15 stvari koje možete učiniti za sebe a koje će vam odvratiti negativne misli

15 stvari koje možete učiniti za sebe a koje
će vam odvratiti negativne misli

U kolektivnoj svijesti je ovih dana razmišljati o koronavirusu i svim činjenicama koje dolaze uz tu situaciju. Uslijed i potresa koji je pogodio Zagreb, svi smo emotivno oslabljeni i tek sada nam je potrebna snaga da ustanemo i učinimo svoje živote boljima. Vrijeme je za introspektivu i sagledavanje malih stvari koje  naš život mogu učiniti boljim. Donosimo 15 načina kako se osjećati pozitivno.

Kako se osjećati pozitivno?

Prije svega u ovim teškim trenucima zajedništvo je ono što nas obogaćuje a pomaganje drugima naša je primarna dužnost. Naravno uz pridržavanje pravila koje je izdao stožer za nacionalnu sigurnost, a koje možete pronaći ovdje. Samoću i samoizolaciju teško podnose starije osobe, osobe koje žive same, oni na koje su drugi zaboravili. Vrijeme je da se svi mi saberemo i pokušamo malim stvarima popraviti sebe kako bi mogli pomoći i drugima. Donosimo 15 stvari na koje se možete fokusirati kako bi svoj a onda i svijet oko sebe učinili boljim.

Budite nježni prema sebi, ali i prema drugima oko sebe

 • Učinite nešto samo za sebe – bilo što što možete u ovom trenutku. Bila to topla kupka sa morskom soli ili vaš najdraži film na repeat. Upalite mirisnu svijeću ili naručite nešto od lokalnih poduzetnika i počastite se. Ovdje su neki od hrvatskih concept storeova koje možete pronaći online.
 • Napravite listu od svega dobrog što se dogodilo danas, od najsitnijih detalja poput telefonskih razgovora sa svojim najmilijima do nekoliko sunčanih sati koje ste mogli uhvatiti kroz prozor.
 • Pošaljite svojoj obitelji i prijateljima video i njih zamolite da učine isto. To će vam ugrijati srce.

Pokrenite svoje tijelo

 • Vježbajte doma. Internet je prepun vježbi koje možemo raditi u samoizolaciji, meditirajte.
 • Izađite na balkon ili prozor i udahnite svježi zrak, nekad je par sekundi dovoljno da se glava razbistri. Otpustite loše i udahnite nove čiste misli.

Natjerajte se na smijeh

 • Smijeh je lijek i ta rečenica nije bezveze. Što se više smijemo to nam se više smije. Upalite svoju omiljenu humorističnu seriju, smiješne videe ili postove, osjećat ćete se bolje.
 • Na streaming kanalima neka vam kategorija za filmove bude comedy.

Razgibajte mozak

 • Puzzle, slagalice i društvene igre koje se nalaze u svakom dnevnom boravku, iznesite na stol.
 • Križaljke su također odličan način način kako da mozak održite u kondiciji.
 • Pročitajte knjigu koju nikad niste pročitali. Bilo to ona koju ste dobili na poklon za pretprošli rođendan ili lektira koju ste u školi preskočili, svejedno je.
 • Ako nikad niste, počnite slušati audio knjige, na internetu ih je mnogo koje su besplatne.

Usmjerite svoje osjećaje i energiju u preuređenje stana

 • Napravite veliko čišćenje. Ovakve nenadane situacije mogu nas dosta prosvjetliti oko stvari koje posjedujemo a zapravo nam uopće ne trebaju. Riješite se nagomilanih stvari i neka vaš prostor ponovo prodiše.
 • Prenamjenite, restaurirajte ili preuredite stari namještaj, posuđe. Ovdje možete pronaći dobru ideju.
 • Birajte dio po dio stana koji ćete presložiti, nećete se umoriti a potaknut će vas promjena dio po dio.

Budite aktivni u kuhinji

Sad kad posjedujete dosta namirnica i morate razmišljati unaprijed možda bi bilo dobro da probate skuhati nešto novo. Organizirajte virtualno kuhanje sa svojim prijateljicama, razmjenjujte recepte i fotografije. Isprobavajte.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori