Venecijansko bijenale ove godine donosi veličanstvenu morsku instalaciju

Venecijansko bijenale ove godine donosi
veličanstvenu morsku instalaciju

Red Regatta na Venecijanskom bijenalu

Venecijanski bijenale je najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u Veneciji, na prostoru Giardina. Venecijanski filmski festival je dio Venecijanskog bijenala, kao što je to i Venecijanski bijenale arhitekture, koji se za razliku od Bijenala odvija svake parne godine. Bijenale se tradicionalno održava u venecijanskom parku Giardini di Castello, tu se nalazi 30 stalnih nacionalnih paviljona. Pravo na stalni paviljon u velikoj mjeri je bilo rezultat međunarodnih političkih odnosa 1930-ih godina, te kasnije hladnoratovskih prilika. Aperto je počeo kao manifestacija otvorena mladim umjetnicima, koji nisu obuhvaćeni izložbama u nacionalnim paviljonima. Poslije se ustalilo da se Aperto održava u Arsenalu, od 1995. smanjio se broj Aperta, tako da sve veći broj zemalja sudionica unajmljuje dodatne izložbene prostore da izloži svoje mlade umjetnike.

No, osim parka Giardini di Castello i Arsenala, ove godine će i posebna instalacija na venecijanskome moru, biti dio ovog velikog umjetničkog događaja. Bijenale ove godine počinje 11. svibnja i otvoreno je za javnost do 24. studenog 2019. godine. U tom periodu, osim umjetničkih instalacija, izložaba i predstavljanja umjetnika sa svih strana svijeta, umjetnica Melissa McGill će sa svojom instalacijom Red Regatta na kratko vrijeme promijeniti vizuru Venecije.

Kustos i umjetnički direktor 58. izdanja Bijenala je Ralph Rugoff, trenutno direktor u Hayward Gallery u London. Između 1985. i 2002. pisao je nebrojene kulturalne i likovne kritike za stručne i kulturološke časopise te je tijekom tog razdoblja počeo raditi i kao nezavisni kustos. Velika izložba Bijenala, a koju on kurira, zove se May You Live In Interesting Times – česta britanska poslovica, a koja se savršeno reflektira na sadašnje doba – društveno, političko, kulturno…

Više informacija o ovom velikom umjetničkom događaju saznajte na labiennale.org.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori