Razgovarali smo s najvećim zvijezdama ovogodišnjeg Graffiti na gradele festivala

Razgovarali smo s najvećim zvijezdama ovogodišnjeg Graffiti na gradele festivala

Definitivno najveće zvijezde festivala Graffiti na gradele bit će Zoer i Velvet – francuski street art i graffiti umjetnici. Ove godine prvi put gostuju na festivalu, no i prvi put dolaze u Hrvatsku.

ZOER & VELVET

2. Imamo pitanja za obojicu – od kuda dolazite i kako ste završili u svijetu street arta, slikarstva i kreativnosti?

Z: Ja dolazim iz malog mjesta na jugoistoku Francuske, blizu Italije. Upoznao sam Velveta na školi dizajna 2003. godine. Već je tada imao prilično dobru graffiti pozadinu. Ja sam tek počinjao na sceni. Instantno smo kliknuli i našli zajedničku energiju za slikanjem.

V: Ja dolazim iz zapadnog dijela Francuske, blizu Nantesu gdje sam već započeo crtati graffite i slikati murale pod utjecajem industrijskog okruženja gdje sam odrastao. U Parizu sam tijekom studiranja upoznao Zoera i počeli smo zajedno razvijati stvari.

2. Obojica ste aktivni vani na velikim površinama, no istovremeno provodite mnogo vremena u ateljeima radeći s raznim materijalima i u raznim tehnikama. Koji medij i tehniku preferirate kako biste se najbolje izrazili?

Z: Istina. Trebam obje energije da bi se dobro osjećao. Vibra koju osjećam vani posve je različita od one koja nastaje u studiju. Jako volim slikati vani, na otvorenome, posebno ako je vedro, sunčano vrijeme. U studiju je intimno, drugačije… No, imam mnogo više vremena razviti kompleksnije ideje.

V: Ja osjećam slikanje kao cjelinu. Kada je podrška drugačija, alat, vrijeme i namjera su različiti, no svaki rad je međusobno povezan procesom. Rad u studiju meni je meditativan, dok je rad vani direktniji. Volim oba aspekta rada.

3. Tijekom posljednjih nekoliko godina mnogo ste putovali i slikali po cijelome svijetu. Koliko Vam je bitno putovanje, upoznavanje novih umjetnika i novih stilova? Jesu li vam se neka iskustva s putovanja posebno urezala u pamćenje i jesu li utjecala na radove u nastajanju?

Z: Nikako nisam mogao prestati putovati. To je način života i najbolji način otkrivanja drugih i različitih kultura. Sva putovanja su puna priča, ljudskih crtica, tradicija i iznenađenja. Svima želim sreću tijekom putovanja, da širom otvore oči i načule uši.

V: Svako putovanje utječe na moj rad i na način kako sagledavam život. Kako se fokusiram na objekte kao na subjekte mog rada, volim otkrivati kako su nastali, kako su načinjeni i kako se ponovno upotrebljavaju u drugim zemljama. To mnogo otkriva o ljudima i njihovom ponašanju.

4. Ako se na varamo , ovo je vaš prvi posjet Hrvatskoj. Kako ste saznali za festival Graffiti na gradele i što mislite o takvim DIY festivalima, neprofitnim manifestacijama koje organiziraju mladi ljudi? što mislite o utjecaju koji takve manifestacije imaju na street art i graffiti scenu?

Z: Mislim da je jako bitno i važno zadržati tu energiju mladosti. Veselim se Bolu jer nisam prije Hrvatsku posjetio, a izgleda fantastično!

V: Jako sam uzbuđen radi mog dolaska na Bol kako bih napravio rad, a ne samo kao turist. Odlično je to što je takav neprofitni događaj upravo na Bolu na Braču.

Učitati još
Zatvori