Rijeka je dobila prekrasan novi mural – oslikane stube Malika Tintilinića

Rijeka je dobila prekrasan novi mural –
oslikane stube Malika Tintilinića

Učenici O.Š. Pećine, zahvaljujući inicijativi svojih učenika, nekadašnjih šestaša i programskom pravcu Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na nastavu će u drugom polugodištu preko novooslikanih stuba Malika Tintilinića! Autor ovog murala Ivan Blažetić Šumski i produkcijski tim Kreativnog kolektiva Kombinat, zasukali su rukave i prostor pretvorili u – pravu bajku! Sa smislom.

Novooslikane stube Malika Tintilinića

Inicijativa učenika O.Š. Pećine, koja je svoje vrijeme posvetila Ivani Brlić Mažuranić, kao najznačajnijoj hrvatskoj spisateljici bajki i više je nego pohvalna! Angažirala je sve – od učenika, preko osoblja škole, do ravnateljice, a na ovaj su način – što je posebno vrijedno – učenici postali aktivni građani svog grada. Sinergija O.Š. Pećine i Rijeke 2020, koja se svojim doprinosom projektu odužila djeci te sudjelovanje umjetnika, princip je rada koji ćemo nastaviti poticati kroz Dječju kuću i ovo je, uz časopis „Brickzine“ koji je nedavno doživio svoj drugi broj, bio još jedan značajan korak. Dječja kuća želi proizvoditi upravo ovakve magične trenutke, koje će djeca pamtiti za cijeli život, kaže Jelena Milić, voditeljica Dječje kuće.

Ivane Brlić Mažuranić

Priča o muralu započinje 2016. godine, kada su učenici O.Š. Pećine u sklopu izvannastavne aktivnosti „Građanski odgoj“, kojeg provodi Grad Rijeka, inicirali imenovanje stuba pokraj zgrade škole, a koje povezuju tzv. „gornju“ i „donju“ pećinsku cestu tj. ulicu Janka Polića Kamova i Šetalište XIII divizije. Nakon što je cijelu zamisao podržao Odbor za mjesnu samoupravu i Mjesni odbor Pećine, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke krajem veljače 2018. godine, stube dobivaju ime po Maliku Tintiliniću – nepoznatijem Domaćem iz legendarne Šume Striborove, autorice Ivane Brlić Mažuranić, koja je dio svog života provela upravo na Pećinama!

Kreativni kolektiv Kombinat i Rijeka 2020

Ovo odgovorno društveno ponašanje učenika, gdje su teme koje obrađuju kroz Građanski odgoj primijenili u svakodnevnom životu i njihov aktivizam, Kreativni kolektiv Kombinat i Rijeka 2020 odlučili su dodatno nagraditi šarenilom i vedrinom, a činit će to i dalje, jer se šuška kako učenici imaju još kreativnih planova.

Novooslikane stube sada se šepure u svim bojama bajki Ivane Brlić Mažuranić, vodeći učenike prema veselijem početku nastave drugog polugodišta. I zato hvala Šumskom – autoru ovog puta popločenog vedrim i veselim tonovima i motivima Šume Striborove.

Šuma Striborova kao inspiracija

Inspiraciju za ovu kompoziciju pronašao sam prisjećajući se djetinjstva i nekih od svojih najranijih inspiracija kao što su animirani filmovi Zagreb filma iz pedesetih, profesora Baltazara, Čudesne šume i Priča iz davnine. Siluete likova koji nastanjuju Šumu Striborovu igraju se oko rijeke kojoj donose svoju iskru, jednu od zvijezda koje će teći kozmičkom rijekom. Kao što smo i svi mi koji smo radili na ovom projektu dali dio sebe i svog vremena kako bi oplemenili prostor i razveselili najmanje – učenike osnove škole Pećine. Ta iskra je možda ista onoj koja je jednom davno izletjela iz ognjišta jednog drevnog slavenskog doma i ispričala nam priču o Šumi Striborovoj u kojoj se svakojaka čuda zbivaju, rekao je nakon odlično odrađenog posla autor murala Ivan Blažetić Šumski.

 

Učitati još
Zatvori