U zagrebački MUO stiže izložba “Moda i strip” iz francuskog Muzeja stripa

U zagrebački MUO stiže izložba “Moda i strip” iz francuskog Muzeja stripa

Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe “Moda i strip” koja je u zagrebački MUO stigla iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image. Izložba se otvara 21. veljače povodom stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj i donosi neke od najatraktivnijih primjeraka iz svijeta mode i stripa. Javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka 2021.

Više od stotinu izložaka

Izložba će se održati u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, a prikazat će intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. Među istaknutijim izlošcima domaća će publika moći vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Počast Mondrianu

Na izložbi će, između ostalog, biti prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Također, iz razdoblja mondrijanovske revolucije dolaze modne skice haljina – slika Yves St. Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana čime je ovaj poznati dizajner odao počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima. Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti bit će izložena i originalna Dior haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Dior – grafički roman

Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior (Dargaud, 2013.), poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Album prikazuje sve faze procesa stvaranja, od prve skice do izrade modela u radionicama.

Charlie Brown i Marvel

Među izlošcima bit će prikazani i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenisice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charles Schulza i dr.

Interaktivna izložba

Dio izložbe bit će i nezaboravne lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Također, radovi prvoklasnih ilustratora poput Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, zatim ilustracije talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair i koji je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman Dr Jekyll & Mr Hyde.

Remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi “Maggie i Jiggs”, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Jedinstvena kolekcija u Europi

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Izložba „”Moda i strip”“ produkcija je Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14 000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi.

Foto: MUO

Učitati još
Zatvori