Japanski umjetnik Tadashi Kawamata ponovno briljira instalacijom u Parizu
Japanski umjetnik Tadashi Kawamata ponovno briljira instalacijom u Parizu

Japanski umjetnik Tadashi Kawamata ponovno
briljira instalacijom u Parizu

Povodom Paris+ par Art Basel-a 2023., organizacija za arhitekturu i dizajn Liaigre pozvala je japanskog umjetnika Tadashija Kawamatu da stvori umjetničku instalaciju na fasadi i trećem katu svoje pariške palače na adresi 77 Rue du Faubourg Saint-Honoré. Ovo umjetničko djelo, imena ”Gnijezdo u Liaigreu”, sastoji se od recikliranog drvenog namještaja složenog jedan na drugog. Sve je montirano u duhu slobode i spontanosti.

Avangarda

Kawamata se i ovim radom iznenada i neočekivano upliće u urbani prostor, postavljajući pitanje izgrađenih oblika grada i našeg iskustva s njima. Od djetinjstva na japanskom otoku Hokkaidu do svog statusa međunarodnog umjetnika, Tadashi Kawamata dosljedno unosi dašak čarolije u mjesta na kojima radi. Njegove instalacije na licu mjesta uspostavljaju dijalog između umjetnosti i arhitekture, vanjskog i unutarnjeg prostora, prošlosti i sadašnjosti. Danas se smatra jednim od najutjecajnijih živućih japanskih umjetnika.

Tadashi Kawamata

Tadashi Kawamata u svojim umjetničkim djelima često koristi reciklirane materijale, kao i drvo i druge prirodne materijale kako bi stvorio privremene strukture koje se stapaju s okolinom. Ove instalacije često izazivaju promatrače da razmišljaju o prostoru i okolini na nove načine. Njegova umjetnost često postavlja pitanja o odnosu između ljudi i okoline te između umjetnosti i arhitekture. Isto tako će ovaj rad golicati maštu svih stanovnika i posjetitelja Pariza sve do 25. ožujka iduće godine do kada će biti postavljen.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori