Samostalna izložba Zlatana Vehabovića otvara se za pet dana

Samostalna izložba Zlatana
Vehabovića otvara se za pet dana

Gerats & Star

Sljedeći četvrtak, 19. srpnja u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara se samostalna izložba Zlatana Vehabovića. Riječ je o projektu realiziranom unutar ciklusa site-specific izložbi, odnosno izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika rađenih namjenski za prostor Umjetničkog paviljona.

ZLATAN VEHABOVIĆ – TAMNO BIJELA ZEMLJA

Ciklus Zlatana Vehabovića koji će biti predstavljen u Umjetničkom paviljonu rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard. Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku u jesen 2016. godine sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta te manjih gradova regije, a cijelo iskustvo umjetnik je dokumentirao fotoaparatom.

Hladno plavo

Po povratku u atelijer u Zagrebu, iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva). Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije nastalo je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju 21 slike koje će kao krajnji produkt ovoga projekta biti izložene u Umjetničkom paviljonu.

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara u četvrtak, 19. srpnja 2018. u 20 sati, a ostaje otvorena do 2. rujna 2018. godine. Glavni kustos izložbe je ugledni hrvatski likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Branko Franceschi. Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do petka od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Posljednja velika kadmij crvena

Kristin

Foto: Damir Žižić (Zlatan Vehabović, portret)

Učitati još
Zatvori