VukovART 2020.: U luku umjetnosti dolaze velika imena svjetske street art scene

VukovART 2020.: U luku umjetnosti dolaze velika
imena svjetske street art scene

Vukovar i ove godine postaje luka umjetnosti. Od 22.8. – 5.9. u luku umjetnosti na VukovART 2020., uplovljavaju jedna od najpoznatijih imena svjetske street art scene.

VukovArt se održava unatoč aktualnoj situaciji

VukovART 2020., u organizaciji Grada Vukovara i Vala Kulture, pokrenut je kao novi koncept u razvoju umjetnosti i stvaranju novog vizualnog identiteta grada Vukovara. S 18 umjetničkih djela nastalih u protekle tri godine Vukovar je postao prepoznatljiv kao Galerija na otvorenom i izvan granica Republike Hrvatske.

Give Me 5

Ovogodišnji moto VukovART 2020. festivala je Give Me 5, zbog pet novih svjetskih umjetnika koji će oslikati pročelja pet vukovarskih zgrada.

OKO (Hrvatska)

Radovi umjetnice OKO (slike, murali i instalacije ) izlagani su u galerijama i muzejima kao sto su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria & Albert muzej u Londonu i e-flux u New Yorku, a njezin mural dio je službene zbirke slika Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao i njezin interaktivni video / zidni rad „Ne drži bijelog zeca“ koji je u stalnoj zbirci Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Rad “Equilibrium” je dio stalnog postava Glavne zgrade Centralne banke Europe u Frankfurtu.

Tea Jurišić (Hrvatska)

Tea je rođena 1991. godine u Münchenu Njemačkoj. Početkom 2017. diplomirala je vizualnu umjetnost i članica je HULU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika). Crta, slika i ilustrira, a voli istraživati nove izraze na komičan i nadrealan način. Uglavnom radi vodenom bojom i tintom na papiru. Sudjelovala je na nekoliko rezidencija i uličnih festivala poput Glo’ Art (Lanagen, Belgija), Printmaking workshop Sofija (Bogdanci, Makedonija), Artefatto (Trieste, Italija) and Trondheim Gatekunstfestival in Trondheim, Norveška. Tea je napravila razne murale u Hrvatskoj, Italiji i Norveškoj. Imala je 8 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i vani počevši od 2017. godine. Također je radila kao asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Boogie (Švicarska)

Boogie aka. André Morgner je porijeklom iz Ore Mountains (Istočna Njemačka), a kao grafiti umjetnik radi od 1999. godine. Svoje prve grafite naslikao je 1994. godine na starom željezničkom kolodvoru svog rodnog grada i do danas se fokusirao na bojanje svog okoliša. Boogie je 2009. godine središte svog života preselio u Švicarsku. U Baselu su ga upoznali Dare i Smash koji su ga fascinirali na način na koji su odlučili ići u svojoj umjetnosti. Kroz galeriju Colab u Weil am Rhein (GER) Boogie je dobio priliku izložiti svoje prve radove. Uslijedile su prve nacionalne i međunarodne skupne izložbe, poput Hallenkunsta u Chemnitzu (GER) 2014. godine. Njegov prvi samostalni nastup u Švicarskoj pratio je još jedan samostalni nastup u galeriji LaGrille u Yverdonu (CH), što je za Boogiea bio veliki uspjeh. Nakon što je donio odluku da bude aktivniji u svijetu društvenih medija, njegovo je ime postalo međunarodno poznatije i zapaženije. Pozivan je na događaje poput ONO’UU Graffiti Festival na Tahitiju 2015. godine, Roskilde Festival u Copenhagenu ili Streetfire Festival u Moskvi. To je bilo vrijeme kada je Boogie postao član svjetski poznate TAD Crew.

Eugen Varzić (Hrvatska)

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte, te surađivao na međunarodnim likovno umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu, kod Eloy Moralesa i Antonio Garcia Lopeza. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su postavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti, u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis ) biva uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika.

Arsek & Erase (Bugarska)

Arsek & Erase dolaze iz Bugarske. Ovaj graffiti duo postoji od početka 2000. godine. Njihova djela su primarno u području ilustracija i nadrealizma. Njihov rad je poseban zbog svježih boja, zabavnih i raznolikih likova koji su nadahnuti prirodom i okruženjem u kojem se nalaze. Djela se mogu vidjeti u Bugarskoj, kao i skoro svim glavnim gradovima Europe, te u Kini, Rusiji, Tajvanu, El Salvadoru i SAD-u.

Raznolik program

Kao i svake godine, festival će ponuditi i ostale programske aktivnosti koje se nalaze na sljedećem linku, a neke od njih su

  • predavanja
  • radionice
  • koncerte
  • panel diskusije
  • izložbe
  • biciklijade

Ostvarena je i suradnja s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek koja se očituje u studentskim izložbama i predstavama. 2nd Vukovar Half marathon će biti održan virtualno, zbog COVID-19 situacije, a prijave su moguće na sljedećem linku. Sve aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici, InstagramuYouTube kanalu i web stranici Vukovart-a.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori