Ovaj domaći brend osvojio nas je božićnim kuglama, a sada ima i genijalne uskrsne pisanice

Ovaj domaći brend osvojio nas je božićnim kuglama, a sada ima i genijalne uskrsne pisanice

Ako ste u potrazi za unikatnim i posebnim ukrasima, pravo je vrijeme da doznate za Koogle. Radi se o ručno rađenim ukrasima od puhanog stakla koji se u staropuhačkoj radionici obitelji Križanić iz Zagreba izrađuju već 60 godina, kroz tri generacije.

Danas ove divne ukrase izrađuje Martina Šimunković, a staklopuhačku radinost započeo je njen djed, Ignac Križanić. Netom nakon završetka II. Svjetskog rata, u Gornjem Stenjevcu je postojala Opća poljoprivredna zadruga Stenjevec koja se, između ostalih djelatnosti, bavila i staklopuhačkom djelatnosti.

OBITELJSKA TRADICIJA

Početkom 50-ih u Gornjem Stenjevcu je gotovo svaka kuća u kućnoj radinosti puhala staklene kugle i odnosila u Zadrugu na otkup. Ignac Križanić je također u kućnoj radinosti izrađivao kuglice, a bio je i zaposlen u Zadruzi, kao jedan od samo desetorice staklopuhača. Za njega se govorilo da je najbolji majstor u puhanju velikih kugli jer su mu sve mu bile jednake veličine i savršeno okrugle.

Nakon raspada Zadruge krajem 60-tih godina, kućne radinosti u Gornjem Stenjevcu su se polako gasile, a staklopuhački obrt obitelji Križanić nastavio je s radom do danas. Obrt je preuzeo Martinin tata Josip, koji je i nju naučio ovoj vještini. Martina kuglice i božićni nakit izrađuje od malih nogu, a prije nekoliko godina se uz tatinu pomoć okušala i u proizvodnji. Kaže da kod nje Božić traje 365 dana u godini i zbog toga smatra da ima najbolji posao na svijetu.

Uz božićne Koogle, sada su tu i one uskrsne

Domaći brend Koogle na svom je Instagramu predstavio svoje najnovije dekoracije – staklena uskrsna jaja!

Staklene pisanice s Koogle potpisom bit će divna dekoracija za vaš dom, gdje god ih odlučili istaknuti: u ukrasnoj zdjeli, na proljetnim granama, proljetnom vjenčiću… Pritom možete birati između staklenih pisanica minimalističkog stila, od prozirnog stakla i s perjem te onih vrlo efektnih u vedrim bojama i metalik efektima.

Učitati još
Zatvori