Kultni filmski studiji u Jadran filmu poslužit će kao kulisa festivala dizajna
Kultni filmski studiji u Jadran filmu poslužit će kao kulisa festivala dizajna

Kultni filmski studiji u Jadran filmu poslužit
će kao kulisa festivala dizajna

Iako prvi dan ljeta automatski asocira na godišnji i kraj velikog dijela obaveza, ekipa iz Zagreb Design Weeka u punom je jeku priprema za novo jedanaesto izdanje koje će se ove godine održati na fantastičnoj lokaciji – Jadran filmu. Tema ZGDW-a 2024. je itekako aktualna „Breaking the Glass Ceiling“, u prijevodu „Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“. Ovom temom festival želi promovirati različitosti i zalagati se za jednakost, kreativnost i suradnju u dizajnu.

Najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, XI. Zagreb Design Week, održat će se od 25. do 29. rujna 2024., na jedinstvenoj lokaciji, u Jadran filmu. Kultni filmski studiji u Dubravi poslužit će kao kulisa festivala dizajna koji otkriva ovaj novoobnovljeni prostor kao najzanimljivije mjesto za događanja u Zagrebu. Ovogodišnja država partner je Italija čiji utjecaj na dizajn ne treba posebno isticati. I dok su talijanski dizajneri dobro poznati, dizajnerice su ostale u njihovoj sjeni. u suradnji s Veleposlanstvom Italije, posebno je za ZGDW osmišljena izložba talijanskih dizajnerica koja će biti predstavljena u studiju koji je za ovu priliku preimenovan u „Talijanski paviljon“.

Gostujuće izložbe

Posebnost ovogodišnjeg izdanja niz je gostujućih izložbi. Tri izložbe grafičkog dizajna dolaze iz Amerika. Svjetska prijestolnica dizajna 2024., aglomeracija San Diego (SAD) / Tijuana (Meksiko), predstavlja se izložbom o međusobnim kulturnim utjecajima, „Percepción Peculiar“. Festival dizajna Local Chile predstavlja čileansku scenu izložbom „Sur Emergente“, a predavanje će održati Joaquín Béjares H., direktor festivala. Anchorage Museum donosi suvremenu scenu Aljaske s naglaskom na inuitski dizajn. Barcelona Design Week gostuje dvjema izložbama modnog dizajna iz serije „Sustainable Change“ — „Gender perspective in fashion“ i „Fashion for body diversity“.

zagreb-design-week42
zagreb-design-week37

Hrvatski namještaj u studiju Orson Welles

Jedan od filmskih studija nosi ime Orsona Wellesa, jer upravo je ovdje 1960-ih snimao jedan od najpoznatijih režisera svih vremena. Studio Orson Welles ugostit će najbolje dizajnirani namještaj na hrvatskom tržištu, koji se već tradicionalno predstavlja na ZGDW-u. Budućnost hrvatskog dizajna biti će predstavljena ZGDW izložbom fakulteta i škola, na marketu će te moći kupiti proizvode direktno od dizajnera, dok je četvrtak 26. 9. rezerviran za modnu reviju.

zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17

Otvorene prijave za 8 programa

Upravo su otvorene prijave za čak osam programa. Između ostalog možete se prijaviti za međunarodnu nagradu za dizajn ZGDW AWARD. Odabrani radovi bit će predstavljeni izložbom na ZGDW-u, a svečanost dodjele nagrada održat će se na otvorenju, više informacija potražite ovdje.

U parku, na glavnoj pozornici, održavat će se predavanja, paneli, glazbeni i filmski programi. Prostor je to za cjelodnevno opuštanje uz razne aktivnosti, radionice i širok izbor hrane i pića. Ulaz na ZGDW je slobodan.

zagreb-design-week41
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17
zagreb-design-week17

Foto: Ivan Buvinić

Učitati još
Zatvori