Zašto je Mindhunter sljedeća serija na koju ćete se navući?

Zašto je Mindhunter sljedeća serija
na koju ćete se navući?

Mindhunter 3

Sredinom listopada objavljena je za gledanje cijela prva sezona nove kriminalističke serije Mindhunter i odmah privukla ljubitelje ovog žanra. Serija je možda jedna od najviše umjetničkih kriminalističkih serija koje je Netflix do sada objavio. Velike zasluge tom filmskom efektu idu Davidu Fincheru koji je producirao i režirao seriju, a pod njegovim nadzorom direktor fotografije serije bio je Erik Messerschmidt, koji je radio na filmu Gone Girl.

Navukli smo se na seriju Mindhunter

Serija prati priču, inače baziranu na istinitim događajima, dvojice FBI agenata koji kasnih 70-ih, uz pomoć doktorice psihologije, znanstvenice, počnu istraživati ponašanje teških kriminalaca i otkrivaju kako i zašto okolina djeluje na njihovo ponašanje i na njihov razvoj u grozne i zastrašujuće ubojice kakvima su i bili. Ova serija ima i edukativan karakter učeći nas, gledatelje, i o povijesti i razvoju psihološke kriminalistike te grane kriminalističkog profiliranja tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća. Serija zapravo donosi razlog i ishodište fascinacije za real life priče serijskih ubojica, njihovom praćenju i rješavanju ubojstava od filmova Kad jaganjci utihnu do Sedam i Zodiak, za koje je također Fincher zaslužan.

Mindhunter 2

Kako je skovan termin “serijski ubojica”?

Prva sezona donosi deset epizoda gdje pratimo mladog FBI detektiva Holdena Forda i njegovog starijeg partnera Billa Tencha (glume ih Jonathan Groff i Holt McCallany) kako od rješavanja zločina dolaze do pravog znanstvenog istraživanja i proučavanja najokorjelih zločinaca tog doba. Moramo napomenuti da su nas apsolutno oduševile glumačke interpretacije glavnih likova detektiva, no sporedni glumac Cameron Britton je u nekoliko navrata posve opravdano stajao rame uz rame glavnim glumcima svojom interpretacijom Edmunda Kempera, jednog od najstrašnijih američkih zločinaca.

Mindhunter je serija koja kroz deset epizoda vodi protagoniste i gledatelje kroz niz zločina, ali kojih zapravo u prvom planu nema. Ovo je odličan primjer kriminalističke serije s odsustvom zločina – jer je zločinac u prvom planu. Rješavanje različitih sporednih zločina jesu trenuci koji pomiču radnju dalje i ubrzavaju ju, no to nije toliko bitno. Bitniji je odnos koji se stvara između zločinaca i istražitelja te istražitelja i znanstvenice koja im pomaže. Ta interakcija je ono što stvara dinamiku serije i vodi ju ka kraju. No, kroz sezonu se provlači jedan skoro pa nijemi lik čija pojava nije opravdana do samoga kraja posljednje sezone. Tek tada vidimo da se radi o zločincu čija priča tek dolazi – vjerujemo u drugoj sezoni.

mindhunter-2

Serija nastala prema stvarnim likovima

Osim fikcije treba napomenuti da je lik Holdena Forda baziran na stvarnom istražitelju Johnu E. Douglasu, jednom od prvaka psihološke kriminalistike prema čijoj je knjizi Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit i nastao dio sadržaja serije. Uz njega, lik Billa Tencha baziran je na Robertu Ressleru, koji i u stvarnosti polako prelazi na Fordovu stranu priče. Kroz odnos Forda i njegove djevojke Debbie dobivamo uvid u privatan život jednog detektiva Fordovog kalibra te kako njegov skoro pa neutralan, uvijek objektivan i posve distanciran od emocija, um funkcionira.

mindhunter

U drugoj polovici sezone pobliže ćemo pratiti razvoj ovog glavnog lika, bujanje njegovog ega rješavanjem do tada nemogućih zločina te tek u posljednjoj epizodi vidjeti koliko brzo stvari mogu eskalirati. Komunikacije sa serijskim ubojicama, ulaženje u njihov um te sve što se iskonstruiralo iz samog pomalo bezazlenog početka njegovog istraživanja, ipak nisu stvari koje se hladne glave mogu procesuirati. Ford kao da tek na samom kraju shvati potpunu ozbiljnost situacije i s čime se uhvatio u koštac. I nadamo se da rasplet ovih kompleksnih emocija dolazi uskoro – druga sezona je već potvrđena.

Da ne otkrivamo previše od serije, čeka vas vizualno impresivna, napeta radnja, izvrsni dijalozi, genijalni glumci, odličan soundtrack koji uvelike doprinosi atmosferi svake epizode te povijest nastanka danas posve uvriježenog i službenog termina serijskog ubojice. Seriju smo odgledali u dahu, vjerujemo da ćete i vi.

Mindhunter 1

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori