojoj ovakvi pogledi nisu rijetkost. Bujno zelenilo intenzivne boje uistinu plijeni pažnju svakog trena.

Putovanje na drugi kraj svijeta često se smatra nemogućom misijom, lijepom idejom, ali teško ostvarivom. Prvenstveno se tu radi o novcu, zatim vremenu, a naposljetku organizaciji putovanja, tri velike stavke kad je riječ o tako velikom pothvatu. Uz dovoljno planiranja unaprijed, donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako otputovati na jednu tako daleku destinaciju kao što je Bali s ograničenim budžetom i danima godišnjeg odmora.

Rižine terase Tegalangu, Ubudu. Čak i dok sunce prži, vrve turistima koji ne propuštaju pentranje po kaskadama.

Rižina terasa Tegalang u Ubudu. Čak i dok sunce prži, vrvi turistima koji ne propuštaju penjanje po kaskadama istražujući ovu fascinantnu strukturu.

Odredite datum putovanja dovoljno rano, čak i do godinu dana unaprijed. To će vam dati dovoljno vremena da uštedite, najavite godišnji odmor, ali i da naučite pratiti ponude aviokompanija. First minute i last minute letovi, razne akcije i popusti ono su što vi tražite. Zahvaljujući stranicama kao što su, primjerice, Skyscanner ili domaći Aviokarte i Putoholičari, bit ćete upućeni u sve aktualnosti. Jednom kad odaberete optimalnu aviokompaniju koja će vas povezati s destinacijom, u ovom slučaju Qatar Airways, onda se možete pretplatiti i na njihov newsletter te direktno dobiti obavijest o akciji. One često traju i do nekoliko dana, svakih par mjeseci, a za vrijeme trajanja akcije cijena također varira pa ne morate odmah ‘skočiti’ i prvi dan kupiti karte nego pratiti kako cijena fluktuira te pogoditi pravi moment kupovine.

Plantaža kave obavezna je destinacija na Baliju. Iako neobičnog okusa isprve, ubrzo ćete se naviknuti na okus prave balineške kave, a na plantažama možete naučiti sve o njenoj pripremi.

Plantaža kave obavezna je destinacija na Baliju. Iako neobičnog okusa isprva, ubrzo se naviknete na okus prave balineške kave koju kuhaju kao tursku, a na plantažama možete naučiti sve o njenoj pripremi.

Najskuplja kava na svijetu, Kopi Luwak, proizvodi se na Baliju. Često u nehumanim uvjetima za cibetke, životinjice koje omogućuju njen nastanak, zato pri posjeti plantaže birajte one s organskom Kopi Luwak kavom.

Najskuplja kava na svijetu, Kopi Luwak, proizvodi se na Baliju. Često u nehumanim uvjetima za cibetke, životinjice koje omogućuju njen nastanak, zato pri posjeti plantaže birajte one s organskom Kopi Luwak kavom.

First minute i last minute ponude odnose se uglavnom na pred i post sezonu, kad maksimalni kapaciteti još nisu popunjeni. Turistička sezona na Baliju traje gotovo cijele godine, ali u svibnju, lipnju i rujnu bit će najlakše pronaći smještaj po povoljnijim cijenama, gužve neće biti neizdržive, isto tako ni temperature, a monsunska sezona završava u travnju što znači da kiše prestaju, tako da je biranje ponuda letova u tom periodu zapravo optimalno.

Majmuni su vrlo česta pojava na Baliju i ne samo u Monkey Forestu u Ubudu. No ne dajte se zavarati, nisu umiljati kako izgledaju. Zgrabit će svaku sitnicu koje se mogu dočepati, zato držite fotoaparat čvrsto u rukama.

Majmuni su vrlo česta pojava na Baliju i ne samo u Monkey Forestu u Ubudu. No ne dajte se zavarati, nisu umiljati kako izgledaju. Zgrabit će svaku sitnicu koje se mogu dočepati, zato držite fotoaparat čvrsto u rukama.

Jednom kad ste osigurali avionsku kartu, uglavnom i do šest mjeseci unaprijed, ostaje vam dovoljno vremena da pomno istražite ponudu smještaja i sve što želite vidjeti na otoku. Servis kao što je Airnbnb pokriva gotovo cijeli otok ( i okružujući arhipelag) zbog čega je lako odabrati svoje destinacije. Bali nije velik, odnosno najzanimljivije destinacije ne zahtijevaju sate i sate vožnje, tako da čak možete odabrati jednu iz koje ćete odlaziti na izlete po cijelom otoku, ali isto tako možete promijeniti nekoliko vila za vrijeme svog ostanka.

bali17

Hram Uluwatu samo je jedno od balineških svetih mjesta kojih je na otoku nepregledno mnogo. Stanovništvo je vrlo spritualno, svatko kod kuće ima barem dva mala hrama, a dnevno se ispred svih vrata ostavljaju mali darovi bogovima.

Neka vas ne prestraši riječ vila jer na Baliju je to, uz bungalove, najčešći oblik smještaja. Naravno, ako ne birate skuplju opciju u koju ulaze veliki hoteli i resorti. Airbnb nudi uistinu prihvatljive cijene smještaja, pogotovo ako putujete u većoj grupi, tako da se može pronaći vila gdje će cijena noćenja biti oko 20 eura po osobi, uz uključen doručak i uistinu raskošan smještaj. Bazen je zagarantiran, kao i klima, bez kojih je na tropskim temperaturama teško preživjeti. Ovisno o tipu smještaja, nekad ćete bazen dijeliti i s drugim gostima, a ako vam to ne odgovara treba samo pažljivo promatrati fotografije i čitati recenzije prije nego što rezervirate svoju vilu.

Hrana se bazira na riži, rezancima i mesu. Začini su bogati - čili je u velikim količinama jedan od glavnih sastojaka svakog jela, ali u restoranima je to ipak prilagođeno turistima.

Hrana se bazira na riži, rezancima, jajima i mesu. Začini su bogati – čili je u velikim količinama jedan od glavnih sastojaka svakog jela, ali u restoranima je to ipak prilagođeno turistima. Već za 30-40 kuna po osobi možete dobiti cijeli ručak, s pićem uključenim u cijenu.

Što se pića tiče - voda se pije samo flaširana, sok mladog kokosa popularno je za rashlađivanje, kao i voćni sokovi i smoothieji.

Što se pića tiče – voda se pije samo flaširana, sok mladog kokosa popularan je za rashlađivanje, kao i voćni sokovi i smoothieji.

Za razliku od uobičajenog načina na koji Airbnb funkcionira, gdje ste odabirom samostalnog apartmana prepušteni sami sebi, na Baliju gotovo svaka vila ima svoje osoblje koje će vam pomoći sa zahtjevima kao što su organizacija izleta i aktivnosti, priprema hrane i najvažnije – prijevoz. Naime, na Baliju su glavno prijevozno sredstvo skuteri i motori. Naravno da ima automobila, ali skuter je obavezan čak i 10-godišnjacima kako bi došli od kuće do škole. Ako ga znate voziti, dolazak od točke A do B bit će puno lakši jer se iznajmljuju na svakom koraku (s tim da se na Baliju vozi lijevom stranom ceste, semafori su prilično rijetki, a znakovi i putokazi još rjeđi). Ako vam je to ipak preveliki zalogaj, onda ćete se morati osloniti na vozača ili taksi, gdje je odabir vozača optimalnija varijanta, pogotovo ako ga unutar vile imate. S njim će biti najlakše dogovoriti cijenu (uvijek unaprijed!), a i najbolje će vas moći provesti po željenim točkama ako ga iznajmite za poludnevni ili cjelodnevni izlet. Cijena iznajmljivanja vozača na osam sati (i automobil za 6 osoba) kreće se oko 300 kuna, bez cjenkanja.

Ovisno o mjestu boravka, razlikovat će se i plaže. Kristalno plavo more i bijeli pijesak nalazi se na otocima Gili, raju za opuštanje, ronjenje i surfanje.

Ovisno o mjestu boravka, razlikovat će se i plaže. Kristalno plavo more i bijeli pijesak nalazi se na otocima Gili, raju za opuštanje, ronjenje i surfanje.

Nakon što ste odabrali svoj smještaj, još uvijek vam ostaje dovoljno vremena prije putovanja da isplanirate rutu. Nije loše unaprijed proučiti cijene svih izleta i svih prijevoza koje želite i koji će vam trebati jer tako znate koliko će ušteđevine otići na ‘hladni pogon’, a koliko vam ostaje za svakodnevne sitnice i nitko vam neće moći podvaliti previsoku cijenu (nešto po čemu su stanovnici poznati).

bali5

Gili Trawangan je najrazvijeniji od tri mala otoka istočno od Balija, slijede ga Gili Meno i Gili Air. Ako želite tulumariti, Gili T je mjesto za vas, a svi sa željom za mirnijim odmorom idu na ostala dva otoka.

Na Gili otocima nema automobila, samo kočije i bicikli. Živi se opušteno, usporeno i bez stresa...

Na Gili otocima nema automobila, samo kočije i bicikli. Živi se opušteno, usporeno i bez stresa…

Bali je uistinu otok raznovrsnosti, od tropske džungle u unutrašnjosti i kulturnog centra koji ćete pronaći u Ubudu, vulkanske scenografije na sjeveru, australiziranog juga s hipsterskim barovima i vrlo aktivnom surferskom scenom pa sve do malih otočića u arhipelagu od kojih su neki uistinu raj za odmaranje i opuštanje, dok se na drugima ozbiljno tulumari.

Jednom kad se spustite na južni dio otoka, život se znatno ubrzava. Ovdje je žila kucavica i središte svih puteva, plaže obiluju resortima, a četvrti restoranima i barovima.

Jednom kad se spustite na južni dio otoka, život se znatno ubrzava, a cijene rastu. Denpasar i Kuta su žila kucavica i središte svih puteva, plaže obiluju resortima, a četvrti dućanima, restoranima, barovima i klubovima.

Velik broj Australaca na južnom je dijelu otvorilo svoje restorane. Meka hipstera, surfera i turista općenito.

Velik broj Australaca na južnom je dijelu otvorilo svoje moderne restorane. Seminyak, Kuta i Canggu su meka hipstera, surfera i turista općenito.

Isto je tako i otok aktivnosti. Izležavanje pod suncobranom s koktelom u ruci uobičajeno je samo u okolici resorta, ostale plaže rezervirane su za sve oblike ronjenja, surfanje, paddle board i razne druge vodene sportove. Noćno penjanje na još aktivni vulkan kako bi se ulovio izlazak sunca nešto je što svi turisti rade, izleti brodom na okolne otoke definitivno se ne propuštaju – Lombok, Gili, Nusa Penida, Nusa Lembongan… Planirajte da će vam ovaj aktivni odmor isto zagrepsti po novčaniku, ali cijene su zaista povoljne, pogotovo nakon malo cjenkanja s lokalcima. No broj aktivnosti je ujedno i vaš odabir.

Plaže u Kuti, Seminyaku i Canggu rezervirane su uglavnom samo za surfere jer su valovi i struje prejaki za kupanje. Surfersku dasku može iznajmiti svatko pa se satima boriti s valovima.

Plaže u Kuti, Seminyaku i Canggu rezervirane su uglavnom samo za surfere jer su valovi i struje prejaki za kupanje. Surfersku dasku može iznajmiti svatko pa se satima boriti s valovima.

Plaža u Kuti

Plaža u Kuti obiluje beach barovima, ležaljke se mogu iznajmiti na svakom koraku, a bijeg od vrućine pronaći u spa centrima velikih resorta.

Plaža Padang Padang

Plaža Padang Padang – rajski izgled vara jer struje su vrlo jake, a površina mora skriva kamenje i odlomljene koralje zbog kojih je teško hodati u plićaku.

Kada se jedno ovakvo putovanje na egzotičnu i čak nezamislivu destinaciju počne planirati mjesecima unaprijed, sav će trud isplatiti jednom kad stignete na odredište. Tada kreće nesputano uživanje i opuštanje, otkrivanje uzbudljivih mjesta, kulture i gastronomije, a Bali svega ima napretek.

Uz palme i banane, najčešće viđeno drvo je frangipani sa svojim mirisnim cvijećem.

Uz palme i banane, najčešće viđeno drvo je frangipani sa svojim mirisnim cvijećem.

bali22

Učitati još
Zatvori