Veliki Man Ray na izložbi u Beču

Veliki Man Ray na izložbi u Beču

Glass Tears, 1932.

Glass Tears, 1932.

Bečki Kunstforum objavio je svoj izložbeni program za 2017. i 2018. godinu. Pored izložbi posvećenih Georgiji O’Keeffe, Jamesu Wellingu i Gerhardu Rühmu, za 2018. godinu najavljena je i izložba koja predstavlja američkog umjetnika Mana Raya u jednom nesvakidašnjem svjetlu.

Poznati američki umjetnik Man Ray, koji je rođen 1890. godine pod građanskim imenom Emmanuel Radnitzky, u svijetu je prvenstveno poznat kao fotograf. Slavu je stekao 1920-ih svojim umjetničkim foto-portretima i svojim rayografijama koje su nastale bez upotrebe fotoaparata. No, opus ovog umjetnika puno je slojevitiji. Man Ray se tijekom svog života okušao u ogromnom broju umjetničkih medija i tehnika, između ostalog u slikarstvu, književnosti, kiparstvu, dizajnu, filmskoj umjetnosti…

Le Violon d'Ingres, 1924.

Le Violon d’Ingres, 1924.

I dok su njegove fotografije neizostavan dio bilo koje svjetske izložbe o dadaizmu i nadrealizmu, o njemu kao univerzalnom umjetniku jako se malo zna. A upravo je to ono što bečki Kunstforum svojom izložbom želi promijeniti. Izložba je posvećena takoreći cjelokupnom Manu Rayu i temama koje su ga zaokupljale čitav život tj. blizini i distanci između ženske i muške tjelesnosti i kreativnosti te njihovom prikazivanju unutar umjetničkog djela. Izložba će obuhvatiti 150 radova prikupljenih diljem svijeta, počevši od slika, fotografija, skulptura, kolaža sve do eksperimentalnih filmova.

Izložba se otvara 14. veljače 2018. i trajat će do 24. lipnja iste godine.

Učitati još
Zatvori