Terra Ukraina – umjetnički projekt koji će se održati u sklopu Art Zagreba
Terra Ukraina – umjetnički projekt koji će se održati u sklopu Art Zagreba

Terra Ukraina – umjetnički projekt koji će se održati u sklopu Art Zagreba

Terra Ukraina zajednički je projekt Art Zagreba, Udruženja ukrajinskih galerista i platforme SOS Ukrajina, nastao uz podršku Europske komisije. Cilj projekta pomoć je ukrajinskoj kulturi. Od 15. do 18. rujna, u sklopu Art Zagreba, na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85, pet ukrajinskih galerija izložit će radove ukrajinskih autora. Svi radovi bit će ponuđeni hrvatskom tržištu umjetnina na prodaju.

Myroslava Bachkur, Waiting

Poseban naglasak na Ukrajini bit će u subotu, 17. rujna. Predavanjem „Umjetnost u doba rata“ ukrajinski galeristi upoznat će hrvatsku publiku s trenutnom situacijom u zemlji razorenoj ratom. Panel na temu tržišta umjetnina prilika je za razmjenu iskustava razvoja tržišta postkomunističkih država. Dan završava partyjem kijevskog house DJ-a Yamahawe (Volodymyr Danylenko) u organizaciji Nine Mie Čikeš, osnivačice platforme SOS Ukrajina. Do početka rata Kijiv je na sceni elektronske glazbe postao poznat kao novi Berlin. Sav prihod od partyja namijenjen je pomoći ukrajinskoj kulturi putem Muzejskog kriznog centra na čijem je čelu Olga Gonchar.

Denys Metelin, Kyiv

Direktorica projekta Terra Ukraina je Marta Trotsiuk, predsjednica Udruženja ukrajinskih galerista, dok je kustos projekta Pavlo Gudimov. Udruženje je osnovano pred samo agresiju, krajem 2021., u Ljvivu, i okuplja galerije iz zapadne Ukrajine. Osnovni cilj bio je izgradnja ukrajinskog tržišta umjetnina, no od početka rata, aktivnost su usmjerili na osvještavanje svjetske javnosti o ruskom uništavanju ukrajinske kulture.

Green Sofa, Koval

Svih pet galerija dolazi iz Ljviva. Najstarija je Green Sofa Gallery koju je Olesya Domaradzka osnovala 2006. godine. Ukrajinsko tržište umjetnina, poput hrvatskog, još je u povojima i većina galerija koje će se predstaviti na Art Zagrebu stare su tek desetak godina. Green Sofa Gallery predstavlja dvoje autora. Veronika Cherednichenko vizualna je umjetnica iz Hersona čiji radovi prikazuju strah uzrokovan ratom. Rad Yuriya Kovala mrtva je priroda u doba rata, gdje praznina zamjenjuje mir tipičan za slikarstvo mrtve prirode.

Marta Trotsiuk

Marta Trotsiuk osnovala je Gallery 101 nakon što je obišla točno stotinu galerija diljem svijeta, proučavajući različite poslovne modele. Ovdje će predstaviti dvoje mladih autora. Denys Metelin dolazi s Krima i bavi se temama arhitekture i urbanizma. Mira Bachkur na svojim slikama ljude smješta u vlastitu, nestalnu, stvarnost. 

Igor Yanovych, Invasion 1

Pavlo Gudimov osnivač je Ya Gallery u kojoj je prije rata, osim izložbi, organizirao predavanja, panele, radionice…, a u Zagrebu predstavlja dva autora. Dmytro Moldovanov iz Mikolajiva naivni je slikar, dok je estetika Ihora Yanovycha dijametralno suprotna — apstrakcija inspirirana glazbom.

I am Life, Olena Smaha

Kostyantyn Shumskyy pokrenuo je galeriju za suvremenu sakralnu umjetnost — IconArt Gallery. Na Art Zagrebu predstavit će radove dvije autorice. Albina Yaloza dolazi iz Harkiva i trenutno ju zanima materijalna strana sakralnih predmeta. Olena Smaha inspiraciju crpi iz svakodnevnog posla restauriranja srednjovjekovnih ikona.

Viktoriia Rybak

Viktoriia Rybak pokrenula je Art Gallery of Madam Palmgren prije točno deset godina. Ovdje će se predstaviti samo s jednim autorom — Yuriyem Shapovalom. Uspješno djelovanje galerije prekinuto je ratom, na koji je Viktoriia Rybak odgovorila izložbom pod naslovom Među oružjem, muze ne šute, parafrazirajući Ciceronov aforizam „Inter arma enim silent leges“. S istom idejom Terra Ukraina dolazi na Art Zagreb.

Učitati još
Zatvori