Zašto se svi vraćaju čitanju prije spavanja?

Zašto se svi vraćaju čitanju
prije spavanja?

Čitanje prije spavanja

@wishwishwish

Svakodnevno, večernja rutina mnogih završava ispred ekrana mobitela, laptopa ili televizora. Rutina koju smo u jednom tretnutku nesvjesno usvojili sastoji se od lutanja prostranstvima interneta ili brojnih programa do trenutka kada smo dovoljno iscrpljeni da utonemo u san s mobitelom u ruci ili ispred jarkog svjetla malog TV ekrana, bez snage i želje da mobitel odložimo na noćni ormarić i ugasimo televizor. Navika provjeravanja društvenih mreža prije spavanja za mnoge se pretvorila u ovisnost, a utonuti u san bez pozadinskih zvukova i blještavog ekrana postalo je gotovo nemogućom misijom.

Kako smo se uspavljivali prije nego smo u ruke uzeli mobitel i prerasli godine kad nam roditelji mogu zabraniti spavanje na kauču sa serijom ili filmom na TV-u davno smo zaboravili i ostali izgubljeni u bespomoćnom stanju u kojem nedostatak popratnih sadržaja za sobom nužno povlači i nedostatak sna. Ipak, iako je upravo neobična navika suvremenog društva za mnoge jedini način da utonu u san, njezine negativne posljedice, iako nećemo ni shvatiti, osjetit ćemo jutro nakon.

Čitanje prije spavanja

@kate.lavie

Puno prije televizora i davno prije mobitela, tableta i laptopa, knjiga je za većinu, osim izvora znanja, bila izvor zabave za kojim su posezali kako bi ispunili svoje slobodno vrijeme. Knjiga je u to vrijeme bila i savršeni odabir za opuštanje prije spavanja jer bi priče ispisane na njezinim stranicama uvlačile u začarane šume i daleke svjetove, bile vremenski stroj kojim se putovalo u prošlost i predviđala futuristička budućnost i polako tonulo u san.

Rijetki se danas mogu pohvaliti ovom, za današnje u svakom trenutku umreženo društvo, neobičnom i gotovo zaboravljenom navikom. Sam trenutak odabira različitog sadržaja za opuštanje prije spavanje nije jedina i nije najvažnija razlika između noćnih čitača i ostatka. Jutro nakon za većinu blizu čijeg se kreveta ne nalazi knjiga već upaljeni televizor pretvorit će se u nastavak noćne more. Alarm nas budi još uvijek umorne, čangrizave i nespremne za novi dan ispred nas, miljama daleko od pozitivnog raspoloženja.

Čitanje prije spavanja

@silkreads

U posljednjih nekoliko godina čitanje je opet postalo cool, a nakon bezuspješnog traženja za nimalo ljupku osobnost koju smo odjednom razvili u ranim jutranjim satima i godina neugodnih buđenja, u potrazi za rješnjem problema, knjiga je ponovno otkrivena kao savršen večernji ritual koji donosi bolji san i lakše buđenje. Kako čitanje knjige prije spavanja utječe na jutro nakon?

Čitanje prije spavanja

@wishwishwish

Najveća prednost svakodnevnog čitanja prije spavanja jest mogućnost da se kroz priču odvojite od svoje priče, od svojih obaveza i problema. Iako će mnogi reči da i filmska priča može imati jednaki učinak, činjenica da vas knjiga neće ozračiti još jedan je od razloga zbog kojih će vas san biti kvalitetniji.

Osim da posegnete za jednom od brojnih knjiga koje su do sada skupljale prašinu na vašim policama i više no čitanju služile kao dekorativni detalj, bitno je da odredite vrijeme čitanja. Mali ritual uvest će rutinu i red na sam kraj vašeg hektičnog dana i nakon što vaše tijelo usvoji tu naviku, ona će postati uzrokom pravilne rutine spavanja. Mjeseci uživanja u nekoliko desetaka stranica knjige prije spavanja pomoći će vam da zaboravite na budilicu jer vaše će se tijelo bez pomoći lako probuditi nakon sedam do osam sati ugodnog sna.

Čitanje prije spavanja

@wishwishwish

Za sve one koji se svakodnevno na kraju dana pronađu preplavljeni stresom i osjećajem tjeskobe, čitanje prije spavanje možda neće u potpunosti ukloniti problem, jer su najčešći uzroci poput posla nešto čega se nemoguće riješiti, ali će zasigurno pomoći da smanjite njihov intenzitet i svaki dan zaspete malo mirniji i opušteniji.

Važnost dobrog sna neporeciva je činjenica o kojoj nas uče od malih nogu, a priča za laku noć ritual je kojem smo se veselili kao mali. Sada, nebitno koliko godina imali, vrijeme je za povratak dobrim, starim navikama i za ponovnim uvođenjem priče za laku noć u našu večernju rutinu kako bi se jutru veselili kao kad nam je bilo pet ili kako bismo ga barem malo lakše preživjeli.

Čitanje prije spavanja

@livpurvis

Učitati još
Zatvori