U Pulu dolazi Balasz Farago, direktor njujorške galerije Walter’s Cube

U Pulu dolazi Balasz Farago, direktor
njujorške galerije Walter’s Cube

Druga konferencija “Izazovi galerija u razvoju publike” održat će se 10. rujna 2021. godine u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Konferenciju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre.Konferencija će okupiti brojne međunarodne i domaće stručnjake i kulturne djelatnike koji se bave razvojem publike, upotrebom tehnologije u kulturnom sektoru te povezivanjem kulture s drugim sektorima.

Cilj je potaknuti kreativan dijalog

Cilj konferencije je doprinijeti aktualnoj temi razvoja publike te potaknuti sudionike na kreativan dijalog o metodama i strategijama njezine provedbe. S domaćim i međunarodnim predavačima i gostima razgovarat će se o mogućnostima za upotrebu tehnologija i digitalnih alata u kulturnom i kreativnom sektoru, o evoluciji aktera na umjetničkom tržištu (galerije, kolekcionari, aukcijske kuće, festivali i fondacije), važnosti hibridnih događanja (povezivanje fizičkog i virtualnog prostora – IRL/URL, 360° video, live streaming i audiovizualni performansi) i ekološki prihvatljivim i održivim umjetničkim praksama.

Dolazi Balasz Farago

Balasz Farago, direktor galerije Walter’s Cube iz New Yorka dolazi u Pulu govoriti o potencijalu novih tehnologija za prezentaciju umjetnosti. Farago je surađivao na digitalizaciji izložbi suvremene umjetnosti u 3D formatu s muzejima i galerijama diljem svijeta i za to dobio brojne prestižne nagrade. Pau Waelder, autor i istraživač specijaliziran za umjetnost i digitalne medije, radi kao viši kustos u Niio.art, te kao urednik i savjetnik u DAM Digital Art Museum, a na konferenciju dolazi održati uvodno predavanje na engleskom jeziku “Everywhere Now: exhibiting and collecting contemporary art online”. Goran Pavlov, koordinator IRI centra za istraživanje i razvoj i voditelj akceleratorskog programa za digitalno prepričavanje, održat će predavanje naslovljeno “Susret kulturne industrije i njene digitalne budućnosti”, a Klara Šimunović iz Linee bold, agencije specijalizirane za povezivanje tvrtki i umjetnika, održat će predavanje “Umjetničke intervencije u biznisu”.

Primjeri dobre prakse

U dijelu programa nazvanom Primjeri dobre prakse, kulturni će djelatnici u formi kratkih prezentacija istaknuti vlastite primjere dobre prakse za uključivanje stručnjaka i šire publike u projekte njihovih organizacija. Marino Jurcan, koordinator projekata u udruzi Metamedij, predstavit će projekt Mladi na mreži koji adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Kristina Nefat, predsjednica Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, predstavit će edukativno-digitalnu platformu za mlade IN DIS PLODOVI, a Tihana Puc, povjesničarka umjetnosti zaposlena u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske će predstaviti projekt Opservatorij umjetničkog rada (OUR).

Tihana Puc

Procvat online tržišta

Nedostupnost fizičkih prostora u proteklih godinu dana uvjetovala je razvijanje onih virtualnih, dok su svjetski muzeji, galerije i druge organizacije u kulturi nastojale privući i zadržati raspršenu pozornost publike u kućnim naslonjačima. Isto tako, svjedočili smo razvijanju novih modela vezanih uz prezentaciju umjetničkih radova i interdisciplinarnih platformi za povezivanje umjetnika, kao i procvatu online umjetničkog tržišta. Iako digitalna konzumacija sadržaja nije inovacija, kriza je nesumnjivo otvorila različita pitanja u kontekstu suvremene umjetnosti i kulture u Hrvatskoj. Programom konferencije će se sažeti i preispitati tektonske promjene u kulturnom sektoru, kao i otvoriti dijalog o potencijalnim promjenama koje nas tek čekaju. Rok prijave na konferenciju je 8. rujan 2021. godine putem on line obrasca na ovoj poveznici.

Foto: Promo, Unsplash, instagram

Učitati još
Zatvori