Top Dog / Underdog prostorna je instalacija vizualne umjetnice Pauline Jazvić u MUO

Top Dog / Underdog prostorna je instalacija vizualne umjetnice Pauline Jazvić u MUO

Paulina-Jazvić-2

Stalnog postava muzeja nema, no post-potresni muzejski ambijent kulisa je i inspiracija suvremenom umjetničkom izričaju.

Top Dog / Underdog

Izložba vizualne umjetnice Pauline Jazvić izvorno planirana u okviru ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, koji je dio programa Muzeja za umjetnost i obrt već jedanaest godina, smjestila se u okvir napukle slike Muzeja kakvog smo poznavali. Od Stalnog postava za publiku je dostupno tek stubište u blokadi stoga je upravo na tom mjestu postavljena intrigantna prostorna instalacija bijelog pudla koji se nalazi u ulozi „vodiča“ kroz trenutnu dramu protresenih uloga u životnoj igri preokreta pod nazivom Top Dog / Underdog.

Paulina-Jazvić-1

Ovaj čest reprezentativni eksponat materijalnog komfora svojih vlasnika, u instalaciji Pauline Jazvić, usred post-potresnog muzejskog ambijenta predstavlja avatara nepredvidive providnosti. Smješten je na stubištu kojim se pogled uspinje do nedostupnog postava muzejskih zbirki odnosno prikaza umjetničkih stilova i razdoblja koji su godinama pružali kulturno-povijesni kontekst intervencijama suvremenih umjetnika. Upravo ta slijepa ulica koja poziva na uspon no trenutno do ničega ne dovodi, umjetnici Paulini Jazvić ipak predstavlja polazište za artikulaciju prostorne instalacije.

Paulina-Jazvić-3

Kustosica izložbe Jasmina Fučkan ističe: „U idejnom svijetu instalacije se sastaju gorko-slatki okusi proživljene traume i nade, potrebe za sigurnošću, a muzejski prostor postaje drhtavim križištem društvenih konvencija i privatnih emocija. Izražavanje različitih aspekata drame o psihološkoj krhkosti „ljudskog materijala“, koja se nakuplja u pojedinačnim traumatskim iskustvima ili društvenom tretmanu pojedinih skupina, karakteristična je tema cijelog opusa Pauline Jazvić. Upravo se temom destrukcije u umjetnosti trebala baviti u nizu radova planiranih za ovu godinu u sklopu intervencije za Stalni postav MUO, no nepredviđene okolnosti su prvotnoj ideji dale novi smjer kretanja. Paulina Jazvić nije umjetnička animalistica, ali njen bijeli pudl nosi ime Švrćo, posve u maniri pop-arta. Za nju je, kao i za Jeffa Koonsa, pas motiv koji ljudima prenosi osjećaje topline i ljubavi, izbavljajući ih iz osjećaja bezizlaznosti. Uostalom, kraljevski pudl je luksuzna pasmina i čest životinjski cimer u stambenim ambijentima dvorova, palača i građanskih stanova.

Paulina-Jazvić-4

Prostorna instalacija može se razgledati sve do 24. siječnja 2021.
Kustosica izložbe je Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti MUO, a inicijator projekta Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović. Projekt ima za cilj ostvarenje dijaloške situacije između aktualnog Stalnog postava muzeja i suvremenog umjetničkog izričaja, a u njemu su do sada izlagali brojni suvremeni umjetnici: Dalibor Martinis, Dubravka Rakoci, Željko Badurina, Slaven Tolj, Ida Blažičko, Nika Radić, Božica Dea Matasić, Akiko Sato, Goran Trbuljak, Marina Bauer i sada Paulina Jazvić.

Paulina-jazvić-6

Foto: Vedran Benović

Učitati još
Zatvori