U Sisku održano niz događanja posvećenih uličnoj umjetnosti i književnosti

U Sisku održano niz događanja posvećenih
uličnoj umjetnosti i književnosti

Projekt Re:Think the Future of Living osmišljen je među ostalim kako bi se raznovrsnim kulturnim programom osnažio dijalog umjetnika i građana o tome kako održivost, digitalizacija i društvena uključivost mogu biti zastupljeni oblikovanjem javnog prostora i organizacijom života u zajednici budućnosti. Tako je na različitim mjestima u gradu održano niz događanja posvećenih uličnoj umjetnosti i književnosti.

Umjetnost na ulicama

Intervencijama uličnih umjetnica Jane Danilović i Jadranke Lacković u javnom prostoru te postavljanjem pop-up knjižnice na otvorenom namijenjene poticanju čitanja, ali i pratećim participativnim radionicama street artaza djecu pod vodstvom austrijskog umjetničkog kolektiva 6xa/adhocrates collective, ekipa lokalnih i stranih kreativaca doprinijela je okupljanju sisačke kulturne publike u razgovoru o tome kako vide svoj grad u budućnosti.

Mural Priroda i društvo

Važnu ulogu u tom dijalogu imala su i djeca, koja su bila uključena u niz događanja, poput prezentacije dječje slikovnice „La Ciudad/Grad“ španjolske umjetnice Roser Capdevile i „Leon lav“ slovenske umjetnice Manice K. Musil, koja je vodila i slikarsku radionicu s djecom. Mural naziva „Priroda i društvo“ koji je izrađen na zidu OŠ „Viktorovac“, nastao je u kolaboraciji autorica Jane Danilović i Jadranke Lacković, ostavljen je u nasljeđe svim sadašnjim i budućim učenicima te škole kao neprestani podsjetnik na važnost očuvanja planete i potrebu za zajedničkim djelovanjem u smjeru zaštite okoliša.

Književni program

Književni dio programa djelomice se naslanjao na izbor djela europskih autorica i autora iz 27 država članica EU-a promoviranih na internetskoj platformi Europe Readr, na kojoj će knjige u elektroničkom obliku biti dostupne do kraja 2021. U Sisku su bila predstavljena djela autora iz nekoliko europskih zemalja, među ostalim međunarodno istaknutog hrvatskog pjesnika Marka Pogačara, austrijskog romanopisca Roberta Kleindiensta čiji je rad predstavila prevoditeljica Milka Car, slovenskih i španjolskih dječjih autorica Manice K. Musil i Roser Capdevila te hvaljenog mladog sisačkog pisca Dine Pešuta. Autorice i autori su na čitanjima podsjetili na to kako se sisački kraj u prošlosti nosio s teškim povijesnim iskustvima, kao i o tome kako kulturnim dijalogom možemo nadići osobne i nacionalne granice.

Likovni program

Likovni dio ponude tijekom događanja bio je dodatno obogaćen izložbom austrijskog umjetnika Christophera Mavriča „Zato što postojim”, koja je posvećena perspektivama često marginaliziranih starijih osoba i osoba s poteškoćama, a završetak raznolikog cjelotjednog programa označio je poseban veganski „knjižni doručak“ koji je kao i prvi dan ove manifestacije bio posvećen održivosti u prehrani, na koji su bili pozvani svi sisački i drugi ljubitelji lijepe riječi i ukusne hrane. Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC i Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu s festivalskom platformom Re:Think Sisak, Gradom Siskom i Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac u Sisku organizatori su svih događanja.

Foto: ReThink

Učitati još
Zatvori