Zašto je 2017. godina Stephena Kinga?

Zašto je 2017. godina Stephena Kinga?

The Mist

The Mist

Više od četrdeset godina Stephena Kinga

Prošlo je više od četrdeset godina od početka karijere Stephena Kinga. Prvi film snimljen prema njegovom romanu Carrie režirao je režiser Brian De Palma. Bio je to početak posebne vrste podžanra trilera i horora koji vlada do dana današnjeg i kojeg prate sada već mase čitatelja i gledatelja. Od tada je Stephen King zaslužan za preko sto filmova  i televizijskih projekata i kako stvari stoje ne nazire se kraj…

Ova, 2017. godina možda je najplodnija godina Stephena Kina – adaptacija njegovog romana The Mist te serije prema istoimenom romanu Castle Rock istaknuta su djela ove godine. No, taman kada smo mislili da će nas ovaj majstor pisma razveseliti s ova dva djela, iznenađenje smo doživjeli u adaptaciji romana Mr. Mercedes kao TV serija koja se počela emitirati u kolovozu ovog ljeta. I onda je krenula lavina adaptacija – TV serija Wizard and Glass prema istoimenom četvrtom romanu iz serijala romana Dark Tower, dok nas u kinima čeka film Dark TowerUpravo kinima hara It, a na DVD-ima nas čekaju Children of the Corn: Runaway, Gerald’s Game 1922, svi nastali prema njegovim istoimenim romanima.

The Green Mile

The Green Mile

It

It

Najuspješniji triler i horor pisac na svijetu

Nedvojbeno je Stephen King najuspješniji triler i horor pisac na svijetu. Dok svi filmovi završe s postprodukcijom Stephen King će iza sebe imati 75 filmova, 11 miniserija, 11 TV serija i 7 epizoda ili emisija sa svojim potpisom.

No, nije sve bilo bajno u početku, trebalo mu je do 1986. godine da se stvari pomaknu, a prijelomna točka bio je film Stand By Me baziran na romanu The Body. Nakon toga je na red došao film Misery 1990. godine s kojim je Kathy Bates osvojila Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu. Slijedio je The Shawshank Redemption 1994. godine. Ova tri filma bazirana na Kingovim romanima ne pričaju priče nadnaravnog, već su jakog dramskog karaktera. King je s njima sebi priskrbio titulu ozbiljnog pisca, a ne samo pisca horora. Glavni tumači njegovih djela koji su adaptirali njegove romane su režiser Frank Darabont i pisac Rob Reiner, a najviše su zaslužni za The Green Mile i The Mist.

Mr. Mercedes

Mr. Mercedes

Gerald's Game

Gerald’s Game

Što nas još sve čeka?

No, kod Stephena Kinga nikada ne znamo što nas čeka i koliko toga nas čeka. Užas, horor, napetost, no istovremeno prekrasno ispričane priče s još ljepšim porukama na kraju čar su privlačnosti njegovih djela. Ne možemo ih prestati čitati, a niti gledati. Što nam ih više daje, to više želimo od njega. A nakon čak 12 djela koja nose njegov potpis, možemo samo zamisliti što nas čeka u budućnosti.

Dark Tower

Dark Tower

Dark Tower

Dark Tower

Učitati još
Zatvori