Poznata izložba s Malkovichem u Zagrebu

Poznata izložba s Malkovichem u Zagrebu

Diane Arbus - Identical Twins Roselle New Jersey (1967) 2014 copy

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika najavljuje veliku izložbu Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima, koja je rezultat suradnje američkog fotografa Sandra Millera te publici i kritici omiljenog glumca Johna Malkovicha. Projekt je nastao 2014. godine kada je krenuo na svjetsku turneju, a Zagreb je trinaesti grad po redu koji ugošćuje ovu veliku i zanimljivu izložbu. Otvorenje je zakazano za 9. veljače, a publika će radove moći pogledati do 9. travnja 2017.

Dorothea Lange - Migrant Mother Nipomo Californ… (1936)2014

lkovich: Hommage fotografskim majstorima fotografski je projekt koji nanovo kreira ikonične, legendarne fotografije nastale kroz povijest tako da imitira tehnike i koristi fotografsku opremu kojom je izvorna fotografija nastala. Dodatna vrijednost serije jest uloga renomiranog glumca Johna Malkovicha koji svojim glumačkim umijećem oponaša sve subjekte iz izvornih fotografija.

Irving Penn - Capote New York (1948) 2014.

Serija koja je utjecala na Millerov izbor profesije i način stvaralaštva uključuje legendarnu fotografiju Identical twins, 1967. Diane Arbus, Beekeeper, 1981. Richarda Avedona, portret Truman Capotea Irvinga Penna iz 1948., fotografiju izbjegličke majke Dorothee Lange iz 1936., ikoničnu fotografiju Johna Lennona i Yoko Ono autorice Annie Leibovitz snimljenu 1980. za Rolling Stone magazin nekoliko sati prije Lennonovog ubojstva, i mnoge druge.

Godine 2013., nakon što je osigurao mjesto jednog od najboljih portretnih fotografa, a potaknut iznenadnom i teškom zdravstvenom dijagnozom, američki fotograf Sandro Miller osmislio je projekt kojim se htio odužiti svim umjetnicima čija je fotografija značajno utjecala na oblikovanje njegove karijere. Nakon odabira 35 fotografija za oponašanje, Sandro je kontaktirao Malkovicha, s kojim ga veže suradnja i dugogodišnje prijateljstvo.

William Klein - Smoke and Veil Paris (Vogue) (1958) 2014. HRes

Pored izloženih fotografija, posjetitelji će imati priliku zaviriti u proces koji se odvija s druge strane fotografskog aparata te dobiti uvid u način stvaranja pojedinih fotografija, kao i u detalje Sandrove suradnje s Malkovichem, zahvaljujući projekciji dokumentarnog filma o stvaranju projekta. Tijekom svog boravka u Zagrebu, Miller će 10. veljače u Klubu HDLU održati predavanje i razgovor s publikom, a za vrijeme trajanja izložbe bit će prikazani i kratki filmovi s Johnom Malkovichem u naslovnim ulogama, i to Butterflies, Ecstasy, Hell i Psychogenic Fuge, od kojih su neki prikazani i na filmskom festivalu u Cannesu.

Pierre et Gilles - Jean Paul Gaultier (1990)2014 copy

Albert Watson- Alfred Hitchcock with Goose (1973) 2014. HRes

Foto: sandrofilm.com

Učitati još
Zatvori