Tjedan ispred nas donosi nekoliko bombastičnih događanja

Tjedan ispred nas donosi nekoliko
bombastičnih događanja

Objavu dijeli 2000s (@glitchboy2000)

Od gostovanja Jo Nesbøa, preko odličnih izložaba i koncerata pa sve do otvorenja Zagreb Design Weeka – ovaj tjedan vaš će kalendar događanja biti krcat!

GLITCHBOY2000: LOADING…

7. svibnja otvara se prva samostalna izložba Glitchboya 2000, mladog umjetnika kojeg pratimo od njegovih početaka u R3a Galeriji. GLITCHBOY2000 je svježe ime hrvatske likovne umjetnosti. Radi pod tim imenom 2 godine te će na svojoj prvoj samostalnoj izložbi – LOADING… – pokazati svoj dvogodišnji rad na hrvatskoj likovnoj sceni. GLITCHBOY2000 u svojim radovima spaja klasičnu i modernu umjetnost. Nakon dvije godine studiranja na Akademiji, prekida školovanje i kreće svojim stopama. Različitim tehnikama, odnosno računalno ili uljem na platnu, preinačuje poznata djela velikih umjetnika u takozvani digitalni glitch. Zadnjih pola godine atelje seli u R3a galeriju te djeluje kao dio R3a kolektiva.

Ivan Faktor: Blenda ekspozicija

Ivan Faktor: Blenda ekspozicija

Proširena fotografija: segment 2

U sklopu projekta “Zaboravljeno nasljeđe – europska avangardna umjetnost na mreži” (Forgotten Heritage – European avant-garde art online) u Galeriji Spot u ponedjeljak, 7. svibnja u 19 sati otvara se izložba pod nazivom “Proširena fotografija: segment 2”. Riječ je o drugom od ukupno 3 sukcesivna izložbena segmenta kojima se predstavljaju radovi pojedinih hrvatskih neoavangardnih i konceptualnih umjetnika.

Nakon prvog segmenta (23. travnja – 4. svibnja), koji je radovima Željka Borčića, Željka Jermana i Edite Schubert tematizirao forme društvenih akcija, druga izložbena cjelina (7. svibnja – 18. svibnja) bavit će se osnovnim strukturama fotografije i filma te njihovim međuodnosom u kontekstu pojmova vremena i pokreta. Radovi Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) nude radikalnu analizu filmskog medija i njegovih zakonitosti – filmskog jezika, gramatike, morfologije i sintakse. Bilježenje temporalnih procesa u fokusu je radova Marijana Molnara (1951.) nastalih u drugoj polovici 1970-ih. Ivan Faktor (1953.) pak dosljedno istražuje kvalitativna i (meta)fizička svojstva filmskog i fotografskog medija, pristupajući im kao autonomnim sustavima s vlastitim hermetičnim i često apstraktnim vizualnim jezikom.

Treći tematski segment (21. svibnja – 1. lipnja) okupit će radove autora Petra Dabca (1942.), Enesa Midžića (1946.) i Vlade Marteka (1951.), koji su svoja umjetnička promišljanja usmjerili k samom mediju fotografije i mogućnostima izraza.

neispričane priče

Rajko Grlić – Neispričane priče

Rajko Grlić u svojim “Neispričanim pričama” na jedinstven način spaja život i film, pišući autobiografsku prozu u kojoj se oko filmskih pojmova isprepliću ključni životni događaji, biografski fragmenti, sjećanja, anegdote, uspomene, priče iz režijske bilježnice i evidencija o prijelomnim sudbinskim putovanjima jedne obitelji koju su društveni, politički i ratni prevrati nosili s jednog kraja svijeta na drugi.

Koristeći nazivlje filmske terminologije za naslove poglavlja, Rajko Grlić povezuje te pojmove s odgovarajućim situacijama iz različitih razdoblja svoga života i povijesti svoje obitelji, pronalazeći u nepredvidivoj dramaturgiji života dodirne točke s leksikom, poetikom i zakonitostima filma.

“Neispričane priče” puno su više od klasične autobiografije – u njima je dokument jednog vremena, mnogih pojedinačnih i kolektivnih sudbina, ali i pisani trag jedne redateljske karijere u kojoj je, pored svih snimljenih i nagrađenih filmova, ostalo puno nesnimljenih filmskih priča koje su ovdje oživjele kao pripovijetke.
Ova knjiga vrijedna je na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog.

Jo Nesbo

Jo Nesbø

Jo Nesbø u Zagrebu

Planetarno popularni pisac trilera Jo Nesbø stiže u dugo iščekivani posjet Hrvatskoj, gdje će boraviti od 8. do 11. svibnja. Nesbø dolazi u sklopu svjetske promocije novog romana Macbeth, koji kod nas izlazi na isti dan kada i u svijetu, a 9. svibnja je datum kada će se održati promocija romana u Zagrebu. Roman je pisan po motivima klasika svjetske književnosti Williama Shakespearea.

Massive Infection Festival vol. 2

Rezervirajte 9. & 10. svibnja za uskrsnuće našeg mini džn-džn festivala – Massive Infection Festival vol. 2 koji i ovog puta traje dva dana. Prvi dan predvode kumovi sludge i teških rifova – Eyehategod iz New Orleansa, koji prvi put stižu u Hrvatsku. Koncert će otvoriti zagrebački stoner/rock miljenici Killed A Fox, koji će promovirati novi, treći studijski album imena ‘Crown Shyness’.

Drugog dana strmoglavit će vas kanadski stoneri Bison, koji iza sebe vuku albume sa Metal Blade Recordsa, a ovom prigodom sa sobom vuku i mladi mračni doomy metalizirani danski bend LLNN, koji iza sebe ima tri izdanja. Uvertiru u stranjske vode dat će lokal patrioti, zagrebačko-krčki rockeri Brain Production.

Swanky Gin festival

Art of Gin Festival

Swanky i Hendrick’s Gin poziva vas na Art of Gin Festival! Na najljepšim terasama u gradu tri dana uživat će se u neodoljivom ginu! Barmen Filip Lipnik za vas je pripremio zanimljive koktele s ginom (koje bi bilo grijeh propustiti). Najveći ljubitelji tog pića (i oni sretne ruke) bit će nagrađeni fora nagradama, a svi će doma ponijeti cool vibru i nova iskustva.

Cijeli događaj bit će popraćen proljetnim ritmovima i hitovima trojice mušketira- BAAXO, Big Man J i Ante MM. Zato zabilježite u svoj kalendar ovaj mini gin festival i uživajte u okusima gina i proljeća pod Swanky suncobranima!

 Sanja Iveković, Ženska Kuća

Sanja Iveković, Ženska Kuća

Sanja Iveković u HDD galeriji

U četvrtak 10. svibnja 2018. u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica čiji je rad izlagan u nekima od najprestižnijih svjetskih umjetničkih institucija. Ova izložba predstavlja nam po prvi put na jednom mjestu pregled grafičkog dizajna Sanje Iveković, prvenstveno u području oblikovanja knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta, televizijskih grafika itd, nastalih od početka 70-ih do kraja 90-ih godina, kao i nekoliko umjetničkih projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić.

CRŠ

CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji

21. međunarodni festival stripa CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji, održat će se od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu HDLU-a (tzv. “Džamiji”) i ugostiti brojne strip autore, ponuditi četiri izložbe i mnoštvo popratnog sadržaja.

Svečano otvorenje festivala zakazano je za petak u 20 sati, a već od 16 sati u galeriji Bačva za posjetitelje će biti otvoren sajam stripova. I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa. Više detalja o festivalu možete saznati prateći nas i Facebook stranicu.

Jazz u Boogieju

‘Life is Good’ je projekt jednog od ponajboljih slovenskih bas gitarista Tadeja Kampla, u kojem potpisuje autorstvo i produkciju. Album je izdala američka izdavačka kuća ‘Artotmatik Publishing House’. Tadejov eklektični autorski potpis objedinjuje razne srodne glazbene pravce kao što su jazz, funk i afro-beat u izvedbi vrsnih glazbenih individualaca. Album ‘Life is Good’ je snimljen 2014. godine u ‘Acoustic Recording’ studiju u New Yorku i od tada plijeni pažnju kako publike tako i stručne kritike. Na albumu su sudjelovali saksofonist Igor Lumpert, klavirist Marko Churnchetz i bubnjar Justin Brown s gostujućim glazbenicima Jure Puklom i Lenart Krečičom na saksofonima. Nastup možete pogledati i poslušati u četvrtak 10. svibnja od 22 sata.

‘Razz & Mikuljan Wind Factory’ je projekt izvrsnog jazz saksofonista iz Rijeke, Denisa Razumovića i talentiranog trubača iz Labina, Roberta Mikuljana i u Boogie dolazi u petak 11. svibnja u 22 sata. Njihovi energetski nabijeni nastupi su spoj jazza, funka i soula te nikoga u publici ne ostavljaju ravnodušnim. Ritam sekciju čine Karlo Lovrić na orguljama i Edin Botić na bubnjevima, još dva predstavnika izuzetno jazzom plodnog liburnijskog kruga. Denis Razz, već jako dobro poznat prijateljima hrvatske jazz scene, ovim projektom publici predstavlja svoje kolege – mlade, stilski svježe improvizatore i sposobne soliste koji su trenutno vrlo aktivni sudionici kvarnerske glazbene scene. Denis Razz voli sebe definirati kao spoj altista Jackie McLean-a i Lou Donaldson-a, dok je Art Pepper izvršio najjači utjecaj na njegovo ritmičko fraziranje. Svoju bogatu biografiju s brojnim strukovnim nagradama Razz je okrunio obavljivanjem svojih solo albuma ’In Umbra’, ‘Urban Minority’ i ‘For Believers Only’.

U subotu 12. svibnja od 22 sata Boogie voli Steve Wondera – Soulshadows! Na glazbenom spektaklu, slavimo rođendan jednog od najuspješnijih glazbenika dvadesetog stoljeća Stevie Wondera!
Stevie je kao čudo od djeteta potpisao nakladnički ugovor sa samo 11 godina i od tada plijeni pažnju, kako glazbene kritike, tako i najšire publike. Stevie Wonder je najnagrađivaniji muški solo izvođač svih vremena sa više od 100 milijuna prodanih albuma, 25 nagrada Grammy i preko trideset broj jedan hitova na glazbenim ljestvicama. Za tu prigodu u Boogie stižu najbolji Soul-Funkeri iz Amsterdama!

Za ovu posebnu priliku Soul Shadows bend dovodi najbolje klupske glazbenike iz amsterdamskih bendova The Hats, Bashir Brothers, Jaxswing. Oni su ujedno I residenti najpoznatijih klubova za live svirke poput Bourbon Street club-a I Waterhole-a, kroz čije su pozornice prošli gotovo svi najjači glazbenici 20 stoljeća, Rolling Stonesi, Prince, Sting, B.B. King, ZZ Top, Joss Stone, itd. Naši večerašnji gosti dijelili su stage sa gotovo svima njima.
Soul Shadows bend predvođen lead vokalom Mirzom Tetarićem upravo se vratio s amsterdamske turneje te uspješno gradi svjetsku karijeru nastupajući u spomenutim klubovima gdje nastupi traju preko 5 sati i na kojima nema’’švercanja”. Prošle godine o Shadows-ima se u više navrata raspisao najpoznatiji svjetski portal za Soul glazbu “Soultracks” koji je prvi objavio njihove singlove I napravio hvale vrijedne recenzije naglašavajući da je to prvi europski bend koji svira soul svjetske kvalitete. Soul Shadows Amsterdam edition bit će prava poslastica za zaljubljenike neo soul-a, soul-funka, r&b-a, hip-hop-a I rocka. Amsterdam je plesao cijelu noć , Zagreb će zasigurno do jutra. Dame I gospodo Soul Shadows Amsterdam edition!

Zagreb Design Week

Zagreb Design Week

Tjedan dizajna Zagreb postaje Zagreb Design Week i seli iz Laube u Tehnički muzej Nikola Tesla, točnije, Halu V, novo cool mjesto za događanja u središtu Zagreba.
Tema ovogodišnjeg festivala je Suvremeno / Svevremeno i ona propituje odnos dizajna i vremena: Što čini dizajn suvremenim, a što svevremenim? Može li suvremeni dizajn postati svevremen? Koliko dugo dizajn može biti aktualan u današnjem društvu koje se mijenja brže nego ikada? Može li dizajn biti kvalitetan ako je „samo“ suvremen, a ne postane i svevremen?
Država partner je Češka koja će se predstaviti stoljeće češkog dizajna izložbom Priča o češkom dizajnu. Sve informacije o Zagreb Design Weeku možete saznati na Facebook stranici.

Zagreb Design Week cover 2

Foto: Zagreb Design Week, CRŠ,Swanky Monkey Garden, Screenshot

Učitati još
Zatvori