Umjetnik Leonard Lesić u Karlovcu je izradio veliki mural s likom Nikole Tesle

Umjetnik Leonard Lesić u Karlovcu je izradio
veliki mural s likom Nikole Tesle

Likovni umjetnik Leonard Lesić iz Duge Rese je na adresi Isidora Kršnjavog 10 u Karlovcu izradio mural dimenzija 15 sa 6 metara s likom Nikole Tesle. Mural je napravljen po fotografiji koja ga prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima, i to zato što je Tesla pohađao i završio Gimnaziju Karlovac, koja se nalazi nedaleko od stambene zgrade na kojoj je izrađen mural. U toj je četvrti, na Rakovcu, i živio tri godine za školovanja, što je uvjetovalo odabir lokacije.

Nikola Tesla

Slavni izumitelj je pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku (današnja Gimnazija Karlovac) u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresirao za fiziku. “Školske godine 1870./71. pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Tesla je iz četvrtoga prešao u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred. Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljenih i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike ima odličnu ocjenu.

“Neobičan školarac”

Tesla je stanovao na Rakovcu nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade prema Udbini, ali je kuća gdje je stanovao srušena. Tako mu je Korana bila bliza za kupanje. Jednom je u Karlovcu zaronio ispod duge splavi i kada nije mogao izroniti, a ponestajalo mu je zraka, sjetio se da mora biti malen razmak između površine vode i dasaka pa je uspio udahnuti malo zraka te se tako spasio. Drugi put nabujala rijeka gotovo ga je odnijela preko brane kod mlina (sada slapa kod srušenog hotela Korana), a spasio se tako što se sjetio dijagrama hidrauličnog tlaka (tlak tekućine u pokretu razmjeran je površini na koji djeluje) i okrenuo se na stranu te uspio doći do obale (Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević, “Životopis Nikole Tesle”, Gimnazija Karlovac).

Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka su organizacijom izrade murala htjeli istaknuti i tako poveznicu Tesle i Karlovca, posebno četvrti Rakovac, te oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom. Projekt su pomogli Grad Karlovac, Tvornica turbina Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Rotary klub Karlovac, Studentski centar Karlovac i Izgradnja Marinković Karlovac.

Foto: Udruga Nikola Tesla Karlovac

Učitati još
Zatvori