Zašto sve žene trebaju pogledati film Wonder Woman

Zašto sve žene trebaju
pogledati film Wonder Woman

WONDER WOMAN

Kako je nastala Wonder Woman?

Već je godinama prije nego je film ‘Wonder Woman’ došao u kina morao zadovoljiti kritičare i sve one koji su zaljubljeni u ovaj strip. Ako ste obožavateljica ili obožavatelj teme ili samo fan superjunaka do sada ste već uočili očiti seksizam u više od par superherojskih filmova. No, da krenemo od početka. Wonder Woman je fiktivna junakinja koja se prvi put pojavila u stripu naklade DC Comics. Jedna je od osnivačica Justice League, poluboginja je i ambasadorica plemena Amazonki. U svojoj domovini zove se Diana, princeza Themyscira i Hipolitina je kćer. Došavši u ljudski svijet prihvatila je identitet princeze Diane, božice ljubavi i rata.

Nastala je kao plod mašte američkog psihologa i pisca Williama Moultona Marstona koji je pisao i objavljivao pod pseudonimom Charles Moulton, a strip je ilustrirao Harry G. Peter. Marston je iznimno mnogo bio pod utjecajem ranog feminizma, posebno pod utjecajem pionirke promoviranja kontracepcije i planiranog roditeljstva Margaret Sanger što je jako bitno za shvaćanje lika Wonder Woman i svih njezinih moći i podrijetla. Njegov lik Wonder Woman prvi put se pojavio u osmom broju stripa All Star Comics u rujnu 1941. godine, dok je prva Wonder Woman naslovnica bila izdana u siječnju 1942. godine. Od tada je Wonder Woman strip izlazio bez prestanka (osim manje pauze 1986. ) u izdanju DC Comicsa.

WONDER WOMAN

TV serija

Veliku popularnost stekla je diljem svijeta i zbog istoimene TV serije koja se emitirala od 1975. do 1979. godine, a u kojoj je glavnu ulogu imala Lynda Carter. Serija se reprizirala i kod nas ranih devedesetih – sjetite se, svaka nedjelja popodne bila je obilježena redom epizodama serije Daktari i serije Wonder Woman. Nedjeljni ručak jednostavno nije mogao proći bez da čujemo te televizijske zvukove u pozadini, a ako bi imali sreće i roditelji bi dopustili, tijekom ručka se serija pomno pratila.

Da ubrzamo priču – nakon tog dojma iz djetinjstva, genijalne Lynde Carter i nostalgije koja nas uvijek obuzme sjetimo li se tih nedjelja, vijest da se snima film Wonder Woman odjeknula je prilično jako među obožavateljima, a svoju potvrdu je ova junakinja dobila i kao sporedni lik u filmu ‘Batman v Superman’. Film mnogima nije ‘sjeo’, kritike su bile podijeljene i strah izvedbe filma ‘Wonder Woman’ bio je opravdan. No, režiserka i cijela ekipa su uspjeli u naumu – ‘Wonder Woman’ je film koji je dosegao sve zadane kriterije. Ne samo da je ispričao njezino podrijetlo, nego je izbjegao tu seksističku i šovinističku zamku u koju mnogi filmovi superjunaka (a vjerujete, pogledali smo ih dosta, ako ne i sve!) upadnu – sjetite se samo filma ‘Suicide Squad’. Kolko god bombastično bio najavljivan, i s Jaredom Letoom kao Jokerom, na kraju je ipak nekima ostavio gorak, ako ne i kiseo okus u ustima – i to baš iz navedenog razloga.

WONDER WOMAN

‘Wonder Woman’ nije samo još jedan superhero film

‘Wonder Woman’ nije samo još jedan film o superjunaku, ili ispravnije rečeno – superjunakinji, to je film koji donosi radnju u kojemu je ova superjunakinja tretirana s dostojanstvom, poštovanjem i na način koji zaslužuje. Previše komedija u svojoj srži ima šovinističke, čak i rasističke šale, previše akcijskih filmova objektivizira svaki lik, ne samo ženski, muški likovi su tu itekako ‘na tapeti’, hororci već po unaprijed znanoj šabloni prvo sakate ženske likove, da bi od toga pobjegli… te trenutke prihvaćamo kao sastavni dio žanra. I to je posve i potpuno krivo. Ovo je prvi film o superjunakinji koji odstupa od takvih unaprijed zadanih standarda i šablona.

Nije na odmet istaknuti da je film režirala žena, da se radi o visokobudžetnom filmu hollywoodske produkcije i da je zapravo jedno jako ugodno iznenađenje. Nećemo odavati radnju, bez brige, no znajte da će vas prvih dvadeset minuta filma uvesti u svijet Diane koji čine snažne i prekrasne žene. Likovi koje utjelovljuju Gal Gadot i Robin Wright odali su u tih dvadeset minuta iskrenu počast originalnoj priči i ideji koju je slijedio William Moulton Marston. I od tuda kreće radnja koja, vjerujemo, neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

MV5BMjE3ODgzMDI2OV5BMl5BanBnXkFtZTgwODIyOTYzMjI@._V1_SX1050_CR0,0,1050,999_AL_

Val superjunaka koji nas je poveo zadnjih desetak godine donio je stvarno neke od najboljih i fantastičnih likova – od Black Widow koju glumi Scarlett Johansson, Gamora koju glumi Zoe Saldana, Peggy Carter koju glumi Hayley Atwell pa sve do, sada, Wonder Woman koju glumi Gal Gadot – i ona je stvarno vrhunac te evolucije. Ona govori o ljubavi i borbi te slavi svu različitost ove junakinje od ostalih (pretežno muških) superjunaka i to na jedan dostojanstven način.

Superhero filmove prema predrasudama uglavnom gleda muška populacija, no ovo je film koji bi svaka žena htjela i trebala pogledati. Makar ne poznavala DC Comics povijest, priču iza Wonder Woman i njezinu povezanost s ostalim superjunacima. Ovo je film koji bi svaka žena trebala pogledati baš iz razloga rušenja predrasuda o filmovima superhero tematike i zbog ove junakinje koja je prikazana kao ispravan, superhero uzor, kao ono što jest – poluboginja, dijelom žena od krvi i mesa. Onakva kakvu ju i trebamo vidjeti. Kako je originalno i zamišljena.

MV5BMjQ2NzQ5MTQ5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjQyOTYzMjI@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_

MV5BMTUyMDc5MDczMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDcyOTYzMjI@._V1_SY1000_CR0,0,1504,1000_AL_

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori