Od Novog Jelkovca do Malešnice: Novi projekt koncerte, predstave i filmove dovodi u zagrebačke kvartove
Od Novog Jelkovca do Malešnice: Novi projekt koncerte, predstave i filmove dovodi u zagrebačke kvartove

Od Novog Jelkovca do Malešnice: Novi projekt koncerte, predstave i filmove dovodi u zagrebačke kvartove

Zagrebački kvartovi kulture, novi projekt koji će u narednim mjesecima kulturom obogatiti sedam zagrebačkih kvartova.

Zagrebački kvartovi uključit će bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički program koji će se tijekom lipnja, srpnja i rujna održati u Novom Jelkovcu, Svetoj Klari, Malešnici, potom Sigetu, Gajevu i Srednjacima te Ravnicama. Tijekom šest vikenda u sedam će se kvartova održati više od 50 različitih programa uz više od sto izvođača. Koncerti, kazalište za djecu i odrasle, suvremeni cirkus te filmske projekcije na otvorenom privremeno će proputovati kroz zagrebačka naselja te tako njihovim stanovnicima omogućiti neposredan kontakt s kulturnim sadržajem. Kompletan program je besplatan.

Zagreb

Zagrebački kvartovi kulture

Projekt su predstavili Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Projekt Zagrebački kvartovi kulture proizišao je na temelju ideje kulturne revitalizacije onih dijelova grada i kvartova kojima je kulturni sadržaj uglavnom dislociran i teže dostupan. Cilj je ovog projekta učiniti kulturu i umjetnost dostupnu svim zagrebačkim naseljima i omogućiti im da stanovnici tih naselja u njima uživaju iz neposredne blizine vlastita doma. Kako je riječ o pilot-projektu, ove smo godine odabrali sedam kvartova s idejom da ih privremeno obogatimo kulturno-umjetničkim programom. Stvaranje sinergije umjetnosti, lokalne zajednice i stanovnika posebna je vrijednost ovog projekta, kao i činjenica da će sve generacije moći uživati u besplatnom programu i to u vlastitom susjedstvu. Krajnji cilj je širiti kulturu diljem Zagreba – umjesto da stanovnici kvartova odlaze na programe diljem grada, kultura će privremeno doputovati njima, najavio je na početku Hrvoje Laurenta.

Zagrebački kvartovi kulture

Što donosi prvo izdanje?

Prvi dio programa održat će se u Novom Jelkovcu, Svetoj Klari i Malešnici tijekom lipnja i srpnja. Izdvajamo nastupe Zagrebačkog orkestra ZET-a koji će marširati kroz Novi Jelkovec i Malešnicu, potom impozantnu izvedbu Zagrebačke filharmonije i kvarteta trombona koji sviraju hitove legendarne grupe The Queen, nastup Zagrebačkih solista, koncert Metaklape koja kombinira klapsko pjevanje i heavy metal te mnogih drugih. Djeca će moći uživati u predstavama Matovilka Tvornice lutaka i Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, predstavi-koncertu Orkestra Pokoloka Teatra Poco Loco, ali i projekciji najgledanijih domaćih filmova u 2023. – dječjeg igranog filma Dnevnik Pauline P. Nevena Hitreca te animiranog Cvrčak i mravica Luke Rukavine.

Za one starije pripremili smo kultni klasik Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, ali i neke recentne filmove poput novog remek-djela velikog Wima Wendera Savršeni dani. Kazališni program uključuje izvedbe predstava Ljubavna poezija Tvornice lutaka, Direkt u glavu B Glad produkcije, Tko je ovdje lud? kazališta Planet Art te Legitimacije Lutkarske organizacije LOFT . Uz sve to, kolektiv Cirkorama osmislio je program suvremenog ciklusa – od cirkuskog kabareta do pravog žonglerskog showa od kojih izdvajamo izvedbu francusko-brazilske umjetnice Alice Rende,  najavio je Laurenta program u prva tri kvarta.

Zagreb

Kulturu u kvartove!

Zagrebački kvartovi kulture održat će se u Novom Jelkovcu od 7. do 9. lipnja, od 21. do 23. lipnja u Svetoj Klari, od 5. do 7. srpnja u Malešnici te potom u rujnu u Sigetu, Gajevu i Srednjacima te Ravnicama.

Zagrebačka kultura ima dugu tradiciju decentralizacije kulture i to kroz mrežu kulturnih centara i javnih gradskih knjižnica; po tome je grad Zagreb specifičan i jedini je grad s takvom kulturnom infrastrukturom u Hrvatskoj. Upravo je ta, možda manje reprezentativna, ali iznimno važna, kvartovska kultura bila dugo zanemarivana i marginalizirana od strane gradske kulturne politike – programski rad kulturnih centara bio je iznimno slabo financiran, a objekti zapušteni, čak i nedovršeni. Naša kulturna politika idu u suprotnom smjeru; pojačali smo podršku za postojeće kulturne centre, ulažemo u njihovu obnovu, održavanje i opremanje, potičemo daljnji razvoj njihovih aktivnosti u različitim zagrebačkim kvartovima. No radimo i jedan novi, suvremeni iskorak koji se ostvaruje i kroz osnivanje ustanove Novi prostori kulture, izjavila je Emina Višnić.

Zagreb

Kompletan program je besplatan i najvećim dijelom će se održati na otvorenom. Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba. Sve informacije dostupne su na www.kvartovikulture.hr

Foto: Pexels, Unsplash, Nina Đurđević

Učitati još
Zatvori