Veličanstvene glazbene večeri na zagrebačkom Tomislavcu

Veličanstvene glazbene večeri na
zagrebačkom Tomislavcu

18953180_1532372790137202_4586163785935893200_o

U suradnji s Gradom Zagrebom, i ove godine ansambli HRT-a slave Svečanost glazbe otvarajući tako ovogodišnji Zagreb Classic.

Zagreb Classic

Stvarati glazbu – moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike – ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique – Svečanost glazbe – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

Glazbene večeri na Tomislavcu

I ove godine, ne samo na 21. lipnja, već i 22. lipnja, prostor takvoga užitka bit će zagrebački Tomislavov trg na kojemu će četiri ansambla HRT-a – Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar – u najboljoj maniri profesionalnog muziciranja Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu ponuditi širok izbor glazbenih poslastica.

Jazz orkestar HRT-a ugostit će američkog trombonista i skladatelja Josepha Bowiea, osnivača legendarne free funk grupe Defunkt. Osim rada sa svojim bandom, Joseph Bowie surađuje s nizom glazbenika i sastava među kojima su Ethnic Heritage Ensemble, Charlie Haden’s Liberation Orchestra, Vienna Art Orchestra i David Murray Big Band. U Zagrebu će se osim kao virtuoz trombona i vokalist predstaviti i kao skladatelj. Posebni gosti koncerta su naša mlada i vrsna pjevačica Carla Belovari i saksofonist Igor Geržina. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Učitati još
Zatvori