Nova predstava glumačke legende u Gavelli

Nova predstava glumačke legende u Gavelli

Zarko Potocnjak i Marius Schiener_post 2

Žarko Potočnjak i Marius Schiener

Predstava Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka

Dramsko kazalište Gavella pripremilo je zanimljivu kazališnu jesen, a među novim naslovima ističe se Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka, gostovanje umjetničke organizacije Mitropa. Ovu monodramu Eberharda Streula u izvornoj verziji proslavila je austrijski velikan pučkog kazališta Otto Schenk. U adaptiranoj hrvatskoj verziji glavni lik predstave utjelovit će još jedna glumačka legenda – prvak Drame zagrebačkog HNK u mirovini Žarko Potočnjak, koji će ovom prilikom proslaviti jubilarnih pola stoljeća rada.

Kako u najkraćim crtama opisati radnju predstave? Glavni junak, Josip Bizjak, neostvareni je umjetnik i fanatik kazališta u kojem radi kao rekviziter. Kada publika unatoč otkazanoj predstavi ne napušta dvoranu, u jednom trenutku on ostaje sam na sceni i započinje istovremeno duhovitu i melankoličnu kazališnu igru kojom otkriva pogled iza kulisa kazališta. Mašta i čežnja, ambicije i stvarnost te jedan sasvim drugačiji pogled na umjetnost kroz profanu, a opet suptilnu egzistenciju jednog kazališnog gubitnika odlike su predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Žarko Potočnjak i Marius Schiener

Žarko Potočnjak i Marius Schiener

Žarko Potočnjak i Marius Schiener – nova kazališna suradnja

Jednako je zanimljiva i lista suradnika. Redatelj predstave je gost iz Austrije, umjetnički ravnatelj Theaterherbst Grenzenlos Marius Schiener, hrvatskoj publici poznat po predstavi Indija u kojoj su igrali popularni glumci Damir Šaban i Nenad Cvetko. Tekst Eberharda Streula preradili su Žarko Potočnjak i Marius Schiener, uz pomoć dramaturga i redatelja Pave Marinkovića.

Predstava je nastala uz veliku potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba te je sastavni dio projekta 2017 – Godina kulture Austrija-Hrvatska. Ulaznice za premijeru koja će se održati 30. listopada nisu u prodaji, no ljubitelji dasaka koje život znače moći će predstavu pogledati u terminima 31. listopada i 7. studeni u dramskom kazalištu Gavella. Nakon toga predstava ide u redovni program kazališta Knap.

Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka_post 3

Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka

Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka

Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka

Foto: Krsto Jaram

Učitati još
Zatvori