Žene ispred svog vremena: Jeanne Lanvin

Žene ispred svog vremena: Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin rođena je 1. siječnja 1867. godine. Osnovala je modnu kuću Lanvin i tvrtku za ljepotu i parfeme Lanvin Parfums. Njezin značaj u modnom i beauty svijetu bio je velik, čak je i Vogue naveo za nju: Ona je jedna od najvećih žena svoga vremena. Teško da postoji ijedna žena, da barem jednom nije poželjela imati odjevni komad s potpisom najstarije modne kuće na svijetu, Lanvin.

Ona je jedna od najvećih žena svoga vremena, Vogue

Utemeljila ga je upravo Jeanne Lanvin, koja je prva kreirala haljine, preteče današnjim cocktail haljinama i za koju tanak struk nije bio imperativ, naprotiv, zahvaljujući njenim dizajnerskim rješenjima, mnogim ženama je olakšala modu. Ona je bila jedan od najvećih modnih dizajnera 20. stoljeća, a istovremeno se o njoj najmanje znalo. Čak se izložba o liku i djelu ove velike žene i dizajnerice zvala Jeanne Lanvin: the Power of Quiet Fashion.

Jeanne-Marie Lanvin rođena je kao najstarija od jedanaestero djece. Prve modne korake napravila je u francuskoj kući mode Talbot da bi kasnije počela izrađivati ženske šešire. Bila je strastvena, jedinstvenog talenta, energije i ogromnog potencijala. U to vrijeme dobila je nadimak mali autobus, kako nije imala novca za kartu, pješke je raznosila narudžbe na adresu. Godine 1890., uz podršku posvećenog klijenta, otvorila je prodavnicu ženskih šešira.

Quiet Fashion

Jeanne nije bila jedina dizajnerica toga doba koja se usprotivila steznicima i uskom struku kao modnom imperativu. Paul Poiret je jednako razmišljao kao i ona. S njim je ušla u uzak krug dizajnera koji su svoje kreacije predstavljali u ekskluzivnom modnom časopisu La Gazette du Bon Ton na koji su se u to vrijeme mogli pretplatiti samo bogati Parižani. Cijena pretplate iznosila je 100 dolara. Nakon pet godina sakupila je dovoljno novca i otvorila butik u elitnom dijelu Faubourg Saint Honore. Krećući se u bogatim pariškim društvenim krugovima, tako je i ona proširila krug svojih prijatelja i najvažnije – klijenata.

Među njima je pronašla i dobrostojećeg talijanskog grofa Emilija di Pietra za kojeg se udala i s kojim je u 28. godini života dobila kćerku Marguerite. Jeanne je bila veoma požrtvovna majka redovno dizajnirajući mini haljine za svoju kćerkicu, koja joj je bila velika inspiracija i muza. Kreirala je tako divnu odjeću za svoju mezimicu, koristeći sofisticiranu tkaninu i boje pa je odjeća za veoma kratko vrijeme zapala za oko i drugim imućnim Francuzima, koji su poželjeli iste kreacije za svoju djecu. Tako je Jeanne ušla i u svijet dječje mode.

Lanvin me podsjeća na djevojke u robe de styles haljinama s kojima sam otplesao svoje prve foxtrot i charleston plesove – napisao je Christian Dior u knjizi Je suis couturier, prisjećajući se elitnih pariških zabava 20. stoljeća. On je bio tada tek tinejdžer, a Lanvin žena koja je mijenjala modu.

Kćerka Marguerite bila joj je velika inspiracija i pokretačka snaga u modnom poslu. Za Jeanne je kćerka bila najljepša žena na svijetu. Dizajnirajući outfite za nju, Lanvin je dobila priliku da oživi i vlastiti život, na način na koji je uvijek sanjala. Sve u njenom životu do tada je bilo podređeno poslu.

Modni teoretičari i kritičari opisuju je kao ženu koja je uvijek bila znatiželjna, putnica i kolekcionarka koji je uključivao umjetničke, nacionalne i povijesne reference u svoj rad.

Nakon šešira, dječje odjeće, a kasnije i haljina za trudnice i majke, Jeanne je ušla u ekskluzivni svijet dizajnera, šivajući haljine po mjeri ručno, od najskupljih materijala. Svakoj haljini je dodavala srebrene, kristalne ili zlatne detalje, koje bi onda vrhunski majstori aplicirali na haljine. Proces vezenja tih detalja na svilenu haljinu trajao je nekad i danima, zato je u svojoj radionici zapošljavala samo najbolje i najizučenije krojačice.

No, iako je posao rastao i razvijao se, njezin privatan život nije bio miran niti idiličan… Nakon osam godina braka razvela se od prvog supruga, da bi kasnije u njen život ušao novinar Xavier Melet, koji je kasnije postao francuski konzul u Engleskoj. Uz njega se posvetila dizajniranju muške odjeće. Posao se tako dobro razvijao da je kupila cijelu zgradu u ulici Rue du Faubourg, gdje je imala samo butik. Lanvin je poželjela novi izazov, te je odlučila lansirati parfeme.

Aperge

Najpoznatiji je Arpege, koji je posvetila svojoj kćerki za njen trideseti rođendan. Elegantna bočica koja je dizajnirana prema fotografiji na kojoj su Jeanne i njena kćerka postao je najdugovječniji parfem u povijesti mirisa. Haljine je dizajnirala kao arhitektonske konstrukcije od svile, često s pravokutnim i trapez rukavima. Njene haljine je naročito voljela glumica, a kasnije i monegaška princeza Grace Kelly. Jednu je nosila i nakon ceremonije vjenčanja s knezom Ranierom.

Jeanne Lanvin ima je i misterioznu, pomalo tajnovitu modnu stranu te je bila neustrašiva samozatajna revolucionarka mode. U prilog tomu govore sljedeće informacije; Izrađivala je lutke. Ova modna kuća posao je započela izradom šešira, a ubrzo nakon toga Jeanne je počela izrađivati lutke. One su predstavljale logo modne kuće. Bila je prva dizajnerica koja je koristila materijal – lame, vrstu tkanine prožetu s metaliziranim nitima. To je ujedno i najdraža tkanina Alber Elbaza danas. Bila je prva dizajnerica koja je radila kolekcije za četiri sezone. Svake sezone izbacila bi po 200 lookova. Nije počinjala sa skicama. Stavila bi tkaninu na model za haljine i igrala se njima, kreirala na licu mjesta, organski. Kada je kreacija bila gotova poslala ju je onom tko je bio zadužen za skice kako bi proces modnog stvaranja kreacije nastavio svojim uobičajenim tijekom.

U jednom trenutku tvrtka Lanvin je proizvodila je šešire, visoku modu, parfeme i šminku, odjeću za djecu, za dom i za vjenčanje što je danas ekvivalent lifestyle brendu. Zapošljavala je par tisuća radnika, osiguravala dječji vrtić za djecu svojih zaposlenika i dva puta se udavala i razvodila. Svojim progresivnim razmišljanjem o modi, lifestyleu, ljubavi, odnosima i odgoju svakako je bila, a ne samo u modi, ispred svog vremena.

Lanvin je umrla 6. lipnja 1946. godine. Imetak je ostavila kćerki, koja je modnu kuću vodila s rođakom. I danas je nakon toliko godina, ime Lanvin sinonim za nepogrešiv stil.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori